łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju lub oliwy 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Filety z kurczaka rozbić na dość cienkie kotlety (najlepiej przez folię, żeby jak najmniej zniszczyć mięso). Delikatnie posypać solą (ale nie za dużo, bo suszone szynki są już słone) oraz pieprzem. Oprószyć ziołami. Mozzarellę pokroić w niedługie paski
Pociąg Do KuchniPopularne danie z mielonego mięsa, z dodatkiem papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli - tym razem w wersji z kurczakiem. Doprawione kolendrą, kminem rzymskim, chili i oregano. W mojej wersji również z gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu i pomidorami. Podałam je z ugotowaną na sypko kaszą pęczak, kwaśną śmietaną , tartym serem i awokado. Można przygotować wcześniej i odgrzewać. SKŁADNIKI / 6 porcji
cool and mintyPyszna, wegetariańska zapiekanka z bukietem warzyw. Ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku
e-PrzepisyKulinarnePyszna, wegetariańska zapiekanka z bukietem warzyw. Ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku
e-PrzepisyKulinarneSzybki, łatwy do przygotowania obiad. Przygotowanie mięsa zajmuje kilka chwil, a potem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki. Duet idealny! Składniki: 2 piersi z kurczaka ok kilograma dwie sól, pieprz trzy garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku plaster masła Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy ze szpinakiem na patelnię z niewielką
Z Majeczką w kuchniśledziem lub chołodziec. Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka. Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady
Moje Kuchenne Rewelacjewodzie z solą i szczyptą cukru przez 15 minut. • Ser żółty zetrzeć na tarce. • Każdy filet z kurczaka przeciąć na 2 płaty, rozbić, posypać solą i pieprzem. • Na rozbity płat mięsa posypać żółty ser, na końcu położyć marchewkę i zwijać roladki. • Obsmażyć na oleju z każdej strony. • Podlać
To co kochamSkładniki : ok. 2 szklanek czerwonego umytego winogrona pojedyncza pierś z kurczaka garść orzechów włoskich majonez Przygotowanie : Winogron pokroić na połówki i wyjąć pestki Mięso umyć, pokroic w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu Orzechy pokruszyć Wszystkie składniki połączyć, posypać na natką i dodać majonez- wymieszać. Pomysł na sałatkę podsunęła mi Dorota, dzięki
Proste PotrawyPowrót do przeszłości... Ostatni raz mięso z owocami jadłam... 5 lat temu? Wówczas wciąż i na okrągło był kurczak w sosie z ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili
Szczęśliwa kuchniadymki szklanka bulionu 1/2 śmietanki kremówki (30%) sól,pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: cebulkę siekamy drobno razem ze szczypiorkiem ,szklimy na patelni. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być z wierzchu surowe. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Por przekrawamy wzdłuż na dwie części. Kroimy w piórka. Wlewamy
Swojskie jedzonkosojowego 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Mięso zalać marynatą, przemieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić
kuchnia doskiogórki gruntowe lub 1/2 wężowego (usunęłam środek z nasionami) 80 g krabów (krewetek, łososia lub innej ryby ale możecie też dodać np grillowanego kurczaka) Do miski dodajemy drobno posiekaną szalotkę, drobno pokrojone ogórki, posiekana pietruszkę oraz mięso (sami zdecydujcie co dodacie). Wymieszajcie dodają serek, przyprawy i sok z cytryny. Sałatkę przechowujcie w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez
Szybko Tanio Smacznieduża cebula majonez przyprawa gyros Wykonanie Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę i przesmażam na patelni z odrobiną oleju ,do mięsa dodaje przyprawę gyrosa i przesmażam kilka minut ,następnie dodaje cebulę pokrojoną w kostkę i wszystko razem mieszam na patelni i smażę z 5 minut ,kiedy
