cukru pudru 150 g masła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 500 g ricotty 250 g mascarpone 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii +barwniki spożywcze Wierzch: 400 ml śmietanki 36% 1/4 kostki masła pół szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa +posypka(...)pozbywając się go i rumieniąc ciasto. Cukier ucieramy z jajkami, a gdy masa dobrze się połączy dodajemy stopniowo sery i mąkę, cały czas miksując. Mleko podgrzewamy w garnuszku z laską wanilii, którą po 10-15 minutach wyjmujemy i wyciągamy ze środka ziarenka. Razem z mlekiem dodajemy do masy serowej, chwilę mieszamy. Ciasto dzielimy
sama złodyczorzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa Tom Kha z mlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza ;) Pad Thai można zjeść dosłownie wszędzie i za grosze. Jest wyśmienity. Kolejna wersja Pad Thai A tutaj krewetki z nerkowcem w sosie z tamaryndowca. Nieeebo(...)jajkiem :) Grilowany kalmar, krewetki i rybka a wszystko razem za niecałe 20 zł w przeliczeniu. Ulubione piwko :) Rosołek :) Grzyby z pak choi. Zielona herbata ze słodkim skondensowanym mlekiem, zaparzana w skarpetce "antygwałtce " :) Kaczuszki na Rambuttri w Bangkoku I już na moim talerzu :) Nic nie może się zmarnować .... Świński ryjek A tak w Tajlandii kupuje się zupę
Jemy Pijemysię być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka razy dziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe i mango. Prosty. Idealnie kremowy. Mdląco słodki, przełamany kwaskowym, soczystym owocem. GE-NIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach palmowych. Pięknie się prezentuje(...)niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj z bananem (są tez opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem), na wierzchu z nutellą, skondensowanym mlekiem lub inną słodką polewą. Bomba kaloryczna. Ale jaka pyszna! No i lody, koniecznie trzeba wspomnieć o lodach. Największe wrażenie robią te podawane w łupinkach kokosów, z dodatkiem kokosowego miąższu
Zawsze głodna!jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 40 g kakao 10 g mąki ziemniaczanej 40 g masła masa: 500 ml śmietany 30-36% tuba mleka skondensowanego klasycznego (lub 2 jak ktoś woli słodsze) 40-60 ml miodu 3 łyżeczki zelatyny Wykonanie: ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao(...)Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy na kilka min, aby napęczniała. I podejrzewając ja w np w mikrofali rozpuszczamy ją. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko w tubce, miód i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smarujemy połowę upieczonego ciasta. Przykrywamy drugą płową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nie pozostaje nic jak życzyć
Malinowe PocałunkiPamiętacie jeszcze mój deser budyniowy ? Robiłam go już kilka razy, a ostatnio w nowej odsłonie. Nie tak dawno przygotowałam w domu masę krówkową z mleka skondensowanego, do tego pysznego ciacha i sporo mi jej zostało. Wylądowała więc w lodówce, zapakowana w słoiczek i czekała. Czekała, aż coś z niej zrobię, a w tym czasie podjadaliśmy(...)szybkie. Deser idealny :) Chcecie wiedzieć jak go zrobić? Zapraszam na przepis. Deser budyniowy z sosem krówkowym porcja dla 2 osób Do zrobienia budyniu należy przygotować: 2,5 szkl. mleka 4 łyżki cukru (ja użyłam brązowego cukru typu demerara) 4 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki naturalnego kakao 1 czubata łyżka masła Do sosu: 2 czubate
Ratunku obiadoleju. Masa budyniowa: 1l mleka, 1 szklanka cukru, 250g margaryny ( ja użyłam masła niesolonego), 2 żółtka, 1 szklanki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru. Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej, 300g orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie(...)koniec olej. Wlać do blaszki, takiej samej rozmiarem jak było pieczone ciasto miodowe. Piec w rozgrzanych piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Masa budyniowa: 2/3 litra mleka zagotować z cukrem i margaryną. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami - tak by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje i masło będzie całkowicie rozpuszczone dodać mleko z wymieszanymi składnikami
W kuchni u Monikiskładników, otrzymałam 24 porcje. beza: 110 g białek – 3 białka, 137 g cukru, 110 g cukru pudru, mus: 300 ml pulpy z mango, 10 g żelatyny, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 200 ml sorbetu cytrynowego „ ziemia”: 100 g gorzkiej czekolady, 100 g płatków migdałów, 1 łyżka cukru pudru, Bezy: Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować(...)włożyć żelatynę, wlać trochę gorącej pulpy, zamieszać, następnie wlać więcej pulpy, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia jej. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem (ma zmieścić się w dziurce, w foremce, na patyczek) Dolną część foremki do ciasteczek wypełnić
