nią zaczerpnęłam z przepisu Doroty Świątkowskiej . Koniecznie wypróbujcie! Spód: 230 g ciastek czekoladowych 100 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 4 jajka niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru migdałowego lub waniliowego Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód(...)prostokątnej blachy wyłożonej papierem (35 cm x 25 cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. J ajka utrzeć z twarogiem, mlekiem oraz cukrem migdałowym lub waniliowym . Dodać mąkę ziemniaczaną i utrzeć. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć
Czerwień i błękitjabłek (najlepiej antonówki) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 2 galaretki (cytrynowe, brzoskwiniowe lub agrestowe) pianka śmietankowa: 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżeczki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: masa jabłkowa: Jabłka obieramy,ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soków i prażymy przez około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym, pod koniec(...)dodając cynamon i kardamon. Całość studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy, łączymy z jabłkami. pianka śmietankowa: Mleko ubijamy mikserem, aż powstanie gęsta piana. Do piany dodajemy cukier puder oraz ostudzoną, rozrobioną wcześniej w 3/4 szklanki gorącej wody galaretkę. wykonanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy, zalewamy cienką warstwą masy jabłkowej i odstawiamy na kilka minut do lodówki
Bon appetit mon amieskładniki: 500 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy (W wersji dla dzieci: kawa zbożowa) mleko skondensowane nie słodzonego (więcej lub mniej, w zależności jaką kawę lubimy, słabszą czy mocniejszą) opcjonalnie: 50 ml ekstraktu waniliowego wykonanie: Chłodną kawę mieszamy z ekstraktem waniliowym, przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na 3-4 godz. Następnie wyjmujemy i zostawiamy na kilka minut(...)Następnie przy pomocy widelca kruszymy. Do szklaneczek wlewamy mleko i przekładamy pokruszona granitę. Podajemy od razu. Chłodną kawę możemy również wlać do woreczków na lód, zamrozić a następnie zmiksować przy pomocy malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu lub Thermomixa
Domowy Smak Jedzeniamasła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mielonego maku 1/4 łyżeczki soli Lody truskawkowe: 300 g mleka skondensowanego 300 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudr u Wszystkie składniki na lody miksujemy ze sobą, przelewamy do mniejszych pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika na całą(...)Przekładamy do lodówki na jakieś pół godziny przed podaniem - jako że masa nie zawiera sztucznych ulepszaczy, jest dosyć twarda. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z odrobiną mleka i 1,5 tabliczki połamanej czekolady. Miksujemy z cukrem, przesianą mąką, całymi jajkami (nooo, bez skorupek :3) i solą na gładką masę. Dodajemy mak i pozostałe pół czekolady rozdrobnionej
sama złodyczwafle? a może jest ktoś kto w ogóle ich nie lubi? Składniki: paczka dużych wafli , 1/2 kg ziaren słonecznika (bez łupinek), 2 puszki kajmaku (masy krówkowej lub gotowanego skondensowanego mleka), spora garść prażonego ryżu . Słonecznik uprażyć partiami na suchej patelni. Kajmak podgrzać, żeby stał się mniej gęsty. (Odłożyć 3-4 łyżki do wysmarowania górnej
Codzienna kuchnia niecodziennabudyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem Cai: "OK, challenge accepted, jutro będą!" Zatem skoro słowo się rzekło... ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre(...)ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę z mleka, cukru i jajek. I wyskrobujemy również do masy środek wanilii (od biedy pewnie mogą być ze dwie łyżeczki ekstraktu). I mieszamy wszystko na gładką masę. Masą tą wypełniamy formy wyłożone ciastem francuskim. Nie wypełniamy
Marder&Marder ManufacturePyszna mleczna kanapka, choć bardzo słodka... w smaku krem przypomina smak mleka skondensowanego :) Duża ilość masła spowodowała, że krem jest dość twardy po schłodzeniu i bardzo ładnie się kroi. Przepis znalazłam na to ciasto na stronie Moje Wypieki . Składniki: kakaowy biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 6 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju. masa: 2 szklanki mleka w proszku (pełne, niebieskie), 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 300 g masła 82%, 2 łyżeczki cukru waniliowego. Przygotowanie: Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Na wolnych obrotach dodajemy stopniowo cukier, żółtka jaj, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Masa musi być ciemnoczekoladowa
Aga w kuchnipasja powala mnie na kolana, a uczyć się od nich to sama przyjemność. Quchniakaroli jeszcze raz DZIĘKUJĘ !!! SKŁADNIKI: 100g mlecznej czekolady 50g białej czekolady połowa mleka skondensowanego w tubce zwykłego drobno pokrojone trzy cząstki pomarańczy A jak to zrobić: Czekoladę mleczną połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić ją pędzelkiem(...)formie silikonowej i włożyć do lodówki na 10 minut - czynność tę powtórzyć dwa razy. Białą czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej mleko w tubce. Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek dodając odrobinę pokrojonej pomarańczy bez błonek. Całość zalewamy resztą mlecznej czekolady i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Mówię Wam palce lizać, dosłownie
Kuchnia w opałachtaki prosty. Dlatego postanowiłam, że będą one częścij królowały w moim domu, szczególnie, że znikają w mgnieniu oka. Miłej niedzieli kochani! "Składniki:paczka kwadratowych andrutów - waflipuszka gotowanego słodkiego mleka skondensowanego / gotowego kajmakuSposób przygotowania:Wykonanie jest szybkie i proste. Wafle wykładamy na blat i pojedynczo smarujemy kajmakiem. Każdy następny płat mocno przyciskamy, aby równo rozprowadzić masę. Odstawiamy pod ciężarem(...)około 2 godziny.Po tym czasie przygotowane wafle kroimy na 7 równych pasków, a następnie na ukos, tak aby powstały nam romby.Idealne z ciepłym mlekiem, herbatą, sokiem malinowym :)Smacznej niedzieli
Słodkie Przyjemnościlizać, napewno sięgniecie po dokładkę. Składniki: 25 dag mąki 15 dag masła 3 łyżki cukru jajko sól morska młynek Kamis masa: 24 dag serka mascarpone 250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka 2 granaty Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki. Ciasto(...)rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić. Mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Wylać na ciasto, piec 25 minut w 180 st. Na upieczone ciasto wyłożyć gęsto granat
Z Majeczką w kuchnismaku do tego oryginalnego. Zanim przejdziecie do dalszej części polecam zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 10 żółtek puszka/kartonik niesłodzonego mleka skondensowanego (ok. 500-530 g) 250 g cukru pudru 2 łyżki esencji waniliowej (można zrobić według TEGO przepisu) 200 ml spirytusu Sprawa jest bardzo prosta: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem (białka(...)możemy np. ubić i zrobić z nich bezy - przepis TUTAJ .) Jak utrzemy żółtka na kremową jasną masę to powoli - cały czas ucierając (najlepiej w robocie kuchennym) - dodajemy mleko. Gdy masa się połączy to nada ucierając dodajemy wąskim strumyczkiem spirytus. I gdy masa ponownie stanie się jednolita nasz likier jest gotowy. Przelewamy do butelek i zostawiamy na dobę żeby smaki się
Marder&Marder Manufacturesłoiczku i wzięłam ze sobą. Zajadanie zdrowego, domowego dipu bez wyrzutów sumienia było czystą przyjemnością! Za dziecka uwielbiałam, kiedy moja mama robiła piszingery. Wiadomo, wtedy używała ugotowanego mleka skondensowanego, gotowych kajmaków lub innych tego typu rzeczy. Wracając myślami tych kilkanaście lat wstecz, pomyślałam, że z przyjemnością zjadłabym przekładane wafle, lecz z kremem kakaowym tofu. Świetnie sprawdzają się na imprezach(...)jako przekąska, gdyż spokojnie mieszczą się w rączce. Dodatkowo krem z przepisu rewelacyjnie smakuje z naleśnikami, czy na kanapce. Składniki: - 1 opakowanie wafli (u mnie wegańskie, bezglutenowe) - 230ml mleka (sojowego) - 2 tofu naturalne POLSOJA - 60g kakao bez cukru - 60g nerkowców - 30-50g miodu/syropu klonowego - dżem z czarn ej porzeczk i (lub inny lekko kwaskowy) Tofu miksujemy wraz
Be Fit Be Strongsoku pomarańczowego, skórka z 1/2 pomarańczy, 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy, cukier trzcinowy, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, żelatyna – na 0,5 l płynu ( 10 g) 1 łyżka soku z limonki. Sok wlać do garnuszka, dodać skórkę z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia. Dodać wodę pomarańczową, doprawić cukrem do smaku. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego soku i połączyć(...)pozostałym sokiem. Gorącą jeszcze galaretkę przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia jej. Ubijając dodać sok z limonki. Otrzymaną masę przelać do naczynia i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podałam z sosem z żurawiny. zastawa
królestwo garówpodobnych przepisów, tym razem dołączę mój, ale raczej odmienny… Krówki lodowe. Składniki: - 250ml śmietanki kremówki (dałam fresch double cream) - 110g masła - szklanka drobnego cukru do wypieków * - mleko skondensowane słodzone (puszka 530g) - 1 łyżka cukru waniliowego (domowy) - ekstrakt waniliowy + śmietankowy + rumowy (proporcje ½ – ¼ – ¼) - szczypta soli waniliowej * u mnie szklanka to metalowa miarka o pojemności(...)wkładamy masło – rozpuszczamy. Dodajemy oba cukry, podgrzewamy na średniej temperaturze (u mnie na ceramicznej kuchni na 4) . Wlewamy śmietanę – gotujemy, aż cukier się rozpuści, następnie wlewamy całą puszkę mleka słodzonego, dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz aromaty (łącznie 1 łyżeczka aromatu, z tego ½ – wanilia, ¼ śmietankowy, ¼ rumowy). Gotujemy mieszając przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę o połowę (u mnie
mojewypiekiinietylkoLody truskawkowe Thermomix Przepis na lody truskawkowe: 300 g śmietany 30% (dobrze schłodzonej) 100 g mleczka słodzonego skondensowanego 300 g truskawek Thermomix przepisy. Lody truskawkowe. Wykonanie: Obrane i umyte truskawki umieszczamy w naczyniu Thermomix . Miksujemy czas 15s/obr.10 Zmiksowane truskawki przelewamy do innego naczynia. Naczynie Thermomix myjemy i suszymy. Do naczynia(...)Thermomix zakładamy motylek, wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy czas 3 min/obr.4 (czas ubijania śmietany musimy kontrolować ponieważ każda śmietana potrzebuje innego czasu do ubicia). Do ubitej śmietany dolewamy mleko skondensowane oraz mus truskawkowy. Mieszamy czas 20s/obr.2 Całość przelewamy do naczynia, wkładamy do zamrażalki na kilka godzin. Przed spożyciem lody należy wyciągnąć z zamrażalki i odczekać kilka minut
Themo przepisy