mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:44/76)

Domowe lody jogurtowe bez maszyny 138

ulubione bakalie do dekoracji: wiórki kokosowe surowe lub uprażone z cukrem, posypka czekoladowa, drobno posiekane orzechy itp.   Ps. Mleko kokosowe i jogurt można zastąpić słodzonym mlekiem skondensowanym (wystarczy 1 puszka o wadze około 400g), schłodzonym uprzednio w lodówce. Trzeba wówczas zmniejszyć ilość cukru lub go całkowicie pominąć. Przygotowanie Zmiksować ze sobą jogurt i mleko kokosowe. Śmietanę kremówkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
domowe lody kawowe 342

daleko więc pora na domowe lody Pyszne o smaku kawy, które wszystkim, nie tylko kawoszom na pewno zasmakują… składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 5 łyżek mocnego naparu z kawy 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: * 3 łyżki naparu wymieszanego z 2 łyżkami likieru kawowego wykonanie: Wszystkie składniki dobrze schładzamy. Mleko mocno spieniamy, śmietankę

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowa kula -ciasto 162

talerz. Krem 200 g śmietany kremówki 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru Całość ubić na sztywną masę. Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko. Polewa 200 g mleka skondensowanego bez cukru 70 g glukozy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 100 g czekolady gorzkiej Żelatynę zalać odrobiną wody i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać lekko w mikrofali. Mleko zagotować

O kuchni z uczuciem
Cytrynowy krem, Bieszczady 180

maksymalnie uproszczona wersja tej tarty cytrynowej bez pieczenia . Można jeść od razu po przyrządzeniu! PYSZNE!!! Składniki na 5-6 porcji: kilka herbatników (5-10 sztuk) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400 g) 2 duże, gęste jogurty naturalne sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny Herbatniki rozdrobnij, np. za pomocą blendera. W oddzielnej misce krótko zmiksuj/zblenduj mleko, jogurt

Qlinarnie i Qlinarnie
Domowe lody czekoladowe bez czekolady 93

Zapraszam na smaczne lody domowe. Bardzo często robię domowe lody bo u nas jemy lody przez cały rok.  Składniki: 1 szkl śmietanki 30 % schłodzonej 1 tubka (150g) mleka skondensowanego słodzonego 1 deser czekoladowo-orzechowy ( 150g) łyżka drobno krojonych orzechów Przygotowanie: Do miseczki wlewamy zimną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietanki partiami dolewamy mleko zagęszczone słodzone

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Lody malinowe w czekoladzie 130

trzeba wtedy miksować je podczas mrożenia, lub użyć maszynę do lodów.  Lody można oczywiście jeść bez polewy czekoladowej.     Składniki (na ok. 10 sztuk): 200 g mleka skondensowanego bez cukru 250 g malin 250 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru trzcinowego czekolada (100 g na 3 - 4 lody)   Wykonanie: Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito(...)Mleko, jogurt, cukier i mus z malin zmiksować na gładką masę.  Przełożyć do foremek do lodów i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.  Lody wyjąć z pojemników (plastikowe trzeba oblać gorącą wodą, z silikonowych lody wchodzą bez problemu) i oblać rozpuszczoną czekoladą.  Podawać od razu

Sto kolorów kuchni
Ciasto bananowe z jagodami goji i kajmakiem 224

zrobiłam właśnie z okazji spotkania na ploty z koleżankami. Pysznie sycące, bananowe i karmelowe, pycha! Kiedyś robiłam chlebek bananowy, na którzy przepis znajdziecie tutaj: KLIK Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1,5 łyżeczk proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka maślanki 3 duże banany 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek jagód goji Puszkę mleka zalewamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal) 584

bardzo ładnie Ponadto, jeśli ciasto podzielimy na 9 części, to jedna będzie miała tylko ok 188 kcal (jeśli zrezygnujemy z białej czekolady to jeszcze mniej) Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) 3 galaretki o różnych kolorach 3 szklanki wody (180 ml) czekolada biała Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone(...)mleko ubijamy mikserem na pianę. Pianę dzielimy na trzy części, do każdej dodajemy schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Na jej środek wykładamy3 łyżki jednego koloru, na niego 3 łyżki drugiego, następnie 3 łyżki ostatniego. Czynność powtarzamy do wykończenia masy. Wierzch wygładzamy i piankę odstawiamy do lodówki do stężenia

