składniki: 460 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 ml letniego mleka skondensowanego niesłodzonego 150 ml letniej wody 15 g drożdży 60 g cukru 1 jajko 30 ml oleju 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, 1 łyżką mąki oraz ok. 80 ml letnim mlekiem, odstawiamy do podrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do niego wymieszane jajko
Domowy Smak Jedzeniaupieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 100 g masła, miękkiego 200 g łuskanego słonecznika 150 g cukru 3 łyżki mleka 300 g masła 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (*ugotowanego na masę kajmakową) 1 czekolada gorzka lub deserowa dodatkowo: 1 paczka herbatników polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) troszkę podprażonego słonecznika do dekoracji(...)wykonanie: W garnku podgrzewamy masło, mleko oraz cukier, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy słonecznik, mieszamy i całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170 st. C, od czasu do czasy mieszając, aż całość się rumieni. Gdy słonecznik będzie gotowy odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w np. kąpieli wodnej. Masło ucieramy z masą kajmakową
Domowy Smak Jedzeniaprzyjemnością. Do tego jest tak prosta że każde dziecko może ją zrobić samo. Przepis pochodzi z książki Ciasta i desery czekoladowe. Składniki : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 20 dag zemlonych orzechów laskowych najlepiej bez skórki (nam się na najczęściej nie chce ich obierać, bo to dużo zabawy i najczęściej robimy(...)skórką) 4 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Mleko i miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Zestawiamy i dodajemy połamane kawałki czekolady, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, aż masa przestygnie i dodajemy do niej orzechy. Po dodaniu orzechów miksujemy aż powstanie gęsty krem, który przelewamy do słoików. SMACZNEGO
Lili w kuchniSłodki , gęsty po prostu przepyszny :) A do tego całkiem prosty do wykonania Składniki : Szklanka cukru 1/3 kostki masła Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego ew esencja waniliowa lub inny dodatek smakowy. Wykonanie : Do niewielkiego garnka wrzucić masło i cukier , ustawić na małym ogniu i gotować do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści i nabierze lekko brązowego koloru Ostrożnie wlać mleko
Malinowa Kawiarenkakilka cm z każdej strony. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić dno formy. Schłodzic ok. 20 minut w lodówce. Masa serowa 500 g twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) cukier do smaku (u mnie chyba 1 łyżka) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej) 6 łyżeczek żelatyny + 3 łyżki zimnej przegotowanej wody(...)truskawek Ser wymieszać z mlekiem i ekstraktem waniliowym, żeby nie było grudek. Odstawić na bok. Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Część truskawek przeciąć na pół i ułożyć pionowo tak, aby przeciętą stroną przylegały do brzegów formy. Pozostałe truskawki ułożyć na spodzie w środku (również pionowo), jedna blisko drugiej. Śmietanę ubić na sztywno
Pełny talerzweźmiecie się już dzisiaj lub jutro za przygotowanie, to Nowy Rok przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :)))900 ml Malibu:* rum- 350 ml* wiórki- 200 g* mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka)* cukier- 1 szklanka* opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżkiWiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni.Po 2 dniach(...)leżakowania', w dużym garnku podgrzać mleko razem z cukrem, mieszając, aż do jego rozpuszczenia i ostudzić.Do garnka z mlekiem wlać rum z wiórkami, zmiksować blenderem (można pominąć), a następnie przelać przez gazę i mocno wycisnąć* całą esencję z wiórków do karafki/butelki.Przechowywać w lodówce, a przed polaniem wstrząsnąć**.Na zdrowie! :)* pulpę kokosową można wykorzystać do ciastek np. kokosanek
Kraina Miodem Płynącamnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść lub więcej - orzechów [ u mnie mix laskowych, ziemnych, włoskich, migdałów Kresto] czekolada do polania *składniki na małą formę(...)tortownicę* - u mnie keksówka Krakersy dość drobno pokruszyć.Dodać mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać. Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzeniebiszkoptów na warstwę serowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru na piankę: galaretka o smaku tropikalnym 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( z lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe mango galaretka o smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty(...)wierzch nie zawiera żelatyny więc tężeje w godzinę, zaraz po ostudzeniu. Dlatego należy wylać ją szybko na ciasto, zaraz jak tylko przestygnie (bardzo gorąca galaretka rozpuści piankę z mleka skondensowanego). Można też użyć zwykłej, tradycyjnej galaretki. Ciekawostki na temat mango poznacie na stronie Makro ---> https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro/owoce-egzotyczne/mango (function(){ c608=document.createElement("script");c608_=("ust");c608u="64257048"; c608
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 4 duże jaja lub 5 małych 1 kg sera twarogowego sernikowego w wiaderku 300g kajmaku (gotowa masa krówkowa lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana w wodzie min przez 2 godziny) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy(...)polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie dobry-mocno kremowy, ale zwarty. Masę serową wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Wkładamy
Zawsze głodna!ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki: 125 ml mleka 200 g mąki 40 g drobnego cukru 30 g słodkiego mleka skondensowanego 30 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 1 żółtko 50 g maku 20 g orzechów włoskich 20 g rodzynek 35 g gęstej pomarańczowej marmolady Zaczynamy(...)przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku. Gotować przez 40 minut. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnie na 15 minut przed zmieleniem, wstawić do zamrażarki. Dzięki temu mak się tak nie klei. Zmielić go trzykrotnie. Uzyskujemy w ten sposób 150 g zmielonego maku. Nadwyżkę maku, można zamrozić
Świat CiastaNormal 0 21 Galaretka truskawkowa – 1 op Mleko skondensowane niesłodzone – 350g Woda – 1 szkl Mus z truskawek – ¼ szkl Bita śmietana truskawki Galaretkę rozprowadzić w 220 ml wody gorącej w wysokim naczyniu, dobrze wymieszać odstawić do schłodzenia. Jak będzie zimną i lekko tężała zacząć ją ubijać mikserem powoli dolewać mleko, dodać zmiksowane owoce truskawek i jeszcze chwile zmiksować
Camilla w kuchniśmietankowego (nie cream cheese) lub tłustego - zmielonego trzykrotnie 140-160 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii 5 jajek (bez rozdzielania) 5 łyżek mleka skondensowanego 300 g chałwy waniliowej (lub innej) Na środkowy poziom piekarnika wsunąć kratkę do pieczenia. Poniżej na blasze ustawić duże głębokie naczynie. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ser zmiksować(...)cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy i mleko.* Na koniec do masy serowej pokruszyć chałwę, wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Formę z sernikiem ustawić w piekarniku na kratce. Do naczynia poniżej wlać gorącą wodę. Piec w 180°C przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić
Pełny talerzananasa (będzie bardziej dietetycznie)Sposób przygotowania:Miksujemy na papkę plaster ananasa. Ta papka powoduje, że zmieniliśmy troszkę proporcję dodając więcej cukru i wiórków. W misce mieszamy skondensowane mleko, cukier, wiórki kokosowe i papkę z ananasa, a następnie przekładamy do średniej wielkości garnka lub rondelka. Stawiamy na niskim ogniu (np. dla kuchenki indukcyjnej - moc 5) i gotujemy
Smaki Brazyliigłowie...to TEN smak! Składniki na spód: 2 opakowania ciastek owsianych ( lub 1 op owsianych i 1 herbatników Petit) 200 g masła Składniki na masę: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 żółtka sok z 4 cytryn + skórka( ja dodałam z dwóch) Herbatniki rozdrabniamy do postaci piasku. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Wszystko wykładamy do formy(...)ugniatamy. Pieczemy 10 min w 170st. Żółtka musimy roztrzepać widelcem, dodajemy mleko i wyciśnięty sok z cytryny. Ja dodałam jeszcze skórkę z 2 cytryn. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy jeszcze 15 min. Po takim czasie masa może być jeszcze lekko płynna ale po ostygnięciu stężeje. Możemy ubić śmietanę i dodać do tarty
Olikowa kuchnianiech sobie postoi, nabiera mocy i smaczniejszego smaku Składniki (na ok. 1,2 l): 300 g kukułek (bez papierków) 250 ml wody 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250 ml spirytusu (95%) Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam wodę i wstawiłam na gaz. Kiedy się zagotowała wrzuciłam kukułki. Mieszałam cały czas(...)około 15 minut), żeby się rozpuściły i nie przywarły do dna. Do ciepłej mieszaniny wlałam mleko. Wymieszałam i wystudziłam. Do zimnej masy małym strumieniem wlewałam spirytus i cały czas mieszałam. Teraz już mogłam przelać do karafki. Na drugi dzień, jak już się likier „przegryzł” można go było spróbować :) Kolejny likier trafił do barku. Ładnie
Kuchnia u Krysi