mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:65/76)

Naleśniki na słodko z Czarnobyla 193

konsystencję bardzo podobną do sprzedawanych u nas słodkich mleczek w tubce :) Spróbujcie! Składniki na 3 naleśniki (średnica ok. 20 cm): 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej  1 łyżeczka błonnika owsianego Olej do smażenia ok. 2 łyżek Nadzienie: 150 g sera białego półtłustego 50 g serka homogenizowanego 5 połówek brzoskwini z puszki(...)każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem. insertCookd("e4719a89b1ef75a62db429b889c5c2ef

Emcia Pichci
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 165

minuty na stronę, nie więcej. Powinna zostać w środku mocno krwista . Na drobnym sitku mielimy ugotowane mięso z zawartością garnka (galaretką), połowę ugotowanych warzyw, podsmażoną wątróbkę i odciśnięte z mleka bułki. Na sicie o średnich oczkach robimy to dwukrotnie, a trzeci raz przepuszczamy masę przez sito najdrobniejsze – tzw. pasztetowe.   Masę doprawiamy. Mocno pieprzymy i mocno solimy. Ścieramy na drobnej(...)deską i wyklepujemy pasztet ze środka. Jest naprawdę idealny – podsmażenie i duszenie mięsa zachowuje całą jego soczystość . Używamy też płynu-galaretki i tłuszczu pozostałego z gotowania – to sam skondensowany smak . Pasztet jest miękki ale zwarty, lekki , da się kroić w plastry i smarować. Pyszny i wilgotny . Jeśli nie macie jeszcze ulubionego przepisu a pasztet – to może być właśnie

Karo in the Kitchen
Rozwiązanie konkursu sernikowego 126

książkowe: Daria K BZ – zainspirowałam się propozycją, ponieważ nigdy jeszcze nie dodawałam do sernika jogurtu greckiego. Czas na niego! Natalia K   – zaproponowała masę serową na bazie mleka. To dla mnie absolutna nowość! Koniecznie do przetestowania! Ewa Kuchennie – jest zapewne fanką serników mocno cytrusowch. Aż tak cytrynowego sernika jeszcze nie próbowałam, więc wszystko przede(...)dlaczego nie? Bardzo jestem ciekawa jego konsystencji, więc skuszę się i z chęcią wykorzystam przepis Darii.  Marta – już samo połączenie sera, puree z dyni i mleczka skondensowanego sprawia, że sernik zapewne będzie przepyszny, ale także jedwabiście kremowy. Super! Wszystkim Paniom serdecznie gratuluję i dziękuję za podzielenie się sernikowymi pomysłami! Artykuł Rozwiązanie konkursu sernikowego pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 258

dodajemy przed albo zamiast płynu – nigdy na odwrót, bo skończycie z rzadkim kremem.   W tym momencie możemy też dodać aromat . Aromat w płynie wlewamy zastępując jego ilością część mleka lub śmietanki – to w końcu też płyn i ma wpływ na ostateczną konsystencję kremu. Aromat w proszku lub paście dodajemy nie zmieniając ilości dodanego płynu. Aromat w proszku (pamiętajcie żeby(...)potrzebne.   Barwniki w proszku mają jedną ogromną wadę – trzeba być bardzo dokładnym w ich mieszaniu . Stąd dobrze rozmieszać je najpierw w niewielkiej ilości kremu, a później taką skondensowaną kolorystycznie pastą barwić większe porcje. Nierozpuszczone i źle wmieszane barwniki stworzą Wam na kremie dodatkowe przebarwienia – czasami te mazy są estetyczne i pożądane, podobne do malarstwa abstrakcyjnego, częściej jednak stanowią

Karo in the Kitchen
Muffinki z marcepanem i migdałami 158

placek, masło, a czasem nawet wódkę . Symbolicznym elementem staje się tu jajko . Wiąże się z nim odwieczna niemal wiara, iż człowiek, który je spożywa, przyjmuje jakby na siebie jego skondensowaną energię życiową, te twórcze    i nieprzeniknione siły, które powodują, że z jajka wykluwa się pisklę, że z pozornie martwej skorupy wychodzi coś żywego . www.wiadomosci24.pl A jakie(...)poniżej: fot. Izabela Magdalena Składniki: 200 g masy marcepanowej 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 115 g drobnego cukru 2 średnie jajka 200 ml mleka 100 g roztopionego masła kilka kropel aromatu migdałowego płatki migdałów Przygotowanie: Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier wymieszać w jednym naczyniu

Kuchnia smaków
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 156

wyrobów orzechowych PRIMAVIKA . Masło smażone z nerkowców jest już kolejnym, jakie degustuję tej firmy i zdecydowanie wystawiam mu wysokie noty zarówno za smak, konsystencję i skład. Gęste, gładkie, o skondensowanym smaku nerkowców . 99% orzechów to bardzo dobra zawartość pośród tego typu produktów dostępnych w sklepach. Produkcja bez użycia glutaminianu monosodowego i innych "świństw", to niewątpliwa zaleta. Brak powszechnego obecnie(...)PRIMAVIKA 350g mąki żytniej razowej - razowa drobna typ 2000 115g mąki pszennej - luksusowa typ 550   1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 20g drożdży 275ml ciepłego mleka kilka łyżek ciepłej wody - w razie potrzeby, dla rozluźnienia ciasta przy wyrabianiu 125g orzechów nerkowca - posiekanych nożem Mleko podgrzać w wysokim garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać

Grunt to przepis!
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 193

Krótki skład, zamiast tablicy Mendelejewa, to podstawa. Polecam np.: Ciasteczka owsiane z czarnuszką, Food&Joy, ok. 5 zł/150 g Składniki: płatki owsiane, otręby owsiane (30%), mąka pszenna, mleko w proszku, sól, masło kokosowe, czarnuszka (1,2%) 375 kcal/100 g Ciastka Ekoprodukt amarantuski sezamowe , ok. 9 zł/100 g Składniki: melasa, ziarno amarantusa ekspandowane, sezam (35%; nasiona, miazga), miód(...)dyni Bakalland, ok. 4,2 zł/100g 556 kcal/100 g Bakalland, Orzechy włoskie fresco, ok. 4,5 zł/70 g 645 kcal/ 100 g 3. Suszone daktyle, śliwki, banany Skondensowane źródło witamin, składników mineralnych i błonnika,  ale także cukru. Trzeba na nie uważać, bo czasem oprócz własnego cukru (czyli głównie fruktozy) zawierają ten dodany przez producenta. Są także

Powiedz dietom nie