zmarła Zosia. Robił zapasy na kilka dni, żeby nie musieć wychodzić z domu i z kimkolwiek rozmawiać. Beksiński jadał dużo słodkiego mleczka skondensowanego. Jest u nas ‘’Jego’’ deser czyli 3 gałki lodów bakaliowych zalanych właśnie tym mlekiem z tubki. *Ja poprosiłam o jedną gałkę.. Przesłodki, przesmaczny deser dla każdego łasucha.* Oprócz hamburgera i deseru mamy też ‘’Jego’’ przysmak
CzarnawisienkaBOMBA!!! Składniki: Trzy galaretki najlepiej o kontrastujących kolorach; (ponieważ chciałam wykorzystać brzoskwinie wybrałam galaretkę brzoskwiniową, poziomkową i agrestową.); puszka mleczka skondensowanego, niesłodzonego za to schłodzonego; opcjonalnie: brzoskwinie; tabliczka czekolady mlecznej; łyżka miodu; ok. 3 łyżek mleka. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i pozostawiamy, aż zaczną tężeć. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Gdy galaretki są już "półpłynne
Miksturownikłyżek mleka Wykonanie ciasta kakaowego: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ucierać, dodać kakao, mąkę , proszek, sodę. Na koniec połączyć z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 170-180 stopni. Składniki masę kajmakowa: 1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego 400 ml Śmietana 30% 1 puszka masy kajmakowej 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie masy kajmakowej: Żelatynę zalać
Tradycyjna Kuchnialodów. Spróbujcie. Polecam! Składniki: (na około 6 gałek lodów) 4/5 szklanki śmietanki 30% * 150 ml słodzonego mleczka skondensowanego (w tubce) mała szczypta soli 11 szt. kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie * odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml Uwaga! Śmietanka i mleko powinny być schłodzone Przygotowanie: Ciasteczka wrzucamy do misy blendera z nożami i je rozdrabniamy (nie dokładnie) zostawiając troszkę(...)mikserem najlepiej na sztywno (najważniejsze by śmietanka znacznie powiększyła objętość, ja nie zawsze ubijam ją na sztywno). Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dolewamy słodzone mleczko skondensowane, miksuję dosłownie chwilę. Odkładamy mikser. Do masy wsypujemy rozdrobnione ciasteczka i delikatnie mieszamy je z masą. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Zamknięty pojemnik wkładamy od razu
Słodkie okruszkiświeże i jędrne. Ja wybrałam suszone włoskie pomidory, które dzięki procesowi suszenia, skondensowały w sobie o wiele więcej smaku i aromatu. Połączyłam je z delikatną cukinią i mocnym charakterystycznym smakiem sera jaki posiada parmezan. SKŁADNIKI: - 400 g makaronu Malma świderki - 4 jajka rozmiar M - 3/4 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18% lub 30% - sól, pieprz, zioła włoskie - 2 małe
SMYKWKUCHNIwiórków kokosowych 250 ml spirytusu 1 puszkę mleczka skondensowanego słodzonego 1 puszkę mleczka kokosowego Wiórki wsyp do słoika, zalej spirytusem. Słoik zakręć i odstaw na 3 dni. Po tym czasie odsącz alkohol przez gazę (ja rozdrobniłam całość w termomixie) i dodaj do niego oba rodzaje mleka, dokładnie wymieszaj i przelej do butelek (najlepiej o szerszych szyjkach, bo robi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaśmietankowego 60 g cukru -brązowego lub zwykłego 1/4 puszki niesłodzonego skondensowanego mleczka W rondelku na średnim ogniu ustawić rondel a w nim cukier i masło. Rozpuścić i podgrzewać przez ok. 2-3 minuty ale nie doprowadzać do zagotowania. W innym rondelku podgrzać mocno mleczko skondensowane.Nie zagotowywać. Do gorącego mleka wlewać cienkim strumieniem ciągle mieszając powstały z masła i cukru
Sztuka gotowania w/g Samiryprzepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu dodajemy jajko, mąkę, mleko, błonnik oraz cukier i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy kropelki czekoladowe i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki (po jednej łyżce) na rumiano z każdej strony. Podajemy z serkiem homogenizowanym lub mleczkiem skondensowanym ( użytym tutaj ). insertCookd("9f71d9a7e9cde1c0ebe12477ee70ba82
