duża pierś z kurczaka - 2 pełne łyżki żelatyny - 2 łyżki suszonego majeranku - 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu - sól - folia spożywcza Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie nacinamy oba płaty i rozkładamy jak "książkę". Na koniec delikatnie! rozbijamy. Mięso oprószamy równomiernie solą i żelatyną a następnie ściśle rolujemy. Na płaską powierzchnię wysypujemy zioła i sól. W przyprawach obtaczamy mięso. Kolejno
kawawszklancelubię i nie jest bardzo skomplikowana do zrobienia. A wachlarz dodatków jest ogromny :) Zakupy: - groszek konserwowy - marchewka - kukurydza - 2 podudzia z kurczaka - żelatyna Przygotowanie: Odstawiam ją do wystudzenia. Podudzia gotuję w osolonej wodzie i obieram potem mięso. Żelatyna zazwyczaj jest na 2,5 l wody ale ja zalewam tylko 1,5 l i dodaję kostkę rosołową i doprawiam solą
Tanio smacznie i prostochłodne dni. Lekko kwaśna rozgrzewająca, smaczna zupa. Można ją podawać ze śmietaną. Ja przygotowałam na wywarze mięsnym, ale dla nie jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna. Składniki 1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść
O kuchni z uczuciemOd dłuższego czasu myślałam o zrobieniu pieczonego kurczaka na butelce bo zawsze wszyscy go tak zachwalali i w końcu zrobiłam i ja, wyszedł przepyszny a tak
Kulinarne życiesera camembert 5 plasterków wędliny - piersi z kurczaka w majeranku 5 pomidorów suszonych sól pieprz musztarda oliwa z oliwek Przygotowanie: Sznycle z kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka, uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno i nie rozerwać mięsa. Każdy płat oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie smarujemy z jednej strony musztardą. Na musztardę kładziemy
Taste TherapySkładniki: 1 świeża pierś z kurczaka sok z 1 pomarańczy 3 ząbki czosnku sól, pieprz estragon, lubczyk klarowane masło Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na dowolne kawałki, przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać. Usmażyć go na maśle do uzyskania ładnego brązowego koloru. Ziemniaki
Gaździnka warzyDziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki
Ostra na Słodkopojedyncza pierś z kurczaka, sól, pieprz, 1 jajko, 4-5 łyżek sezamu, 4-5 łyżek bułki tartej, olej. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, posolić i popieprzyć. Jajko roztrzepać widelcem. Sezam wymieszać z bułką tartą. Mięso panierować w jajku i wymieszanej bułce tartej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Smacznego
W kuchni u MonikiDziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki
Ostra na Słodkowinogronu 4 łyżki majonezu przyprawa curry, sól, pieprz 3 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Płatki migdałowe prażymy na oleju kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzamy. Winogrona przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Seler i całe migdały kroimy w kostkę. Liście sałaty lodowej strzępimy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem
Podróż w kulinariaSkładniki: 2 filety z kurczaka 4 plastry boczku parzonego zioła prowansalskie szczypta soli oliwa Filety z kurczaka myjemy, owijamy boczkiem układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Tak ułożone mięso solimy, posypujemy dużą ilością ziół prowansalskich, pokrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 30 - 40 minut (uważamy żeby nie przesuszyć mięsa). Podajemy z sałatką
Moje-pitraszeniesól , pieprz do smaku około 1 litra dobrego bulionu z kurczaka 4 łyżki oliwy Wykonanie : Pierś z kurczaka , umyj , osusz ręczniczkiem papierowym i pokrój w kostkę.W dużym rondlu rozgrzej oliwę , przełóż mięso , startą marchewkę , pokrojony por i przyprawy , wymieszaj i duś na małym ogniu około 15 minut . Następnie wsyp ryż i wlej połowę bulionu
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: pierś z kurczaka czosnek sól 2-3 łyżki musztardy 1/3 szklanki mleka mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, każdy rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i natrzeć mięso. Mleko wymieszać z musztardą. Kotlety panierować w mące, musztardzie z mlekiem i bułce tartej. Smażyć jak zwykłe kotlety
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmakowała. To coś jak połączenie omleta z kotletem. Podane z sałatką z pomidorów były bardzo smaczne. Składniki: 4 filety z kurczaka 4 jajka duża łyżka mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Jajka lekko ubić rózgą i dodać mąkę ziemniaczaną. Mięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem i dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabulionu ,można dodać wodę .Zmniejszam ogień i duszę przez ok 10 minut . Od czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś kurczaka oprószam solą i pieprzem ,kroje na kawałki , podsmażam na drugiej patelni ok 5 minut (Mięso można podsmażyć pierwsze i przełożyć na talerz i na tym samym tłuszczu smażyć warzywa). Wkładam kawałki mięsa do warzyw dodaje jogurt , duszę
Eli Gotowanie