Mój SmakWersja zbliżona do schabowego Ale mięso jest bardziej soczyste moje dzieciaki lubią ta wersję kotlecików Składniki: Filety z kurczaka 2 rozklepane jajka Pieprz sól Bułka tarta Oliwa Sposób: Filety należy oczyścić i dokładnie rozbić tłuczkiem, przyprawić solą oraz pieprzem, następnie po kolei panierować: roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaży się na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Viola cooks with passionkolor smażymy bakłażana, następnie smażymy paprykę z dodatkiem soli, pieprzu i łyżeczki miodu, pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawę do kurczaka, smażymy, jajko rozkłócamy w mleku, smarujemy tym ciasto francuskie, nacinamy brzegi, wykładamy mięso, następnie warzywa, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. i gotowe
Kuchnia Beatywrzącej wodzie przez 4 minuty. Zostawić na durszlaku, by zgubiły nadmiar wody. Posypać ją obficie kurkumą. Rodzynki obrać z kwiatów i umyć. Kurczaka oprószyć przyprawami, ułożyć na blaszce. Masło pokroić w kostkę i wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę - piec w 170 stopniach. Raz na jakiś czas podczas pieczenia otworzyć piekarnik i polać wywarem mięso
Poezja Smaków - blog kulinarnylistki laurowe ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie: Do garnka wlewamy ok. 2,5-3 litrów wody. Dokładamy umyte piersi kurczaka (lub cielęcinę) i gotujemy. Zupę odszumowujemy (czyli zbieramy pianę, powstałą podczas gotowania mięsa). Następnie dodajemy pokrojone na plasterki (lub pół-plasterki) marchew, pietruszkę oraz selera. Dodajemy także liście laurowe oraz ziele angielskie, solimy i gotujemy
MyCookBook.plMięso przepuszczamy razem z ugotowanymi warzywami przez maszynkę. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. (jeśli mamy np., pierś z kurczaka i farsz jest zbyt suchy wtedy dolewamy trochę rosołu do farszu) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko a następnie drobnym strumieniem wlewamy wodę, ciągle
Radość kipiąca uśmiechem.kurczaka * włoszczyzna * żelatyna * sól, pieprz do smaku * jajko ugotowane na twardo * groszek konserwowy Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, pokroić i razem z przyprawami oraz kurczakiem ugotować. Przecedzić i w zależności ile rosołu zostało - to tyle żelatyny rozpuścić. Mięso pokroić w paseczki. Marchewkę z rosołu oraz jajko pokroić w plasterki. Na dnie salaterki ułożyć jajko, marchewkę i groszek oraz mięso. Zalać rosołem
Magiczne Życie MartyJeśli zostały wam z obiadu kawałki pieczonego kurczaka to można je łatwo spożytkować, niż ponownie je odgrzewać i dojadać. Wystarczy mięso oderwać od kości, porwać na mniejsze kawałki i dodać do pysznego rozgrzewającego curry. Wszystko z zasadą, że nic w kuchni się nie może zmarnować. Do tego kilka składników, które zazwyczaj mamy w lodówce i można przenieść się do egzotycznych
Bernika - moj kulinarny pamietnikokoło 600 g wędzonego boczku (kupując boczek w plastrach ułatwicie sobie pracę) świeżo mielony pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na części-kroimy wzdłuż na 3 paski. Mięso oprószamy pieprzem, czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma. Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy go na cienkie plastry
na moim stole...Bardzo prosty przepis, nie wymagający długotrwałych przygotowań. Połączenie kurczaka z ananasem wyśmienite. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka ananasów (mała), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa do smażenia. Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić i zrumienić na oliwie posypując mąką ziemniaczaną. Następnie wlać sok z puszki razem z ananasami i zagotować, w razie potrzeby delikatnie posolić. wyłożyć mięso na półmisek, polać
Tradycyjna KuchniaPiekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało. Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy : groszek
Bea(u)ty kitchensobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz odcedzoną fasolkę szparagową. Mieszamy, doprawiamy
Kuchnia w czekoladziełyżki majonezu 25 dag żółtego sera pęczek natki pietruszki pietruszki sól, pieprz oliwa do smażenia Sposób przyrządzenia: Pierś z kurczaka opłukać, wysuszyć i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z pozostałymi składnikami.Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć z obu stron na złoty kolor. Każdy placuszek składa się u mnie z 2 łyżek ciasta
pieprzny smaczekczerwona papryka - sos tatarski - czerwona cebula - pierś z kurczaka + przyprawa harissa - czarnuszka Gotowe tortille smarujemy sosem tatarskim, układamy pokrojone warzywa. Pierś z kurczaka grillujemy w przyprawach, lub smażymy na maśle z harissą. Układamy kawałki gotowego mięsa na warzywach i rolujemy. To wszytko! Łatwo, zdrowo i przyjemnie! ;-))) Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni i na Instagram Smyk_W_Kuchni Do Zobaczenia
SMYKWKUCHNIsamym słodkim człowiek żyje... Zajrzeliśmy do miejsca serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger , D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko
More food, love and dreamsłyżeczki przyprawy Gyros 4 małe cebule 6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 kapusta pekińska majonez i ketchup pikantny Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i odstawiamy na 30 min. Następnie mięso smażymy i studzimy. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Kapustę pekińską siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Następnie układamy warstwowo w naczyniu: mięso, ketchup, ogórki
psgotujemyjest banalnie prosty i nie musimy martwić się o grudki. Jem go na wszystkie możliwe sposoby: na sucho, na słodko, na słono, z mięsem. Gorąco polecam z ricottą, ze szpinakiem i twarogiem, z masłem orzechowym, z kurczakiem... itp. Ze spokojem możemy go wziąć "na wynos" do pracy czy szkoły. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Pamiętajmy
Be Fit Be Strongoliwa Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy na nią kurczaka. Delikatnie posypujemy przyprawą do kurczaka i starta skórka z limonki. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do mięsa. Myjemy i osuszamy szpinak. Szczypiorek drobno siekamy i lekko solimy. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i wraz ze szczypiorkiem i szpinakiem
ChilliJemypanierka migdały tarte - 4 łyżki jajko - 1 szt Sposób przygotowania: Fileta umyć, osuszyć , podzielić na cztery porcje. Obsypać filety przyprawą do kurczaka, odstawić na godzinę. Do miski wybić jajko, roztrzepać z solą i pieprzem. Mięso zanurzać w roztrzepanym jajku , panierować w tartych migdałach. Smażyć filety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. (function
Kuchnia DanusiPowrót do przeszłości... Ostatni raz mięso z owocami jadłam... 5 lat temu? Wówczas wciąż i na okrągło był kurczak w sosie z ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPIĄTNICA Vegeta do smaku 100 g żelatyny Dr. Oetkera Kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 puszka kukurydzy Wykonanie: Kurczaka umyć i poporcjować , włożyć do garnka . Warzywa obrać , umyć i wrzucić do mięsa . Wszystko zalać około 3 litrami wody. Gotować na małym ogniu , gdy woda się zagotuje dodać przyprawy i czosnek . Wszystko gotować tak długo aż mięso
Sama słodycz i szczypta chiliniezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi... Porcja na 1 osobę: 8 liści chrzanu jedna średnia pierś z kurczaka ¼ szklanki wody ¼ szklanki octu winnego białego słodka i ostra papryka do natarcia mięsa pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru sól, pieprz sznurek spożywczy Mięso myjemy, suszymy i nacieramy papryką. Liści chrzanu myjemy. 5 liści szatkujemy
Humanistka w kuchniSkładniki:70 dag piersi z kurczakasól,pieprzzioła prowansalskieopakowanie 150 g tartej mozzarelli1 opakowanie 5 sztuk małych gołek zakopiańskich Mlekovitaolej do smażeniaWykonanie:Pierś kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami. Na każdy płat mięsa kładziemy przekrojoną na pól gołkę zakopiańską. Zwijamyw roladki, spinamy wykłaczkami, obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obficie posypujemy tarta mozzarellą. Zapiekamy
Z Majeczką w kuchniMieso drobiowe zawiera duze ilosci bialka i male ilosci tluszczu,zwlaszcza piers z kurczaka i indyka.Zawiera duzo cynku,magnezu,potasu ,witamin z grupy B,co powoduje wiekszy pobor energii z pozywienia i wzmocnienie ukladu odpornosciowego.ma wieksza wartosc odzywcza i dietetyczna niz wieprzowina i wolowina.A najwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania.Skladniki :-2 piersi z kurczaka-2 cebule-2 male papryki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piersi z kurczaka 200 g śmietany majeranek czosnek granulowanyjarzynka3 saszetki ryż2 cebule Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Pierś pokrojona doprawiamy przyprawami i odstawiamy do lodówki na godzinęKroimy cebulę w piórka Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulę Dodajemy mięso i razem smażymy, a potem
Klaudynkowa kuchniaSkładniki: 2 sztuki duże udka kurczaka, 1 łyżka przyprawa do kurczaka, 4 łyżki olej rzepakowy, 5 sztuk większe pory, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi udka umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do kurczakana oleju zrumienić z każdej strony i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa pory przekroić na wzdłuż na pół, umyć i pokroić w paseczki udka
W Mojej Kuchni Lubięgarść orzechów włoskichpęczek bazylii4 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz10 pomidorków koktajlowychmakaron tagliatellePRZYGOTOWANIEOrzechy, bazylię i oliwę miksujemy w blenderze.Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w bazyliowym pesto.Smażymy mięso i dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach zdejmujemy z patelni. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacjefilety z kurczaka 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, chili i czosnek0 3 szparagi 2 ziemniaki Wykonanie: Pierś z kurczaka lekko rozbić, zamarynować w oliwie i przyprawach. Odstawić na pół godziny. Następnie mięso grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, doprawić przyprawami i wymieszać
Pasja Smakuczerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino można po prostu dolać
Mechanik w kuchninudne.Dodatkiem moga byc mlode ziemniaczki podsmazane w mundurkach i salatka z pomidorow.Skladniki: zielone pesto ( czerwone tez moze byc) piersi kurczaka mocarella sol Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, solimy, a nastepnie nacieramy pesto z odu stron. Tak przygotowane mieso wkladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego. Pieczemy przez okolo 40 minut w 180°C.Nastepnie kroimy mocarelle na plastry i ukladamy na mieso. Na jedna
Przysmaki Karolkipatyczki mozna pokroic je w cwiartki.Filety z kurczaka umyc i pokroic w duza kostke.Wszystkie skladniki marynaty zmieszac ze soba. Zalac nia kurczaka i odstawic na kilka godzin.Nastepnie nadziewamy na patyczki do szaszlykow przemiennie mieso i cebulke. Szaszlyki delikatnie solimy.Smazymy na patelni grillowej.Szaszlyki podajemy z bagietka i salata.Smacznego
Przysmaki Karolkigotowania się nie będzie surowy, a będzie za to bardzo soczysty i aromatyczny - i tak właśnie było, bo pierwszym daniem jakie przygotowaliśmy był kurczak, kiedyś podzielimy się przepisem na niego. Tymczasem kolejnym testem była wołowina, czyli mięso, które potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć. Wołowina miała być mięciutka, rozpadająca się od naciśnięcia widelcem i również taka właśnie była! Zawdzięczała to powolnemu
Pora coś zjeśćskładniki:1 duża podwójna pierś z kurczaka4 plastry świeżego ananasamarynata do kurczaka6 łyżek oleju rzepakowego3 łyżki soku z cytryny1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka z grilla np.Kamisskórka otarta z połówki cytrynySkładniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty na minimum 1 godzinkę (ja zawsze przygotowuje wcześniej i zostawiam w marynacie na całą noc). Ananasa
Monia miesza i gotujepieprz Przygotowanie: W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i pomidory. Obrany ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy mięso nabierze koloru dorzucamy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Na patelnię dolewamy sos pomidorowy przygotowany w garnuszku. Całość gotujemy parę minut i doprawiamy według uznania
cookplTortilla to świetna propozycja na obiad w takie upalne dni jak obecnie. Nie trzeba grzać się przy kuchni, w kilka chwil mamy pyszny obiadek :)Składniki:2
Kuchnia domowa Anikoncentratu pomidorowego szczypta bazylii sól do smaku Na udkach zrobiłam wywar. Po ugotowaniu, przestudziłam, a następnie oskubałam z mięsa. Jabłko i cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle z dodatkiem curry. Podlałam wszystko wywarem, dodałam koncentrat pomidorowy i zagotowałam. Kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam pod koniec gotowania. Wszystko doprawiłam solą do smaku i szczyptą bazylii. Tym razem
bastalenaniewymagający dużej uwagi obiad. Mięso po upieczeniu jest miękkie i soczyste. Możemy wybrać czym przyprawimy filet, niekoniecznie musi być to gotowa mieszanka jak u mnie. Było pysznie! :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK2 filety z kurczaka200g pieczarekpor (biała część)1/2 kostki rosołowej1 szklanka gorącej wody100g startego żółtego seraprzyprawa do kurczakaolej1. Filety kroimy wzdłuż, obsypujemy przyprawą do kurczaka i układamy w naczyniu żaroodpornym
Szefowa kuchnizajmuje naprawdę tylko parę chwil, i możemy wyczarować bardzo sycący obiad :) Składniki: * 500 g piersi z kurczaka * 1 brokuł * 250 g makaronu nitki * garść startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera * sól i ulubione przyprawy do mięsa Wykonanie: Zagotować wodę z dodatkiem soli do makaronu. Do gotującej się wody wsypać makaron połamany na 4 części. Ugotowany
Zrób to smaczniestanie się wyrazisty. Filety z kurczaka kroimy w kostki lub paski i podpiekamy na patelni z olejem. Gdy kawałki kurczaka są już podsmażone, tzn. po około 5-7 minutach, dodajemy gyros i curry. Jeszcze chwilę smażymy. Najlepiej samemu spróbować, czy mięso jest już miękkie. Jeśli tak, zdejmujemy z ognia. Do dość dużej misy wrzucamy pokrojoną lub potarganą sałatę, pokrojone
Smakowy Rajpieprz ja dodatkowo do marynaty dodałam sok z 1/4 cytryny i skórkę z cytryny Ananasa lekko oprószyłam chilli Przygotowanie. Mięso myjemy. Przecinamy na pół i odrobinę tłuczemy pięścią. Maziamy w marynacie (cytryna tzn sok i skórka, papryka mielona, przyprawa do kurczaka i oliwa), odstawiamy an 30 minut. W tym czasie robimy sobie sos (jogurt grecki i papryka mielona) i kroimy
ClauditteMissCookingRozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka.Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę
Smaki Edytyprzyprawić mieszanką gyros i polać olejem. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc (tak, aby mięso "przegryzło się" z przyprawami"). Na drugi dzień udka pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć kawałki udek z kurczaka. Usmażyć i ostudzić. W międzyczasie kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, a seler naciowy w półplasterki. Wszystkie składniki
UgotowaćLata temu kupowałem udko kurczaka na obiad. Dodam, że było to największe udko/ćwiartka w sklepie, ok. 0,9 kg. Po latach stosowania Diety rozdzielnej zapotrzebowanie na mięso zmniejszyło się - DRASTYCZNIE! Taka porcja wystarcza, dla całej rodziny! Więcej o tym w następnym poście już jutro: "Jak jeść by się najeść w pół kotleta?" Składniki: 1 kg udzików z kurczaka
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSUROWIEC -kurczak około 2 kg PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do przygotowania solanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g mięsa+400 g wody +40 g soli -nad pietruszki 2 pęczki -korzeń pietruszki 1 duży -marchewka 2 duże -koperek 1 pęczek -seler 1 korzeń -por 2 sztuki -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupionego kurczaka przygotowujemy do solanki usuwamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła. Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem
VioletoweKucharzenie