Emcia Pichcisłodko i na szybko :) Składniki: 1 galaretka owocowa, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, 4 białka jaj, 1 puszka mleczka skondensowanego (niesłodzonego), 1 opakowanie herbatników. Wykonanie: Herbatniki połamać(kilka odłożyć) i wyłożyć na dno z każdego z pucharków. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, wsypać cukier i dokładnie wymieszać lecz nie zagotować. Białka ubić na sztywno i ubijając(...)wlewać powoli gorącą galaretkę. Wstawić do miski z zimną wodą i studząc mieszać jakiś czas. Do zimnej już piany wlać schłodzone mleko i całość zmiksować. Tężejącą masę przelać do pucharków z ciastkami i ozdobić odłożonymi całymi ciastkami. Odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniaaromatyczna od wiórków kokosowych. Rozluźni ciasto z czerwonej fasoli i otuli aromatyczne gruszki obgotowane w przyprawach korzennych - znakomity zestaw na walentynki :) Przygotowanie ciasta - także wersja na thermomix. Jak zrobić mleko kokosowe, a przy okazji olej kokosowy i mąkę kokosową - tu... Jak kupić i zjeść kokos - tu... Czas przygotowania: Porcje: forma 21 cm Składniki: 200 g czerwonej fasoli(...)gwiazdki anyżu sok i skórka z cytryny Skórka z pomarańczy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 ml m leka skondensowanego bez cukru 25 g masła 40 ml rumu Malibu Przygotowanie: Gruszki Gruszki o bierz, zetn ij końce z resztkami kwiatostanów i wydrąż przy pomocy
SzczyptaSmaQpożądany kształt. Jeśli chcemy aby nasze batony były jeszcze smaczniejsze, dodajemy czekoladę na wierzch. Roztapiamy kilka kostek czekolady (mleczna pół na pół z gorzką) z dodatkiem 2 łyżek mleka i łyżeczką masła w rondlu o grubym dnie na małym ogniu lub w kąpieli wodnej (w misce umieszczoną nad wrzącą wodą). Powinna wyjść z tego gęsta, czekoladowa masa. Moczymy w niej(...)końcówki. Zostawiamy do zastygnięcia na ok. 20 min. PODANIE Batony przechowujemy w temperaturze pokojowej – wtedy mają idealną konsystencję. Jeśli lubicie jednak twardsze, trzymajcie je w lodówce. Te batony to skondensowana porcja pysznej, wartościowej energii. Nie wiemy jaka jest ich trwałość, gdyż zazwyczaj nie dotrwają trzeciego dnia, ale Wy możecie to sprawdzić, robiąc zapasy na apokalipsę zombie – jak widać
Nerds Kitchenproszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu syrop trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem. Odstawić na pół(...)już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło
Smakołyki Asikonsystencję bardzo podobną do sprzedawanych u nas słodkich mleczek w tubce :) Spróbujcie! Składniki na 3 naleśniki (średnica ok. 20 cm): 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej 1 łyżeczka błonnika owsianego Olej do smażenia ok. 2 łyżek Nadzienie: 150 g sera białego półtłustego 50 g serka homogenizowanego 5 połówek brzoskwini z puszki(...)każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem. insertCookd("e4719a89b1ef75a62db429b889c5c2ef
Emcia Pichciminuty na stronę, nie więcej. Powinna zostać w środku mocno krwista . Na drobnym sitku mielimy ugotowane mięso z zawartością garnka (galaretką), połowę ugotowanych warzyw, podsmażoną wątróbkę i odciśnięte z mleka bułki. Na sicie o średnich oczkach robimy to dwukrotnie, a trzeci raz przepuszczamy masę przez sito najdrobniejsze – tzw. pasztetowe. Masę doprawiamy. Mocno pieprzymy i mocno solimy. Ścieramy na drobnej(...)deską i wyklepujemy pasztet ze środka. Jest naprawdę idealny – podsmażenie i duszenie mięsa zachowuje całą jego soczystość . Używamy też płynu-galaretki i tłuszczu pozostałego z gotowania – to sam skondensowany smak . Pasztet jest miękki ale zwarty, lekki , da się kroić w plastry i smarować. Pyszny i wilgotny . Jeśli nie macie jeszcze ulubionego przepisu a pasztet – to może być właśnie
Karo in the Kitchenksiążkowe: Daria K BZ – zainspirowałam się propozycją, ponieważ nigdy jeszcze nie dodawałam do sernika jogurtu greckiego. Czas na niego! Natalia K – zaproponowała masę serową na bazie mleka. To dla mnie absolutna nowość! Koniecznie do przetestowania! Ewa Kuchennie – jest zapewne fanką serników mocno cytrusowch. Aż tak cytrynowego sernika jeszcze nie próbowałam, więc wszystko przede(...)dlaczego nie? Bardzo jestem ciekawa jego konsystencji, więc skuszę się i z chęcią wykorzystam przepis Darii. Marta – już samo połączenie sera, puree z dyni i mleczka skondensowanego sprawia, że sernik zapewne będzie przepyszny, ale także jedwabiście kremowy. Super! Wszystkim Paniom serdecznie gratuluję i dziękuję za podzielenie się sernikowymi pomysłami! Artykuł Rozwiązanie konkursu sernikowego pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebienia