mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:59/76)

Mazurek z masą kajmakową 136

ciasta możemy ozdobić boki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż ciasto się ładnie zarumieni. Gdy ostygnie można go posmarować gotową masa kajmakową, jeżeli nie mamy należy mleko skondensowane gotować 3 godziny do uzyskania masy. Można dekorować według uznania, ja użyłam wiśni i płatków migdałowych, można też stworzyć wzorki z roztopionej czekolady lub co nam podpowie wyobraźnia:) Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami 180

malinami do kawki potrzeba: 1 zamrożony krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół, smarujemy połową masy na domowe bounty (wymieszane 200 ml słodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym , polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego, lekko dociskamy do masy kokosowej. Wierzch

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik Karmelowo – Orzechowy 115

masła 100 g orzechów włoskich 100 g biszkoptów typu fingers 1 łyżka brązowego cukru 600 g kremowego serka (typu soft cheese Philadephia) 300 g karmelu (lub mleka skondensowanego w puszce, wcześniej ugotowanego) 3 jajka 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 50 g posiekanych grubo orzechów łączymy z rozkruszonymi biszkoptami, cukrem brązowym i roztopionym masłem. Mieszamy i wykładamy

Made By Mom And Son
Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami 160

łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 80 ml maślanki Pralina: 90 g masła 110 g cukru trzcinowego 200 g migdałów w płatkach 50 ml mleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii   Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło

Mania Gotowania
Domowy Baileys, troszkę wzmocniony 185

Miałem kiedyś przepis na likier kawowy z przegotowanego mleka skondensowanego, wódki i kawy rozpuszczalnej. Wychodził z tego bardzo słodki i gęsty babski likierek, który trzeba było łyżeczką z kieliszka wybierać:) Ostatnio przypadkiem natknąłem się na podobny przepis w necie, pod nazwą domowy Baileys . Zaintrygowała mnie ta nazwa. Doszedłem do wniosku, że to faktycznie ma szansę przypominać w smaku Baileys

Gotuj z Misiem
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 6976

więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem i mielonymi migdałami. Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia

Ze smakiem i z pasją
KRAJANKA ŚNIADANIOWA NIGELLI 235

rozpoczęcia dnia możemy dostarczyć organizmowi za pomocą różnego jedzenia. Nigella w "Nigella Express" proponuje słodkie i prawie zdrowe batoniki/krajankę. Prawie, ponieważ za spoiwo służy tu skondensowane mleko. Oprócz smaku dużym walorem jest szybkość wykonania i możliwość eksperymentowania ze składnikami. Krajankę upiekła moja Mama :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
UPIECZ SOBIE SEZAMKI :)! 119

pocięłam, ale połamałam... Nie starałam się i wyszły doskonałe (w smaku...wygląd przemilczmy ;)). Sezamki na mleku skondensowanym... przepis genialny w swej prostocie :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Pyszne "coś":) 153

trakcie przeglądu spiżarni natrafiłam na puszkę mleka skondensowanego słodzonego, którą kupiłam dawno temu i która w związku z tym wymagała szybkiego już zużycia. Postanowiłam zrobić genialny batonik , który tak nam kiedyś wybitnie posmakował. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem miodowy - idealny na prezent 180

Przepis z bloga Arniki , wyj ą tkowo nic nie zmieniłam;) Składniki na słoiczek: *  160 g miodu - ja dałam gryczany *  50 g masła *  80 g niesłodzonego mleka skondensowanego *  suszony tymianek - dałam ok. 1/2 łyżeczki Wszystkie składniki rozpuściłam na delikatnym ogniu (w przepisie było podane, żeby potrzymać kilka minut, ale ja tylko doprowadziłam do rozpuszczenia i zdjęłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową 217

małe kawałki. Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Śliwki wypestkować. Mleko skondensowane połączyć ze śmietaną, jajami i proszkiem budyniowym. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę, średnicy 26cm. Uformować z ciasta rant wysokości

kolorowotorcikowo
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-OWSIANE BEZ PIECZENIA 386

zmodyfikowałam. Składniki: -63g masła -42g oleju kokosowego (bezwonnego) -1 szklanka ksylitolu -3 łyżki kakao (ja dałam 2 zwykłe i 1 pokruszonego surowego kakao) -140g niesłodzonego, skondensowanego mleka -3 szklanki płatków owsianych (2 błyskawicznych i 1 górskich) -3 łyżki masła orzechowego (użyłam słonego) -0,5-1 łyżki nutelli (nie trzeba) Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać

Smaczne Zdrowe
Lody malaga (o smaku cytrynowego sernika z rodzynkami) 141

fotografii Beaty wzdycham już nie od dziś... :-) Dlatego też postanowiłam przygotować przepis do konkursu i padło na lody! Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-). Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego wina Malaga, jeśli macie możliwość

Pora coś zjeść
Tęczowy sernik pod chmurką 134

przygotowywania masy serowej. Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze) 250 g serka mascarpone 3 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego ziarenka z jednej laski wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze w żelu: czerwony , różowy , żółty , zielony , niebieski , fioletowy . Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie

Blondynka Gotuje
Karmelowy przekładaniec 334

Biszkopt: 6 jaj 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 szkl. + 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 puszka mleka skondensowanego "Kajmak" 1 kostka masła 2 paczki herbatników Bonitki 1. Biszkopt Białka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier , żółtka , olej i wodę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.Do

Słodkości i nie tylko