e-PrzepisyKulinarne
Szyszki z ryżu i mleka skondensowanego oraz duża ilość bakalii. 134

swoje ,,szyszeczki" zrobiłam w wersji mini i z trochę innych składników. Dodałam bakalie  bez konserwantów Helio  , które nie tylko dodały słodkości, ale i ciekawego smaku. puszka mleka skondensowanego z obniżoną zawartością cukru 100 g ryżu preparowanego kilka suszonych   moreli pół szklanki  suszonej żurawiny 2 łyżki   suszonej morwy białej 3 łyżki  miechunki 3 łyżki(...)białego sezamu Co do mleka, nie jest łatwo je kupić, ale jak się poszuka zwłaszcza w dużych sieciach to się i znajdzie. Ryż, proponuję ten z bardzo krótką listą składników, tam gdzie jest tylko ryż i sól jest najlepiej . Mleko gotujemy co najmniej dwie godziny razem z puszką. Następnie  odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Te większe owoce kroimy

Dieta moja pasja
Pianka deserowa z gruszką 119

robię go na deser w różnych wersjach, zazwyczaj kiedy nie ma ciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu.  LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy(...)Mleko miksujemy mikserem do czasu uzyskania gęstej pianki.  Gruszki obieramy. 2 gruszki kroimy i blendujemy na mus, 2 zostawiamy w całości, najlepiej z ogonkami. Do rondla wlewamy wodę do której dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier. W powstałym syropie gotujemy gruszki aż lekko zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadają. Studzimy. Do pianki z mleka dodajemy ostudzoną tężejącą galaretkę

Bon appetit mon amie
Pyszny likier kukułkowy. Likier z kukułek 196

zrobiłam cały litr !! tylko dla siebie :D Polecam bardzo! W smaku przypomina mi angielski Beileys. Na wieczorne, babskie pogaduchy- pychota ...Na zdrówko;) Składniki: 300 ml czystej wódki puszka mleka skondensowanego słodzonego 250 ml wody 30 dkg cukierków "kukułki" Cukierki razem z wodą zagotować i ciągle mieszając trzymać na wolnym ogniu aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać(...)mleko z puszki, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Dodać wódkę, wymieszać i rozlać do butelek. Gotowe

Maślane ciasteczko
Lody amaretto z karmelem 97

napoje i lody, ale nawet te jak widać na załączonych zdjęciach długo nie wytrzymały temperatury. LODY AMARETTO z KARMELEM   Składniki: 330 ml śmietany  30 % 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki likieru amaretto 4 łyżki gotowej masy karmelowej/kajmakowej syrop złocisty do polania kilka ciasteczek amaretti  Przygotowanie: Lody robimy analogicznie do moich poprzednich przepisów na lody. Ubijamy(...)śmietanę, dodajemy mleko, likier amaretto. Przekładamy wszystko do maszyny do lodów. Na koniec przed włożeniem masy lodowej do zamrażalnika mieszamy ją z masa karmelową/kajmakową. Przed podaniem lody polewamy syropem złocistym, można dodać też ciasteczka amaretti. Follow my blog with bloglovin

Bon appetit mon amie
domowe kawowe ptasie mleczko 158

przygotowanie jest dość czasochłonne, zwłaszcza obtaczanie w polewie.  źródło przepisu-maniapieczenia Składniki na ok. 50 sztuk (foremka 29*34 lub odrobinę mniejsza) 5 białek 140 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 100 g masła 180 g cukru 25 g żelatyny duża łyżeczka kawy sypkiej 300 g czekolady deserowej 50 g białej czekolady Foremkę wyścielić papierem do pieczenia lub folią spożywczą(...)Mleko, masło i kawę umieścić w rondelku. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.  Żelatynę zalać 100 ml wody i odstawić na kwadrans aby napęczniała. Następnie dodać do niej połowę cukru i podgrzewać aż się rozpuści ale nie zagotować!  Białka ubić z połową cukru na pianę.  Miksując białka wlewać po trochę gorącą żelatynę z cukrem. Następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto jagodowe niebo 220

Krem Wszystkie składniki kremu powinny być bardzo mocno schłodzone (min. 24 godziny w lodówce). Dodatkowo warto schłodzić misy i końcówki do ubijania przez 1 godzinę. 500g mascarpone 220g mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kremówki 36% dodatkowo 1 szklanka jagód Mascarpone przełożyć do misy miksera. Zacząć miksowanie przechodząc stopniowo od minimalnych do maksymalnych obrotów. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem(...)wlewać mleko. Ubijać aż krem stanie się gęsty. W osobnej misie ubić na sztywno śmietanę. Obie masy połączyć. Przełożyć na stężałą galaretkę. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Posypać jagodami. Bezy 2 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 100 g drobnego cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Białka ze szczyptą soli przelać do misy miksera

Pełny talerz
Ciasteczka w stylu japońskim z jagodami goji. 146

pudru 45g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jagód goji Sos miętowo-miodowy . 100ml herbaty miętowej 100ml mleka skondensowanego 1 łyżka miodu Wykonanie. Jagody goji zalać wodą na 5 min. Osączyć i osuszyć. Białko ubić z solą, dodać cukier dalej ubijając. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać(...)Dolać mleko wymieszane z oliwką i jagodami, całość wymieszać. Do małych foremek ,najlepiej okrągłych ,przepędzlowanych delikatnie oliwką, nałożyć 1,5-2 łyżeczki ciasta. Foremki ułożyć w koszyku bambusowym i gotować na parze 15 minut. Większe ciasteczka około 20min. Składniki sosu wymieszać i polać nim ciasteczka. Udekorować jagodami i listkami mięty. W oryginalnym przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym

Kulinarny karnet Christophera
Śmietankowo-jogurtowe lody domowe z nutą mango 164

mleka słodzonego (2 x 150 g) mała szczypta soli 1 jogurt z mango 150 g propozycja podania: kubeczki waflowe brązowe z Cukieteria.pl Uwaga! Śmietanka, mleko i jogurt muszą być dobrze schłodzone Przygotowanie: W misce ubijamy śmietankę ze szczyptą soli. Śmietanki nie trzeba ubić na sztywno, ale powinna powiększyć objętość. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy skondensowane mleczko

Słodkie okruszki
Szyszki z masy krówkowej i ryżu preparowanego 206

dokładnie tak samo jak powyżej. 3. Sposób- od A do Z, czyli robiąc własną masę krówkową. Przyrządzamy masę krówkową wg poniższego przepisu: 300g cukru 30g masła 120 ml mleka skondensowanego (bez cukru) 1 opakowanie cukru waniliowego (lub laska wanilii) 300g białej czekolady ok.150g ryżu preparowanego  Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku, który następnie zdejmujemy z ognia(...)dodajemy masło i mleko. Ponownie masę zagotowujemy. Od zewrzenia gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, po czym pozostawiamy gotową masę do przestygnięcia. Do ciepłej, ale nie wrzącej masy wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Formujemy kuleczki. Opcja dla czokoholików: 100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Smakowy Raj
184. Ciasteczkowiec 140

można ją dopasować do wielkości ułożonych ciastek.   Składniki na wielkość foremki, gdzie na dno wchodzi ok 20 dużych ciastek: 60 ciastek petitek 1/2 litra kremówki 2 tubki mleka skondensowanego waniliowego 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki syropu klonowego   20 ciastek rozłożyć na blasze. 4 łyżeczki (płaskie) żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dokładnie rozmieszać i lekko wystudzić(...)ubitej kremówki dodać mleko i żelatynę wymieszać i połowę kremu wylać na ciastka. Wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę ciastek, na to wylać drugą połowę kremu i trzecia warstwę ciastek. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wrzątku, rozmieszać dokładnie i dodać do syropu klonowego. Tężejący syrop wylać na ciastka, można posypać jakąś posypką. Przechowywać w lodówce

Jadło i czytadło