Składniki: 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru (1 szklanka), 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko, 1 cukier waniliowy, puszka mleka skondensowanego na kajmak. Sposób przygotowania: Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy). Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy
Menu Zdrowiakleisty z dodatkami Bánh chưng - ciasto ryżowe z fasolą mung i tłustą wieprzowiną Giò thủ - wietnamski salceson Cháo lòng - kleik z podrobami Wietnamska zielona herbata Wietnamska kawa ze skondensowanym mlekiem i lodem - cà phê sữa đá
Kulinarne przygody Gatitypieczenia 0,5 szkl oleju słonecznikowego 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki kakao 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka skondensowanego 1 płaska łyżeczka masła (rozpuszczamy w kąpieli wodnej) Dodatkowo: masło do posmarowania formy mąka do oprószenia formy Jajka, sól, cukier waniliowy i cukier wrzucamy do miski i miksujemy
MojaQchnia.plDelikatne, słodkie, pyszne. Moja kukułczanka znika najszybciej podczas wizyt rodzinnych. Składniki: 500 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 300 g kukułek Wawel 250 ml białej żubrówki Mleko wlewam do garnka. Niczym Kopciuszek wydobywam kukułki Wedel z papierków, by trafiły do podgrzewającego się mleka. Gotuję na małym ogniu ciągle mieszając. Do całkowitego rozpuszczenia kukułek. Odstawiam do wystygnięcia. Dolewa żubrówkę. Mieszam
MojaQchnia.plwszystkiego, bo mam 3 duże słoiki. Jest oczywiście też kilka barów z autentycznym wietnamskim jedzeniem np. z wietnamskimi kanapkami z pasztetem (przepis tu) i z kawą z mlekiem skondensowanym, które uwielbiam. Bazar zwiedzałam z ekipą z Fundacji Bęc Zmiana, która namówiła mnie na najbardziej awangardowy emo manicure, jaki miałam ever. Zakochałam się też w wietnamskiej cukierni, która robi torty
Ugotowane pozamiataneKilka tygodni temu mieliśmy okazję wziąć udział w szkoleniu organizowanym przez firmę Polmarkus (tutaj nasza fotorelacja) gdzie Luca Bernardini pokazał uczestnikom jak wykorzystać kilka ciekawych form
Kuchenne Wariacjeryżu z jabłkiem, szarlotkę do góry nogami, oraz klasyki takie jak tartę tatin, jabłko na patyku z karmelem czy krówkami, czy pieczone jabłka, które tutaj polecane są z mlekiem skondensowanym. Bardzo fajny jest przewodnik po różnych dostępnych gatunkach jabłek. Sensowne są też porady dla osób, które mają działkę i chciałyby posadzić kilka drzewek. Najlepiej wybrać takie, które będą się
Ugotowane pozamiatanedokonaliście jeszcze wyboru jaki mazurek będzie na Waszym stole, mam propozycję, zróbcie łatwy i również smaczny mazurek kajmakowy. Do zrobienia masy kajmakowej można użyć cukierków krówek, albo skondensowane mleko w puszce. Ja użyłam gotową masę krówkową. Wyszło łatwo i smacznie (foremka o średnicy 31 cm.) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej
Kuchnia u Krysimąki orkiszowej jasnej - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 2 żółtka z jaj rozmiaru L - 1 łyżka mleka skondensowanego schłodzonego ponadto: posiekane migdały Wykonanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, umieść w misce, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć szybko ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Średnią
SMYKWKUCHNIpewno jest on geniuszem ! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie zmieniła, dodałam więcej alkoholu, oraz śmietanki. Likier wychodzi obłędny, spróbujcie koniecznie ! Oto zamienniki : Puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki kremówki 250 ml Whisky 50 ml wódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy
Pora na porapewno jest on geniuszem ! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie zmieniła, dodałam więcej alkoholu, oraz śmietanki. Likier wychodzi obłędny, spróbujcie koniecznie ! Oto zamienniki : Puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki kremówki 250 ml Whisky 50 ml wódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy
Pora na porałyżki cukru trzcinowego 0/5 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki puree z dynii 0/5 szklanki zmiksowanych truskawek 3 kopiaste łyżki zmielonego twarożku 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego dodatkowo: kilka pokrojonych truskawek 2 łyżki słodzonego mleczka skondensowanego Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, olejem i puree z dyni. Mąki mieszamy i przesiewamy. Dodajemy
Mienta blogKrówka bez pieczenia – szybkie i proste ciasto bez pieczenia, z kremem budyniowym na herbatnikach. Jeśli do wykonania tego ciasta użyjemy mleka skondensowanego, to należy gotować je przez ok. 2 godziny, a następnie ostudzić przed otwarciem, ponieważ w innym przypadku masa pod ciśnieniem może nam zabrudzić całą kuchnię ;) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o […] The post Krówka
Kulinarne Przebojepieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. składniki na masę kajmakową: 1 puszka gotowego kajmaku lub samodzielnie ugotowane mleko skondensowane 200 g masła, w temperaturze pokojowej wykonanie: Masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy ma całkowicie zimnej bezie orzechowej. składniki na prażony
Domowy Smak Jedzenia