mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:64/76)

Ciasto 3 bit. 164

Ciasto nie bardzo proste w zrobieniu i zajmuje dużo czasu, więc do dzieła! Składniki: ok 7-8 opakowań herbatników masa kajmakowa (bądź mleczko skondensowane) 1 budyń waniliowy (może też być śmietankowy) 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej ja wybrałam kukurydzianą ze względu na piękny kolor) 1 płaska łyżka mąki pszennej(...)puszkę aby łatwiej się rozsmarowywało, natomiast ja ominęłam ten etap; jeżeli korzystamy z mleczka skondensowanego musimy gotować puszkę przez min. 3h). Układamy kolejną warstwę herbatników i robimy krem karpatkowy. Budyń mieszamy z mąką kukurydzianą i pszenną, następnie rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy, chwilę przed zagotowaniem dodajemy cukier, ponownie doprowadzamy do zagotowania i dodajemy masę

Brzuszki Łakomczuszki
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 137

się rozsmarować. Można zrobić swój własny mleczno-oliwny mix do smarowania pieczywa . Zdrowszy i smaczniejszy niż to, co do kupienia na sklepowych półkach. Masło to skondensowany tłuszcz pochodzący ze śmietanki uzyskiwanej z krowiego mleka. Masło ekstra wyrabia się ze śmietany pasteryzowanej, ukwaszonej, natomiast masło śmietankowe – ze śmietanki nieukwaszonej. Z tego powodu masło ekstra ma góra 0,6% laktozy

Karo in the Kitchen
Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny 247

zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy smarujemy gruuuubo karmelem :D Następnie czas na przygotowanie kremu z kaszy(...)celu gotujemy mleko. Polecam niewielką część mleka odlać do odmierzonej kaszy manny i dokładnie wymieszać - dzięki temu, zmniejszymy ryzyko powstania grudek :) Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na gładką, puszystą i kremową masę. Dodajemy do ugotowanej kaszy manny (schłodzonej!!) i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na karmel na tarcie. Posypujemy do dekoracji płatkami migdałowymi iiiii.... smacznego! :):) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
"Ostatnia rodzina" od kuchni czyli przysmaki Beksińskich - Nobo Cafe 168

zmarła Zosia. Robił zapasy na kilka dni, żeby nie musieć wychodzić z domu i z kimkolwiek rozmawiać. Beksiński jadał dużo słodkiego mleczka skondensowanego. Jest u nas ‘’Jego’’ deser czyli 3 gałki lodów bakaliowych zalanych właśnie tym mlekiem z tubki. *Ja poprosiłam o jedną gałkę.. Przesłodki, przesmaczny deser dla każdego łasucha.* Oprócz hamburgera i deseru mamy też ‘’Jego’’ przysmak

Czarnawisienka
Ptasie mleczko z brzoskwiniami - deser mojego dzieciństwa :) 199

BOMBA!!!  Składniki: Trzy galaretki najlepiej o kontrastujących kolorach; (ponieważ chciałam wykorzystać brzoskwinie wybrałam galaretkę brzoskwiniową, poziomkową i agrestową.); puszka mleczka skondensowanego, niesłodzonego za to schłodzonego; opcjonalnie: brzoskwinie; tabliczka czekolady mlecznej; łyżka miodu; ok. 3 łyżek mleka. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i pozostawiamy, aż zaczną tężeć. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Gdy galaretki są już "półpłynne

Miksturownik
Ciasto karmelowe warstwowe 132

łyżek mleka Wykonanie ciasta kakaowego: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ucierać, dodać kakao, mąkę , proszek, sodę. Na koniec połączyć z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 170-180 stopni. Składniki masę kajmakowa: 1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego 400 ml Śmietana 30% 1 puszka masy kajmakowej 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie masy kajmakowej: Żelatynę zalać

Tradycyjna Kuchnia
Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki) 199

lodów. Spróbujcie. Polecam! Składniki: (na około 6 gałek lodów) 4/5 szklanki śmietanki 30% * 150 ml słodzonego mleczka skondensowanego (w tubce) mała szczypta soli 11 szt. kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie * odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml Uwaga! Śmietanka i mleko powinny być schłodzone Przygotowanie: Ciasteczka wrzucamy do misy blendera z nożami i je rozdrabniamy (nie dokładnie) zostawiając troszkę(...)mikserem najlepiej na sztywno (najważniejsze by śmietanka znacznie powiększyła objętość, ja nie zawsze ubijam ją na sztywno). Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dolewamy słodzone mleczko skondensowane, miksuję dosłownie chwilę. Odkładamy mikser. Do masy wsypujemy rozdrobnione ciasteczka i delikatnie mieszamy je z masą. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Zamknięty pojemnik wkładamy od razu

