mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:34/76)

Mazurek kajmakowy 178

istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki(...)domowego cukru waniliowego  Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa powidła śliwkowe Wykonanie: Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko

Kulinarne przygody Gatity
Pianka z galaretką. 5245

efekt będzie taki, że tylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki,  2 takie same galaretki, biszkopty.   Wykonanie: Mleko dzielimy na 3 równe części. 2 takie same galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku

Malinowe Pocałunki
Sernik chałwowy 134

jajek • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego • 300 g chałwy waniliowej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% • kawałki chałwy do ozdoby Wykonanie: • Mleko skondensowane zagotować z pokruszoną chałwą. Należy cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Chałwa powinna się rozpuścić w mleku. • Wystudzić. • Ser przełożyć do miksera

To co kocham
Batoniki orkiszowe – wiecie, że nie tylko płaki owsiane są na świecie 175

płatków orkiszowych 120 g suszonej żurawiny 120 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 100 g orzechów laskowych 70 g pestek dyni 70 g wiórków kokosowych puszka mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo : miska, rondel i łyżka Sposób wykonania : W misce umieścić odmierzone składniki sypkie. W rondlu podgrzać mleko do czasu aż się lekko ” rozrzedzi” – około 2-3 minuty

Niebieski kubek z kawa
Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) 380

Testowanie przepisów na serniki ciąg dalszy.... Tym razem na tapecie sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam.   Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) PRZEPIS { tortownica: 23 cm } Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia:  1h 30 min. Spód 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie(...)czekoaldą) 50 ga stopionego masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżka likieru Amaretto Masa serowa 1 puszka mleka słodzonego 500 g tłustego sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce) 200 g sera półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa

coolinarnastrefa.blogspot.com
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 159

własny/ 4 szklanki śmietany kremówki 420 ml mleka słodzonego skondensowanego kolorowy pieprz – do smaku, gruboziarnisty W misce ubić śmietanę aż zacznie nabierać objętości. Odstawić. W oddzielnym naczyniu zmieszać mleko skondensowane z kolorowym pieprzem i połączyć z ubitą śmietaną. Mieszać tak długo, aż całość dokładnie się połączy. Przełożyć do zamykanego pojemnika i chłodzić w zamrażarce przez min. 6 godzin

KUCHARNIA
Bombki choinkowe 436

Bombki choinkowe to małe kokosowe kulki przypominające śnieżki. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przypadną do gustu nie tylko wielbicielom kokosa. To wiórki kokosowe połączone ze skondensowanym, słodkim mlekiem, mrożonymi, kwaśnymi wiśniami z delikatną nutą skórki cytrynowej. Niezwykłe połączenie smaków z pewnością zapadnie w pamięci jako świąteczny przysmak. Przepis oryginalnie pochodzi z książki "4 Ingredients". SKŁADNIKI(...)sztuk) 400 g skondensowanego słodzonego mleka 4 szklanki wiórków kokosowych skórka starta z jednej cytryny 100 g mrożonych wiśni, pokrojonych Połączyć wiórki , mleko i skórkę z cytryny w misce i wymieszać. Dodać pokrojone wiśnie i wymieszać do momentu, aż całość nabierze lekko różowego koloru. Używając łyżeczki formować nieduże kulki. Na blasze wyłożonej papierem układać kulki w odstępach

Złote przepisy
Kawowe lody z orzechami włoskimi i szczyptą kardamonu 222

pomimo, że mam zaparzacz kawę wsypałam do filiżanki dodałam kardamon i zalałam gorącą wodą. Jeśli macie zaparzacz możecie w nim właśnie zaparzyć kawę. Składniki : 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego 150 g cukru pudru 25 g lub więcej posiekanych orzechów włoskich Kawa : 2 łyżeczki mielonej ( najlepiej świeżo mielonej) kawy szczypta mielonego kardamonu ( tak na czubek noża) 160 ml gorącej wody(...)Kawę wsypać do filiżanki, dodać kardamon zalać gorącą wodą. Odstawić do ostudzenia. Napar przecedzić przez sitko. Wykonanie : Mleko przelać do wysokiej miski, wsypać cukier puder i miksować tak długo aż mleko widocznie podwoi objętość. Następnie powoli dolewać kawę i chwilę miksować. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremek na lody lub do plastikowego pojemnika

Niebieski kubek z kawa
Czekolada i zurawina 140

wiosna jest juz za progiem. Czekoladowe ciasto z zurawina skladniki: 150g gorzkiej czekolady 80g masla 3 jajka 100g cukru 150g maki 1 czubata lyzecza proszku do pieczenia 150ml mleka skondensowanego nieslodzonego 50g suszonej zurawiny szczypta soli i galki muszkatalowej wykonanie: Czekolade i maslo roztapiamy w kapieli wodnej. Jajka i cukier ubijamy mikserem do bialosci. Dodajemy do masy czekolade(...)mleko, sol i galke i znow ubijamy. Dokladamy make wraz z proszkiem do pieczenia i dokladnie mieszamy, a na koncu dodajemy zurawine. Ciasto przekladamy do malej keksowki (50x10cm) wysmarowanej maslem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto wykladamy z foremki gdy jest jeszcze lekko cieple. By nie stalo sie zbyt suche proponuje owinac je w folie zaraz

Przysmaki Karolki
Tęczowy Sernik pod Chmurką 190

dlatego ta propozycja skierowana jest głównie dla dzieci, jednak i dorośli się nim zachwycą. Tęczowy Sernik pod Chmurką - Składniki: 500 g zmielonego dwukrotnie twarogu 250 g mascarpone puszka mleka skondensowanego (ok. 400 g) 3 jajka łyżka mąki ziemniaczanej ekstrakt z wanilii barwniki spożywcze w proszku 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany kolorowa posypka Tęczowy(...)Sernik pod Chmurką - Sposób przygotowania: Sery, mleko, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Masę dzielimy na 7 części i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (kolory po upieczeniu stają się intensywniejsze) -dokładnie mieszamy. Na warstwę fioletową oddzielamy najwięcej masy, a na czerwoną/różową najmniej. Tortownicę

Słodka Strona
Ekspresowe lody kawowe (bez jajek i maszyny) 10777

Lody dla zabieganych miłośników kawy :-) Uwielbiam je! Kto je raz zrobi, nie kupi już gotowych zwykle mocno przesłodzonych lodów kawowych..! Składniki na 800 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 135 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant) Kawę rozpuszczalną rozgnieść łyżką lub palcami na proszek. Można też kupić kawę o konsystencji(...)proszku. Ważne by nie pozostały żadne granulki. Śmietanę i mleko przełożyć do garnka, dodać cukier puder i proszek kawowy. Miksować mikserem aż składniki się połączą a masa nabierze pięknego kawowego koloru. Powstałą masę przelać do pojemnika na lody. Jeśli w masie zostaną jakieś nierozbite granulki kawy, należy przelać masę do pojemnika na lody przez sitko, rozcierając ewentualne granulki. Pojemnik zamknąć

maniapieczenia
Ekspresowe lody waniliowe z wiśniami (bez jajek i maszyny) 190

moich ulubionych połączeń. Takich w sklepie nie ma na pewno :) Przygotowanie lodów to oczywiście chwila. Kto się skusi? Polecam! Składniki na ok. 1200 ml: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 180 g cukru pudru 2 laski wanilii 250 g wiśni   Wiśnie umyć, wydrylować, pokroić na małe kawałki, zostawić na sitku do obcieknięcia(...)ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Laski wanilii rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z nich ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste. Przelać

maniapieczenia
Ekspresowe lody waniliowe (bez jajek i maszyny) 3985

każde lody waniliowe ze sklepu, ale oczywiście nie mają w sobie ani grama chemii i sztucznych dodatków smakowych. Polecam! Składniki na ok. 1000 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 150 g cukru pudru 2 laski wanilii W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Laski wanilii rozciąć wzdłuż nożem(...)zeskrobać z nich ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste. Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki na kilka

maniapieczenia
Lody chałwowe (bez jajek i maszyny) 179

zawiera dużo wapnia. Jeśli lubicie chałwę z dodatkami, do lodów można dodać rodzynki, orzechy, jak kto lubi :-) Skusicie się? Polecam! Składniki na 1000 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 150 g pasty sezamowej Tahini 125 g miodu  1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 2 lasek wanilii W wysokim(...)garnku ubić śmietanę na sztywno. Dodać miód i Tahini. Zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste. Wlać ekstrakt z wanilii lub dodać zeskrobane ziarenka. Przelać spienioną masę do pojemnika

maniapieczenia
Domowe ptasie mleczko 3917

szybko znika - zupełnie nieproporcjonalnie do czasu poświęconego w kuchni... ale warto spróbować wyczarować samemu kultowy smak. Polecam! Składniki na 60 sztuk: 5 białek 100 g masła 140 g mleka skondensowanego niesłodzonego 180 g cukru 20 g żelatyny lub agaru laska wanilii szczypta kwasku cytrynowego oraz: 300 g gorzkiej czekolady Szklaną, prostokątną  lub kwadratową formę wyłożyć folią spożywczą. Można(...)użyć jednej dużej formy lub tak jak ja - dwóch mniejszych. Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie rozpuściło się. Zdjąć z ognia, wystudzić, lekko schłodzić. Żelatynę lub agar zalać ok. 100 ml wody - tyle by woda przykryła proszek, wymieszać i zostawić na 15 minut do napęcznienia.  Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania