głowy :P Składniki: 6-7 placków tortilli Duża podwójna pierś z kurczaka Pół puszki kukurydzy 2 małe pomidory 1 duży ogórek zielony Przyprawa kuchni meksykańskiej Kamis Mała sałata lodowa Mały majonez pół dużego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Zioła włoskie Kamis 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso: pierś pokroić z paski lub grubą kostkę. Do miski przełożyć mięso, dodać
Fabryka pomysłówKochani, zbliża się weekend, który zapowiada się bardzo słonecznie - mam nadzieję :) więc może pora zaplanować spędzenie wolnego czasu w gronie znajomych. Jeżeli zdecydujecie się na
Zabawa smakiembędziecie mogli przygotować w o wiele krótszym czasie. Poniżej znajdziecie 3 pomysły na pyszne marynaty do mięs oraz wskazówki na ich przygotowanie. 3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) W moim domu królują przede wszystkim dania z drobiem. Dobrze zamarynowany kurczak, to podstawa sukcesu. Marynata nr 1: Składniki: około 12 skrzydełek 3 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki(...)papryki w proszku sól świeżo zmielony czarny pieprz Marynata nr 3: Składniki: około 14-15 skrzydełek z kurczaka przyprawa do skrzydełek 2 łyżki miodu łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju lub oliwy Rada: Marynując mięso w sposób tradycyjny potrzebujemy minimum 3-4 godzin, a najlepiej aby leżało ono w marynacie całą
Słodkie okruszkisklepie tzw. gulaszowego z indyka. Można jednak wykorzystać zarówno filet z udźca czy piersi indyka, a nawet filet z kurczaka. Sos sojowy, olej, kilka kropli octu, sporą szczyptę cukru mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Umyty
Jacob Tastesminut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, brokuł, słoiczek suszonych pomidorów, makaron, bazylia, sól, pieprz. Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelnie wlej odrobinę oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Olej rozgrzej i usmaż na nim mięso. Mięso przypraw solą oraz pieprzem. Brokuł pokrój na mniejsze części i ugotuj. Suszone pomidory pokrój na małe kawałki. Gdy mięso się
Fit&Fast Kitchenzrobiłam podczas ostatniej naszej wycieczki. Akurat dostałam paczuszkę z produktami Spichlerz Rusiecki, a w niej znalazły się słoiki z pasztetem, mięsem, smalcem ze skwareczkami, czosnkową kiełbasą słoikową oraz udziec z indyka. Zgodnie stwierdziliśmy, że zaczniemy od pasztetu pieczonego z kurczakiem :) Cóż, wybór był udany. Pasztet jest pieczony w słoiku, na zwartą konsystencję, ale nie przypomina pasty, jest gruborozdrobniony. Rzadko kupuję
Obiad gotowyjadłam gęś z jabłkami i gęsi pasztet. Wiem, że mięso jest delikatne o przyjemnym aromacie. To również jedno z najzdrowszych mięsiw. Mięso zawiera sporą ilość tłuszczu. Gęsi tłuszcz ponoć jest najlepszy na przeziębienie. Zdecydowanie gęś wygrywa z kurczakiem i kaczką, a nawet z indykiem. Sezonowe dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga(...)najlepiej upiec gęś w całości w piekarniku. Oporządzoną tuszkę należy natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i piec w brytfance w towarzystwie warzyw. Duża pięciokilogramowa gęś potrzebuje 3 godziny. Upieczone mięso jest mięciutkie i lekko odchodzi od kości. 11 listopada rozpocznie się ósma edycja Gęsina na Św. Marcina, która będzie trwać do 4 grudnia. Restauracje jedna przez drugą zapraszają na wyborne
codojedzeniajedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie . Wyszedł pyszny rozmarynowy duet. Cytrynowy kurczak z rozmarynem Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania Składniki: 6 udek z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek 1 cytryna sok z 1 cytryny 4 gałązki rozmarynu sól morska Wykonanie: Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie myjemy i parzymy. Z jednej(...)dodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia, okładamy świeżym rozmarynem i pieczemy około 60 minut, najpierw pod przykryciem, a przez ostanie 20 minut bez, aby mięso się ładnie przyrumieniło
Kulinarne przygody Gatitycukinią. Tym razem jako farsz do schabu została wykorzystana młoda cukinia pokrojona w cienkie plastry. Do doprawienia czysta klasyka: sól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra. Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, sól i grubo mielony czarny pieprz, domowy sos pomidorowy , może być keczup młoda cukinia(...)roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką ziemniaczaną z bobem, pomidorami i mozzarellą. The post Schab faszerowany cukinią appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania świątecznego pasztetu - wraz z dodatkiem żurawiny i płatków migdałowych. Pasztet jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania - zasmakuje osobom, które lubią połączenie mięsa i owoców 😀 Składniki na 2 małe keksówki: 0,5 kg udek z kurczaka bez skóry i kości 0,25 kg wątróbki drobiowej 1,5 l wody + 4 łyżeczki domowej wegety 1 kajzerka 2 jajka (rozmiar
Ugotowaćsosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona
Pomysłowa kuchniagarść świeżej mięty 1 cytryna szczypta soli i pieprzu Dodatki: mix sałat maliny oliwa z oliwek Pierś kurczaka doprawiam rozmarynem, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Na oliwie z oliwek smażę mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Cebulę siekam i smażę razem z mięsem do delikatnego zarumienienia. Dodaję konfiturę oraz lampkę wina. Duszę całość
Mango Papajaodparuje nadmiar wody. Następnie zestawić z ognia i dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotowy farsz odstawić. Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczu. Każda pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i rozbić cienko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie każdy płat mięsa posmarować szpinakowym farszem
Monia miesza i gotujeRobię takie kotleciki z kurczaka ryby teraz przyszedł czas na indyka zapraszam na obiad Składniki • 400 g mięso piersi z indyka •2 jajka • posiekane świeże zioła pietruszka kolendra i lubczyk • 2 -2,5 czubate łyżki mąki razowej • sól • pieprz • kurkuma • 1 łyżka magii • 1 ząbek czosnku • olej do smażenia Sposób przygotowania
W królestwie smaków Beatytruskawek sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka listków świeżej melisy i mięty 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawę do gyrosa mieszamy z olejem i nacieramy nią mięso. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa i owoce. Na talerz lub półmisek układamy sałatę. Ogórek
słodkie i nie tylko historie kulinarne