Słodkie okruszki
Zapiekanka makaronowa w stylu włoskim. 174

świeże i jędrne. Ja wybrałam suszone włoskie pomidory, które dzięki procesowi suszenia, skondensowały w sobie o wiele więcej smaku i aromatu. Połączyłam je z delikatną cukinią i mocnym charakterystycznym smakiem sera jaki posiada parmezan.   SKŁADNIKI: - 400 g makaronu Malma świderki - 4 jajka rozmiar M - 3/4 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18% lub 30% - sól, pieprz, zioła włoskie - 2 małe

SMYKWKUCHNI
Domowe nalewki - MALIBU 5107

wiórków kokosowych 250 ml spirytusu 1 puszkę mleczka skondensowanego słodzonego 1 puszkę mleczka kokosowego Wiórki wsyp do słoika, zalej spirytusem. Słoik zakręć i odstaw na 3 dni. Po tym czasie odsącz alkohol przez gazę (ja rozdrobniłam całość  w termomixie) i dodaj do niego oba rodzaje mleka, dokładnie wymieszaj i przelej do butelek (najlepiej o szerszych szyjkach, bo robi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Słone krakersy w toffi pod czekoladą 198

śmietankowego 60 g cukru -brązowego lub zwykłego 1/4 puszki niesłodzonego skondensowanego mleczka W rondelku na średnim ogniu ustawić rondel a w nim cukier i masło. Rozpuścić i podgrzewać przez ok. 2-3 minuty ale nie doprowadzać do zagotowania. W innym rondelku podgrzać mocno mleczko skondensowane.Nie zagotowywać. Do gorącego mleka wlewać cienkim strumieniem ciągle mieszając powstały z masła i cukru

Sztuka gotowania w/g Samiry
Placuszki jaglane na słodko 154

przepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu dodajemy jajko, mąkę, mleko, błonnik oraz cukier i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy kropelki czekoladowe i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki (po jednej łyżce) na rumiano z każdej strony. Podajemy z serkiem homogenizowanym lub mleczkiem skondensowanym ( użytym tutaj ). insertCookd("9f71d9a7e9cde1c0ebe12477ee70ba82

Emcia Pichci
Domowe ptasie mleczko 98

słodko i na szybko :) Składniki: 1 galaretka owocowa, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, 4 białka jaj, 1 puszka mleczka skondensowanego (niesłodzonego), 1 opakowanie herbatników. Wykonanie: Herbatniki połamać(kilka odłożyć) i wyłożyć na dno z każdego z pucharków. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, wsypać cukier i dokładnie wymieszać lecz nie zagotować. Białka ubić na sztywno i ubijając(...)wlewać powoli gorącą galaretkę. Wstawić do miski z zimną wodą i studząc mieszać jakiś czas. Do zimnej już piany wlać schłodzone mleko i całość zmiksować. Tężejącą masę przelać do pucharków z ciastkami i ozdobić odłożonymi całymi ciastkami. Odstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 605

aromatyczna od wiórków kokosowych. Rozluźni ciasto z czerwonej fasoli i otuli aromatyczne gruszki obgotowane w przyprawach korzennych - znakomity zestaw na walentynki :) Przygotowanie ciasta - także wersja na thermomix. Jak zrobić mleko kokosowe, a przy okazji olej kokosowy i mąkę kokosową - tu... Jak kupić i zjeść kokos - tu... Czas przygotowania: Porcje: forma 21 cm     Składniki: 200 g czerwonej fasoli(...)gwiazdki anyżu   sok  i skórka z cytryny   Skórka  z pomarańczy Polewa:   100 g gorzkiej czekolady, posiekanej   60 ml  m leka  skondensowanego bez cukru   25 g masła   40 ml rumu Malibu Przygotowanie: Gruszki   Gruszki o bierz,  zetn ij  końce z resztkami  kwiatostanów  i wydrąż przy pomocy

SzczyptaSmaQ
ENERGY BAR – THE WALKING DEAD – domowy baton musli z czekoladą 264

pożądany kształt. Jeśli chcemy aby nasze batony były jeszcze smaczniejsze, dodajemy czekoladę na wierzch. Roztapiamy kilka kostek czekolady (mleczna pół na pół z gorzką) z dodatkiem 2 łyżek mleka i łyżeczką masła w rondlu o grubym dnie na małym ogniu lub w kąpieli wodnej (w misce umieszczoną nad wrzącą wodą). Powinna wyjść z tego gęsta, czekoladowa masa. Moczymy w niej(...)końcówki. Zostawiamy do zastygnięcia na ok. 20 min. PODANIE Batony przechowujemy w temperaturze pokojowej – wtedy mają idealną konsystencję. Jeśli lubicie jednak twardsze, trzymajcie je w lodówce. Te batony to skondensowana porcja pysznej, wartościowej energii. Nie wiemy jaka jest ich trwałość, gdyż zazwyczaj nie dotrwają trzeciego dnia, ale Wy możecie to sprawdzić, robiąc zapasy na apokalipsę zombie – jak widać

Nerds Kitchen
Dyniowe pancakes 132

proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu syrop trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem. Odstawić na pół(...)już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło

Smakołyki Asi