królestwo garówłyżeczki proszku do pieczenia 5 białek *Krem budyniowy: 1 duży budyń waniliowy 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 1/3 kostki miękkiego masła (82%!) *Dodatkowo: puszka mleka skondensowanego tzw. Masa Krówkowa np. https://3-mmedia.frisco.pl/id,79442/h,360/w,360/ posiekane orzechy, gorzka czekolada potarta do dekoracji Wykonanie: Robimy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem pudrem(...)powyżej i tag samo przygotowaną. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut, aż będzie rumiane. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem, w 1 szklance rozpuszczamy budyń. Wlewamy to do gotującego mleka - gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie miękkie masło ubijamy krótko mikserem, dodajemy porcjami ostudzony budyń. "Składamy
Piekę, bo lubięskomplikowany... ale naprawdę jest łatwy w przygotowaniu. Warto spróbować :) 1,2 kg rabarbaru kule mrożone: 20 ml syropu z owoców czarnego bzu, 12 g żelatyny, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, (foremki do ciastek z dziurką) „ laski” rabarbaru: 1 łyżka cukru, 6 jagód jałowca, 6-8 łyżek syropu z owoców czarnego bzu mus: cienko obrana skórka z cytryny, 1 łyżka(...)włożyć żelatynę, wlać trochę gorąco przecieru zamieszać, następnie wlać więcej przecieru, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem (ma zmieścić się w dziurce, w foremce, na patyczek) Dolną część foremki do ciasteczek
królestwo garówzimnego masła 1 żółtko surowe 1 żółtko gotowane 80 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Pomada czekoladowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka esencji waniliowej Wierzch bakaliowy: 50 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g orzechów włoskich 50 g migdałów w płatkach(...)ciastem. Blachę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto (piekarnik pozostawić włączony) i w tym czasie mleko przełożyć do garnka dodać połamane czekolady i podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Gorące mleko z czekoladami wylać na ciepły podpieczony spód, posypać mieszanką bakaliową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec
Ala piecze i gotujeuzyskania odpowiedniej konsystencji Kajmak (ilość wystarczająca na 4 szt. mazurków, więc albo zrobimy kilka sztuk mazurków, albo można zużyć kajmak do innego ciasta): 1 puszka (440 g) mleka skondensowanego słodzonego 50 g czekolady deserowej Dodatkowo: konfittura lub marmolada Przygotowanie: Spód kruchy: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki(...)masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz. Potem pieczemy w tem. 200 stopni do uzyskania przez masę marcepanową złotego koloru. Kajmak: Gotujemy mleko w garnku z wodą w zamknięte j puszcze około 3 godziny. Należy uważać żeby w garnku była woda i nie wysadziło nam puszki jeśli braknie wody. Ciepłe mleko łączymy
Lili w kuchnimnie Crème fraîche) - 5 jaj - 1 i ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 budyń waniliowy - 125g gorzkiej czekolady (81% kakao) - aromat rumowy Składniki na polewę: - 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego - 200g czekolady gorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia(...)stawiamy na kratce. Kiedy sernik całkowicie wystygnie zdejmujemy worek, a następnie odpinamy obręcz, zdejmujemy z boków paski papieru do pieczenia. Szykujemy polewę czekoladową. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Mleko przelewamy do rondla i mieszając zagotowujemy. Dodajemy czekoladę, zestawiamy z kuchenki. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Wsypujemy suche galaretki – mieszamy do chwili, aż się rozpuszczą. Gdy polewa przestygnie, ale będzie jeszcze płynna
mojewypiekiinietylkośmietanki kremówki. Ostatnio w jednej z gazet kulinarnych wypatrzyłam taki oto słodko-słony sernik i postanowiłam go przetestować w mojej kuchni. Troszkę zmieniłam proporcje - 3/4 puszki słodzonego mleka to dla mnie zbyt dużo - i dodałam żelatynę. Bez niej sernik były bardzo rzadki i nie nadawałby się do krojenia. Muszę przyznać, że efekt końcowy baaardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Serdecznie(...)borówką amerykańską Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki: 250 g mascrapone 250 g śmietankowego serka kanapkowego 3/4 szklanki słodzonego skondensowanego mleka 3 łyżeczki żelatyny sok z 1 cytryny 350 g borówek amerykańskich Wykonanie: Żelatyna namaczamy w 1/4 szklanki wody, następnie delikatnie podgrzewamy w mikrofali, uważając, aby woda się nie zagotowała
Kulinarne przygody Gatityforemek zanurzyć w roztopionej na parze gorzkiej lub mlecznej czekoladzie i obsypać podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego, minimum 75% kokosa 1/3 puszki mleka skondensowanego słodzonego (1/2 puszki jeśli wolicie słodsze desery) 1 cała średnia cytryna bio lub eko, ok. 150g Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenjabłko-mięta. Na upał idealny. I nawet mnie smakował. *tortownica 21 cm Składniki: na spód: 250 g herbatników maślanych 100 g masła na masę serową: 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 ml kremówki śmietanki 30% 700 g serka waniliowego ( z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku na wierzch: szklanka winogron jasnych 1/2 szklanki borówki amerykańskiej garść
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia