mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:47/76)

Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 471

cytryny ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny. Dodatkowo: 1 puszka karmelu (lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego około 1,5h) 200 g bez 200 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Pierwszy blat smarujemy połową kremu. Na krem układamy bezy. Bezy przykrywamy karmelem. Na karmel kładziemy pozostały krem(...)przykrywamy drugim blatem. Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka, dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta. Czekoladą polewamy ciasto. Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy. The post Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami appeared first on Made

Made By Mom And Son
CIASTO SNICKERS NA KRAKERSACH 1300

ziemniaczanej -2 łyżki mąki orkiszowej(lub pszennej) + -250g masła -3 łyżki kakao Składniki na polewę: -200g gorzkiej czekolady -6 łyżek mleka -125g masła Dodatkowo: -krówka(mleko skondensowane, słodzone) -3-4 duże paczki krakersów -słone orzeszki ziemne(ok.150-200g) I .Masę karpatkową robimy według przepisu na opakowaniu. Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego powstały krem(...)masa czekoladowa)  Żółtka, cukier waniliowy i ksylitol wraz z mąkami rozmieszać z ok. 100ml mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać rozrobioną masę i ugotować dość gęsty budyń, odstawić do ostudzenia. Następnie ucieramy kostkę masła dodając stopniowo wystudzony budyń, dokładnie ubić. Na końcu wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. III. W blaszce  (moja miała 24x37cm) wyłożonej papierem

Smaczne Zdrowe
Wafle z masą krówkową (kajmakiem) 200

pozostawiamy, by lekko przestygła, po czym rozsmarowujemy na waflach. 3. Sposób z zrobionej samodzielnie masy krówkowej Przyrządzamy masę krówkową wg poniższego przepisu: 300g cukru 30g masła 120 ml mleka skondensowanego (bez cukru) 1 opakowanie cukru waniliowego (lub laska wanilii) 300g białej czekolady (lub deserowej – jeśli masa ma być o smaku kakao) 1 – 2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych(...)Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku, który następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i mleko. Ponownie masę zagotowujemy. Od zagotowania gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, po czym pozostawiamy gotową masę do przestygnięcia. Przestygniętą masą przekładamy wafle. Uwaga: By wafle dobrze zlepiły

Smakowy Raj
Tarta LimOnkowa 140

Składniki: 2 op ciastek owsianych lub pełnoziarnistych 0,5 kostki masła 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego 4 jajka łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru trzcinowego 3 limonki  Przygotowanie: ciastka kruszymy- wałkiem, widelcem, pałką czy mikserem, masło roztapiamy i zalewamy nim ciastka, masę o konsystencji mokrego piasku przekładamy do foremki na tartę, zapiekamy 15 minut w temp(...)żółtka ucieramy z mlekiem na puszystą, gęstą masę białka ubijamy na pianę z cukrem trzcinowym Limonki myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok. DO masy żółtkowej wlewamy sok z limonek oraz pomału dokładamy pianę z białek, Masę przekładamy na podpieczony spód Pieczemy 20 minut w temp 165- 170'C. Dekorujemy plasterkami limonki, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Ciasto cytrynowe 105

spód 1i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników 2 łyżki cukru 1/2 kostki stopionego masła           masa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 4 żółtka 1/2 szklanki soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki kremówki przepis           spód Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem(...)dnie formy do tarty. Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy .          masa Łączymy mleko z żółtkami ( najlepiej zmiksować), dodajemy sok z cytryny i bardzo dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie i pieczemy całość jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstawiamy do ostygnięcia

Smakowite Dania
Batoniki musli 149

moich batonikach znalazły się płatki owsiane i jaglane, rodzynki, słonecznik, pestki dyni, migdały i orzechy laskowe oraz lekkie i chrupiące ekspandowane ziarna gryki.    Składniki: 530 g mleka skondensowanego 50 g ekspandowanych ziaren gryki 200 g płatków owsianych 100 g płatków jaglanych 100 g rodzynek 100 g orzechów laskowych 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni(...)płatków migdałów szczypta soli Przygotowanie: Odmierzamy i wkładamy do dużej miski wszystkie składniki. W garnuszku lekko podgrzewamy mleko, aby było bardziej płynne. Zalewamy całość ciepłym mlekiem, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia o rozmiarach 23x33 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Ponownie mieszamy masę w misce, następnie przekładamy do formy i wyrównujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie 220

krówkową dodać do ciastek, krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy lub formy na tartę o śr. ok. 21-24cm. Schłodzić. Porzeczkowa pianka: 3/4 szklanki czarnych porzeczek, 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego,  3 łyżki cukru,  galaretka porzeczkowa,  100ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut, by owoce(...)puściły sok. Zagotować, po czym przetrzeć przez sito. Powstały sok ostudzić, reszta nie będzie na potrzebna;) Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić. Mleko ubijać na najwyższych obrotach przez około 5-7 minut, aż powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę

Z miłości do słodkości
Sernik mleczny z frużeliną czereśniową 136

nią zaczerpnęłam z przepisu Doroty Świątkowskiej . Koniecznie wypróbujcie! Spód: 230 g ciastek czekoladowych 100 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 4 jajka niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru migdałowego lub waniliowego Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód(...)prostokątnej blachy wyłożonej papierem (35 cm x 25 cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. J ajka utrzeć z twarogiem, mlekiem oraz cukrem migdałowym lub waniliowym . Dodać mąkę ziemniaczaną i utrzeć. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć

Czerwień i błękit
Szarlotka Charlotta - szarlotka z pianką bez pieczenia 128

jabłek (najlepiej antonówki) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 2 galaretki (cytrynowe, brzoskwiniowe lub agrestowe) pianka śmietankowa: 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżeczki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa  Przygotowanie: masa jabłkowa: Jabłka obieramy,ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soków i prażymy przez około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym, pod koniec(...)dodając cynamon i kardamon. Całość studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy, łączymy z jabłkami. pianka śmietankowa: Mleko ubijamy mikserem, aż powstanie gęsta piana. Do piany dodajemy cukier puder oraz ostudzoną, rozrobioną wcześniej w 3/4 szklanki gorącej wody galaretkę.  wykonanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy, zalewamy cienką warstwą masy jabłkowej i odstawiamy na kilka minut do lodówki

Bon appetit mon amie
kawa mrożona na upalne dni 131

składniki: 500 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy (W wersji dla dzieci: kawa zbożowa) mleko skondensowane nie słodzonego (więcej lub mniej, w zależności jaką kawę lubimy, słabszą czy mocniejszą) opcjonalnie: 50 ml ekstraktu waniliowego wykonanie: Chłodną kawę mieszamy z ekstraktem waniliowym, przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na 3-4 godz. Następnie wyjmujemy i zostawiamy na kilka minut(...)Następnie przy pomocy widelca kruszymy. Do szklaneczek wlewamy mleko i przekładamy pokruszona granitę. Podajemy od razu. Chłodną kawę możemy również wlać do woreczków na lód, zamrozić a następnie zmiksować przy pomocy malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu lub Thermomixa

Domowy Smak Jedzenia
Blondie z makiem i szybkie lody truskawkowe 128

masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mielonego maku 1/4 łyżeczki soli Lody truskawkowe: 300 g mleka skondensowanego 300 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudr u      Wszystkie składniki na lody miksujemy ze sobą, przelewamy do mniejszych pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika na całą(...)Przekładamy do lodówki na jakieś pół godziny przed podaniem - jako że masa nie zawiera sztucznych ulepszaczy, jest dosyć twarda.      Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z odrobiną mleka i 1,5 tabliczki połamanej czekolady. Miksujemy z cukrem, przesianą mąką, całymi jajkami (nooo, bez skorupek :3) i solą na gładką masę. Dodajemy mak i pozostałe pół czekolady rozdrobnionej

sama złodycz
Wafle kajmakowe z prażonym słonecznikiem i ryżem 141

wafle? a może jest ktoś kto w ogóle ich nie lubi? Składniki: paczka dużych wafli , 1/2 kg ziaren słonecznika (bez łupinek), 2 puszki kajmaku (masy krówkowej lub gotowanego skondensowanego mleka), spora garść prażonego ryżu . Słonecznik uprażyć partiami na suchej patelni. Kajmak podgrzać, żeby stał się mniej gęsty. (Odłożyć 3-4 łyżki do wysmarowania górnej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dan-ta, czyli chińskie ciastka jajeczne 142

budyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem Cai: "OK, challenge accepted, jutro będą!" Zatem skoro słowo się rzekło... ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre(...)ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę z mleka, cukru i jajek. I wyskrobujemy również do masy środek wanilii (od biedy pewnie mogą być ze dwie łyżeczki ekstraktu). I mieszamy wszystko na gładką masę. Masą tą wypełniamy formy wyłożone ciastem francuskim. Nie wypełniamy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto mleczna kanapka 223

Pyszna mleczna kanapka, choć bardzo słodka... w smaku krem przypomina smak mleka skondensowanego :) Duża ilość masła spowodowała, że krem jest dość twardy po schłodzeniu i bardzo ładnie się kroi. Przepis znalazłam na to ciasto na stronie Moje Wypieki . Składniki: kakaowy biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 6 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju. masa: 2 szklanki mleka w proszku (pełne, niebieskie), 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 300 g masła 82%, 2 łyżeczki cukru waniliowego. Przygotowanie: Biszkopt:  Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Na wolnych obrotach dodajemy stopniowo cukier, żółtka jaj, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Masa musi być ciemnoczekoladowa

Aga w kuchni
CZEKOLADKI POMARAŃCZOWE 79

pasja powala mnie na kolana, a uczyć się od nich to sama przyjemność. Quchniakaroli jeszcze raz DZIĘKUJĘ !!! SKŁADNIKI: 100g mlecznej czekolady   50g białej czekolady   połowa mleka skondensowanego w tubce zwykłego drobno pokrojone trzy cząstki pomarańczy A jak to zrobić: Czekoladę mleczną połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.  Rozprowadzić ją pędzelkiem(...)formie silikonowej i włożyć do lodówki na 10 minut - czynność tę powtórzyć dwa razy. Białą czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej mleko w tubce.  Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek dodając odrobinę pokrojonej pomarańczy bez błonek.  Całość zalewamy resztą mlecznej czekolady i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Mówię Wam palce lizać, dosłownie

Kuchnia w opałach