być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 4 tabliczki czekolady gorzkiej Goplana (360 g) 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 400 g mleka skondensowanego (1 puszka) 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego maliny do dekoracji Przygotowanie: Spód: Herbatniki kruszymy w malakserze, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Przygotowujemy
Smakowity Blog Kulinarnyodstawiamy do lodówki . Masa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady niecałe pół szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Czekoladę roztopić z mlekiem na małym ogniu ,dodać mąkę ,wymieszać . Karmel : Mleko skondensowane słodzone gotujemy w zamkniętej puszce zanurzonej całkowicie w wodzie na niewielkim ogniu przez 2 godziny. Studzimy całkowicie i dopiero otwieramy puszkę
Ladylaura.wielbicieli karmelowych smaków . Składniki : tortownica 20 cm 500 g sera wiaderkowego na serniki ,u mnie ser z jogurtu greckiego 3 jajka 150 g masy kajmakowej ,u mnie mleko skondensowane gotowane 2 godziny w wodzie ,przestudzone 50 g tej samej masy do zatopienia w serniku 2 łyżki budyniu śmietankowego Jajka ubijamy krótko na jednolitą masę ,dodajemy resztę składników , poza
Ladylaura.gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa: słoiczek dżemu malinowego (250 g) Przygotowanie: Spód brownie: Piekarnik nagrzewamy
Smakowity Blog Kulinarnycukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: na początek rozpuszczamy masło i kruszymy herbatniki, łącząc oba składniki tak aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku mleko skondensowane wlewamy do rondelka, mieszając z cukrem gotujemy około 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia oddzielamy żółtko od białka, żółtko mieszamy z ricottą, dodajemy cukier waniliowy białko ubijamy na pianę, pod koniec
Luźna Kuchnianajpierw podgrzewam do rozpuszczenia się, a potem odstawiam by wystygła. Jeżeli nie chce się Wam czekać dwie godziny by ugotować masę toffi, to proponuję kupić gotową lub mleko skondensowane, które jednakże również należy gotować ok 2 godz, tyle, że nie ma potrzeby mieszania non stop
Ciasteczkowy Potwórnich swoje ulubione dodatki. Oryginalny przepis na muesli dr Birchera zakłada dodanie, namoczonych uprzednio w wodzie , płatków do startych jabłek , posypaniu mielonymi orzechami oraz podaniu ich ze skondensowanym mlekiem, z czasem zamienionym na jogurt lub śmietanę. Moja propozycja bazuje na obecnych trendach. Dodatki w postaci orzechów i owoców potraktujcie tylko jako podpowiedź. Bądźcie kreatywni i stwórzcie własną wersję
Food Squareblachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą*. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 35-40 minut.** Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułki posmarować śmietanką lub mlekiem skondensowanym. Blachę z bułkami włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej chociaż kilka minut. * My lubimy takie do odrywania, więc bułki układam w odstępach
Pełny talerztuż tuż, pora zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach :) Poniżej przedstawiam przepis na nieodłączny dodatek do wielkanocnych mazurków - domową masę kajmakową. Składniki na domową masę kajmakową: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w puszce Przygotowanie: Puszkę umieszczamy pionowo w wysokim garnku. Nalewamy tyle wody, aby pokryła całą puszkę i stawiamy na średnim ogniu. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny - w razie
My Culinary ArtUwielbiam krówki! Wszystkie - zarówno mordoklejki, jak i te twarde jak kamień i sypiące się - po prostu wszystkie :) Składniki: 300 ml śmietanki kremówki (może być też mleko skondensowane niesłodzone) 3/4 szklanki cukru 1/3 kostki masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam 1/2 łyżeczki miąższu z wanilii - stąd te kropki :)) Masło, kremówkę i masło rozpuścić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dobrze ubita - wmieszać do niej łyżką mascarpone. Na każdą bezę układamy masę i posypujemy ulubionymi owocami. Ja swoją bezę podlałam na koniec masą krówkową. Jako, że gotowanie puszki mleka skondensowanego dla paru łyżek wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciemnym kremem 50 g stopionego masła Masa serowo-dyniowa: 1 kg dyni, którą dokładnie blendujemy 7 pudełek śmietankowego serka np. Almette 4 jajka 1 szklanka cukru 2 tubki mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok. 50-100 g ciastek Oreo z grubsza pokruszonych Dynię kroimy w paski i wkładamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!krem do konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozcieramy na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń. Krem dzielimy na dwie części. Dodatkowo: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu
Made By Mom And Sonnależy odstawić go do lodówki na minimum trzy dni. Będzie to słodkie przywitanie nowego roku :) składniki: 700 ml wódki 400 g masy krówkowej puszka mleka skondensowanego słodkiego (530 g) 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody Wszystko miksujemy razem do połączenia się składników. Wkładamy do lodówki
noteskulinarnyfiga