lody są wyśmienite:). Do przygotowania lodów kokosowych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L lodów 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 szklanka (250 ml) mleka zagęszczonego słodzonego (skondensowanego) – około 300 g 2 mango (w sumie przed obraniem około 1 kg) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Domowe lody kokosowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję mango(...)lodów: Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietanę i miksuję do momentu aż śmietana się ubije. Następnie mikser ustawiam na wolne obroty i cały czas miksując, dodaję małym strumyczkiem zimne mleko. Po dodaniu całego mleka jeszcze przez chwilę miksuję aby składniki dobrze się wymieszały. Na koniec stopniowo dodaję zimne mango, cały czas miksując. Tak przygotowane lody przekładam do miski plastikowej
Uwaga Babcia GotujeChurreria na dworcach, lotnisku i wszystkich ruchliwych ulicach. Jest to bardzo popularna przekąska śniadaniowa. Te długie paluchy zjada się samodzielnie lub po umoczeniu w kawie z podwójnym mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej czekoladzie. Składniki. 200 g mąki 180ml wody 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder
Kulinarny karnet Christopherazrobienia tego deseru użyłam mleka zagęszczonego a nie skondensowanego. Zagęszczone to takie jak w tubach. Ze skondensowanego też wyjdzie oczywiście ale będzie miało trochę inny smak. Zachęcam do zrobienia tego prostego deseru. Piankowa chmurka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebiałek, dodajemy stopniowo mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy, przekładamy ją do formy na tort, wyłożonej pergaminem i pieczemy w 170 stopniach ok 35-40 minut. Kajmak Mleko w puszce, słodzone, skondensowane gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5h. Studzimy, otwieramy puszkę i już; tylko nie wyjadajcie z puszki! Masa porzeczkowa szklankę czarnych porzeczek podsmażamy na maśle, dodajemy żelatynę; można
BaRepassuche -masa kajmakowa -masa porzeczkowa -mix orzechów zgniecionych w moździerzu -gorzka czekolada z kąpieli wodnej -płatki migdałowe Kajmak i masę porzeczkową kopiuje z postu o torcie. Kajmak Mleko w puszce, słodzone, skondensowane gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5h. Studzimy, otwieramy puszkę i już; tylko nie wyjadajcie z puszki! Masa porzeczkowa szklankę czarnych porzeczek podsmażamy na maśle, dodajemy żelatynę
BaRepasCiasto nie bardzo proste w zrobieniu i zajmuje dużo czasu, więc do dzieła! Składniki: ok 7-8 opakowań herbatników masa kajmakowa (bądź mleczko skondensowane) 1 budyń waniliowy (może też być śmietankowy) 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej ja wybrałam kukurydzianą ze względu na piękny kolor) 1 płaska łyżka mąki pszennej(...)puszkę aby łatwiej się rozsmarowywało, natomiast ja ominęłam ten etap; jeżeli korzystamy z mleczka skondensowanego musimy gotować puszkę przez min. 3h). Układamy kolejną warstwę herbatników i robimy krem karpatkowy. Budyń mieszamy z mąką kukurydzianą i pszenną, następnie rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy, chwilę przed zagotowaniem dodajemy cukier, ponownie doprowadzamy do zagotowania i dodajemy masę
Brzuszki Łakomczuszkisię rozsmarować. Można zrobić swój własny mleczno-oliwny mix do smarowania pieczywa . Zdrowszy i smaczniejszy niż to, co do kupienia na sklepowych półkach. Masło to skondensowany tłuszcz pochodzący ze śmietanki uzyskiwanej z krowiego mleka. Masło ekstra wyrabia się ze śmietany pasteryzowanej, ukwaszonej, natomiast masło śmietankowe – ze śmietanki nieukwaszonej. Z tego powodu masło ekstra ma góra 0,6% laktozy
Karo in the Kitchenzarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy smarujemy gruuuubo karmelem :D Następnie czas na przygotowanie kremu z kaszy(...)celu gotujemy mleko. Polecam niewielką część mleka odlać do odmierzonej kaszy manny i dokładnie wymieszać - dzięki temu, zmniejszymy ryzyko powstania grudek :) Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na gładką, puszystą i kremową masę. Dodajemy do ugotowanej kaszy manny (schłodzonej!!) i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na karmel na tarcie. Posypujemy do dekoracji płatkami migdałowymi iiiii.... smacznego! :):) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zmarła Zosia. Robił zapasy na kilka dni, żeby nie musieć wychodzić z domu i z kimkolwiek rozmawiać. Beksiński jadał dużo słodkiego mleczka skondensowanego. Jest u nas ‘’Jego’’ deser czyli 3 gałki lodów bakaliowych zalanych właśnie tym mlekiem z tubki. *Ja poprosiłam o jedną gałkę.. Przesłodki, przesmaczny deser dla każdego łasucha.* Oprócz hamburgera i deseru mamy też ‘’Jego’’ przysmak
CzarnawisienkaBOMBA!!! Składniki: Trzy galaretki najlepiej o kontrastujących kolorach; (ponieważ chciałam wykorzystać brzoskwinie wybrałam galaretkę brzoskwiniową, poziomkową i agrestową.); puszka mleczka skondensowanego, niesłodzonego za to schłodzonego; opcjonalnie: brzoskwinie; tabliczka czekolady mlecznej; łyżka miodu; ok. 3 łyżek mleka. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i pozostawiamy, aż zaczną tężeć. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Gdy galaretki są już "półpłynne
Miksturownikłyżek mleka Wykonanie ciasta kakaowego: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ucierać, dodać kakao, mąkę , proszek, sodę. Na koniec połączyć z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 170-180 stopni. Składniki masę kajmakowa: 1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego 400 ml Śmietana 30% 1 puszka masy kajmakowej 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie masy kajmakowej: Żelatynę zalać
Tradycyjna Kuchnialodów. Spróbujcie. Polecam! Składniki: (na około 6 gałek lodów) 4/5 szklanki śmietanki 30% * 150 ml słodzonego mleczka skondensowanego (w tubce) mała szczypta soli 11 szt. kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie * odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml Uwaga! Śmietanka i mleko powinny być schłodzone Przygotowanie: Ciasteczka wrzucamy do misy blendera z nożami i je rozdrabniamy (nie dokładnie) zostawiając troszkę(...)mikserem najlepiej na sztywno (najważniejsze by śmietanka znacznie powiększyła objętość, ja nie zawsze ubijam ją na sztywno). Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dolewamy słodzone mleczko skondensowane, miksuję dosłownie chwilę. Odkładamy mikser. Do masy wsypujemy rozdrobnione ciasteczka i delikatnie mieszamy je z masą. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Zamknięty pojemnik wkładamy od razu
Słodkie okruszkiświeże i jędrne. Ja wybrałam suszone włoskie pomidory, które dzięki procesowi suszenia, skondensowały w sobie o wiele więcej smaku i aromatu. Połączyłam je z delikatną cukinią i mocnym charakterystycznym smakiem sera jaki posiada parmezan. SKŁADNIKI: - 400 g makaronu Malma świderki - 4 jajka rozmiar M - 3/4 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18% lub 30% - sól, pieprz, zioła włoskie - 2 małe
SMYKWKUCHNIwiórków kokosowych 250 ml spirytusu 1 puszkę mleczka skondensowanego słodzonego 1 puszkę mleczka kokosowego Wiórki wsyp do słoika, zalej spirytusem. Słoik zakręć i odstaw na 3 dni. Po tym czasie odsącz alkohol przez gazę (ja rozdrobniłam całość w termomixie) i dodaj do niego oba rodzaje mleka, dokładnie wymieszaj i przelej do butelek (najlepiej o szerszych szyjkach, bo robi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaśmietankowego 60 g cukru -brązowego lub zwykłego 1/4 puszki niesłodzonego skondensowanego mleczka W rondelku na średnim ogniu ustawić rondel a w nim cukier i masło. Rozpuścić i podgrzewać przez ok. 2-3 minuty ale nie doprowadzać do zagotowania. W innym rondelku podgrzać mocno mleczko skondensowane.Nie zagotowywać. Do gorącego mleka wlewać cienkim strumieniem ciągle mieszając powstały z masła i cukru
Sztuka gotowania w/g Samiry