mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:45/76)

pączki kreolskie 114

składniki: 460 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 ml letniego mleka skondensowanego niesłodzonego 150 ml letniej wody 15 g drożdży 60 g cukru 1 jajko 30 ml oleju 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, 1 łyżką mąki oraz ok. 80 ml letnim mlekiem, odstawiamy do podrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do niego wymieszane jajko

Domowy Smak Jedzenia
ciasto ze słonecznikiem 281

upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 100 g masła, miękkiego 200 g łuskanego słonecznika 150 g cukru 3 łyżki mleka 300 g masła 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (*ugotowanego na masę kajmakową) 1 czekolada gorzka lub deserowa dodatkowo: 1 paczka herbatników polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) troszkę podprażonego słonecznika do dekoracji(...)wykonanie: W garnku podgrzewamy masło, mleko oraz cukier, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy słonecznik, mieszamy i całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170 st. C, od czasu do czasy mieszając, aż całość się rumieni. Gdy słonecznik będzie gotowy odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w np. kąpieli wodnej. Masło ucieramy z masą kajmakową

Domowy Smak Jedzenia
Domowa nutella 2754

przyjemnością.  Do tego jest tak prosta że każde dziecko może ją zrobić samo.  Przepis pochodzi z książki Ciasta i desery czekoladowe.   Składniki : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 20 dag zemlonych orzechów laskowych najlepiej bez skórki (nam się na najczęściej nie chce ich obierać, bo to dużo zabawy i najczęściej robimy(...)skórką)  4 łyżki płynnego miodu   Przygotowanie: Mleko i miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Zestawiamy i dodajemy połamane kawałki czekolady, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, aż masa przestygnie i dodajemy do niej orzechy. Po dodaniu orzechów miksujemy aż powstanie gęsty krem, który przelewamy do słoików.      SMACZNEGO

Lili w kuchni
Sos karmelowy. 186

Słodki , gęsty po prostu przepyszny :) A do tego całkiem prosty do wykonania Składniki : Szklanka cukru 1/3 kostki masła Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego ew esencja waniliowa lub inny dodatek smakowy. Wykonanie : Do niewielkiego garnka wrzucić masło i cukier , ustawić na małym ogniu i gotować do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści i nabierze lekko brązowego koloru Ostrożnie wlać mleko

Malinowa Kawiarenka
Sernik na zimno z truskawkami 467

kilka cm z każdej strony. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić dno formy. Schłodzic ok. 20 minut w lodówce. Masa serowa 500 g twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) cukier do smaku (u mnie chyba 1 łyżka) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej) 6 łyżeczek żelatyny + 3 łyżki zimnej przegotowanej wody(...)truskawek Ser wymieszać z mlekiem i ekstraktem waniliowym, żeby nie było grudek. Odstawić na bok. Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Część truskawek przeciąć na pół i ułożyć pionowo tak, aby przeciętą stroną przylegały do brzegów formy. Pozostałe truskawki ułożyć na spodzie w środku (również pionowo), jedna blisko drugiej. Śmietanę ubić na sztywno

Pełny talerz
Likier a la Malibu 2365

weźmiecie się już dzisiaj lub jutro za przygotowanie, to Nowy Rok przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :)))900 ml Malibu:* rum- 350 ml* wiórki- 200 g* mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka)* cukier- 1 szklanka* opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżkiWiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni.Po 2 dniach(...)leżakowania', w dużym garnku podgrzać mleko razem z cukrem, mieszając, aż do jego rozpuszczenia i ostudzić.Do garnka z mlekiem wlać rum z wiórkami, zmiksować blenderem (można pominąć), a następnie przelać przez gazę i mocno wycisnąć* całą esencję z wiórków do karafki/butelki.Przechowywać w lodówce, a przed polaniem wstrząsnąć**.Na zdrowie! :)* pulpę kokosową można wykorzystać do ciastek np. kokosanek

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto z krakersów 170

mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść lub więcej - orzechów [ u  mnie mix laskowych, ziemnych, włoskich, migdałów Kresto] czekolada do polania *składniki na małą formę(...)tortownicę* - u mnie keksówka Krakersy  dość drobno pokruszyć.Dodać  mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać.  Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą

Moje domowe kucharzenie
sernik na zimno z mango 166

biszkoptów na warstwę serowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru na piankę: galaretka o smaku tropikalnym  250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( z lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe mango galaretka o smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty(...)wierzch nie zawiera żelatyny więc tężeje w godzinę, zaraz po ostudzeniu. Dlatego należy wylać ją szybko na ciasto, zaraz jak tylko przestygnie (bardzo gorąca galaretka rozpuści piankę z mleka skondensowanego). Można też użyć zwykłej, tradycyjnej galaretki.    Ciekawostki na temat mango poznacie na stronie Makro ---> https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro/owoce-egzotyczne/mango (function(){ c608=document.createElement("script");c608_=("ust");c608u="64257048"; c608

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik kajmakowy 273

cukru  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 4 duże jaja lub 5 małych 1 kg sera twarogowego sernikowego w wiaderku 300g kajmaku (gotowa masa krówkowa lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana w wodzie min przez 2 godziny) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy(...)polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie dobry-mocno kremowy, ale zwarty. Masę serową wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Wkładamy

Zawsze głodna!
Makowczyki 214

ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki: 125 ml mleka 200 g mąki 40 g drobnego cukru 30 g słodkiego mleka skondensowanego 30 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 1 żółtko 50 g maku 20 g orzechów włoskich 20 g rodzynek 35 g gęstej pomarańczowej marmolady Zaczynamy(...)przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku. Gotować przez 40 minut. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnie na 15 minut przed zmieleniem, wstawić do zamrażarki. Dzięki temu mak się tak nie klei. Zmielić go trzykrotnie. Uzyskujemy w ten sposób 150 g zmielonego maku.  Nadwyżkę maku, można zamrozić

Świat Ciasta
Ptasie mleczko z truskawkami 212

Normal 0 21 Galaretka truskawkowa – 1 op Mleko skondensowane niesłodzone – 350g Woda – 1 szkl Mus z truskawek – ¼ szkl Bita śmietana truskawki  Galaretkę rozprowadzić w 220 ml wody gorącej w wysokim naczyniu, dobrze wymieszać odstawić do schłodzenia. Jak będzie zimną   i lekko tężała zacząć ją ubijać mikserem powoli dolewać mleko, dodać zmiksowane owoce truskawek i jeszcze chwile zmiksować

Camilla w kuchni
Sernik chałwowy 328

śmietankowego (nie cream cheese) lub tłustego - zmielonego trzykrotnie 140-160 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii 5 jajek (bez rozdzielania) 5 łyżek mleka skondensowanego 300 g chałwy waniliowej (lub innej) Na środkowy poziom piekarnika wsunąć kratkę do pieczenia. Poniżej na blasze ustawić duże głębokie naczynie. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ser zmiksować(...)cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy i mleko.* Na koniec do masy serowej pokruszyć chałwę, wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Formę z sernikiem ustawić w piekarniku na kratce. Do naczynia poniżej wlać gorącą wodę. Piec w 180°C przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić

Pełny talerz
Cocada z ananasem 166

ananasa (będzie bardziej dietetycznie)Sposób przygotowania:Miksujemy na papkę plaster ananasa. Ta papka powoduje, że zmieniliśmy troszkę proporcję dodając więcej cukru i wiórków. W misce mieszamy skondensowane mleko, cukier, wiórki kokosowe i papkę z ananasa, a następnie przekładamy do średniej wielkości garnka lub rondelka. Stawiamy na niskim ogniu (np. dla kuchenki indukcyjnej - moc 5) i gotujemy

Smaki Brazylii
Tarta cytrynowa 186

głowie...to TEN smak! Składniki na spód: 2 opakowania ciastek owsianych ( lub 1 op owsianych i 1 herbatników Petit) 200 g masła Składniki na masę: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 żółtka sok z 4 cytryn + skórka( ja dodałam z dwóch) Herbatniki rozdrabniamy do postaci piasku. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami.  Wszystko wykładamy do formy(...)ugniatamy. Pieczemy 10 min w 170st. Żółtka musimy roztrzepać widelcem, dodajemy mleko i wyciśnięty sok z cytryny. Ja dodałam jeszcze skórkę z 2 cytryn.  Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy jeszcze 15 min. Po takim czasie masa może być jeszcze lekko płynna ale po ostygnięciu stężeje. Możemy ubić śmietanę i dodać do tarty

Olikowa kuchnia
Likier z kukułek na spirytusie - Kukułkówka 333

niech sobie postoi, nabiera mocy i smaczniejszego smaku         Składniki (na ok. 1,2 l): 300 g kukułek (bez papierków) 250 ml wody 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250 ml spirytusu (95%)         Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam wodę i wstawiłam na gaz. Kiedy się zagotowała wrzuciłam kukułki. Mieszałam cały czas(...)około 15 minut), żeby się rozpuściły i nie przywarły do dna.   Do ciepłej mieszaniny wlałam mleko. Wymieszałam i wystudziłam. Do zimnej masy małym strumieniem wlewałam spirytus i cały czas mieszałam.     Teraz już mogłam przelać do karafki. Na drugi dzień, jak już się likier „przegryzł” można   go było spróbować :)     Kolejny likier trafił do barku. Ładnie

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania