około 10 minut. Na koniec wsypałam kapary. Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam na złoty kolor kurczaka. Jeśli lubicie chutney z mango możecie pod koniec pieczenia udek dodać łyżkę albo dwie. Daje ono fajny słodko-ostry smak. Pozostało już tylko dodać warzywa do mięsa. Przed podaniem przygotowałam kaszę bulgur. Wystarczy ją zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej
potrawyregionalnekurkami. Do jego przygotowania użyłam nowego produktu firmy Winiary czyli „Papirus - pomysł na soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich”. Pozwala on na szybkie i łatwe przygotowanie filetów, a że kurki też nie wymagają długiej obróbki termicznej , danie jest praktycznie gotowe w 10 minut. Mięso jest soczyste, ładnie zrumienione, pachnące ziołami i niestety bardzo słone. Dla mnie zdecydowanie za bardzo
Wiem co jemryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu i tłuszczu. Łatwo go przyrządzić, wystarczy zalać wrzątkiem. Jest bardzo popularny w Azji, szczególnie w Chinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy(...)bardzo aromatyczne danie. Zapraszam również inne potrawy orientalne: - Kurczak Gong Bao 宮保雞 - Ryż jaśminowy po tajsku - Udka z kurczaka po tajsku - Chińszczyzna - Wołowina stir fry w sosie teriyaki - Japońskie kuleczki mięsne - Spring rolls z nasionami chia - Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka - Paski drobiowe w kokosowej tempurze - Makaron chow mein z krewetkami na ostro Gorąco polecam i życzę smacznego
mojewypiekiinietylkoBardzo proste i bardzo smaczne. Do tego efektowne. Myślę, że w tym towarzystwie mile widziane byłyby również wędzone plastry boczku :) Szaszłyki idealne na obiad dla rodziny
bistro mamaKolejna inspiracja z Biedronki. Początkowo nie byłam do niej przekonana, bo nie lubię takich połączeń, ale przyznam, że bardzo mi smakowała. Cebula świetnie uzupełnia się z
Pasja SmakuSkładniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ok 80 g wiórków kokosowych olej do smażenia sól, pieprz cayenne Wykonanie: Mięso umyć, przeciąć na pół, wrzucić do garnka i dusić do miękkości w osolonej wodzie. Jajka wrzucić do miski, roztrzepać widelcem, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać soli i pieprzu do smaku
magiczna kuchnia Kasizrobić obiad jedynie z piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że mięso będzie suche. Pieczona pierś z indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy 500 ml bulionu z kurczaka 250 ml śmietanki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki ostrej
codojedzeniachili.Reszta składników jest nasza, polska :)Dzięki połączeniu tych dwóch światów otrzymujemy bardzo soczyste mięso w aromatycznym sosie na bazie cytryny, miodu oraz imbiru.Szczerze przyznam, że ja i mój P. byliśmy baaardzo pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym więc może i Wy dajcie się mile zaskoczyć? :)Piersi z kurczaka:* pierś z kurczaka- 3 szt.* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* papryczka chili- pół
Kraina Miodem Płynącapoczątkujących, którzy chcą przygotować coś extra na romantyczną kolację. Ja podałam indyka – ale tak samo można przygotować pierś z kurczaka. Sos serowy, który podajemy do roladek robi się błyskawicznie – ugotujemy go w czasie, gdy mięso będzie w piekarniku. Danie powinno przypaść do gustu amatorom serów pleśniowych i nie tylko – ja za nimi nie przepadam, a roladki bardzo(...)sera gorgonzola 1 łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Sznycle z indyka (lub z kurczaka) rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem (tak jak na kotlety schabowe). Lekko solimy, pieprzymy i obsypujemy granulowanym czosnkiem z obu stron. Na wierzchu kotletów układamy 2-3 warstwy umytych liści szpinaku
Poezja smakuTradycyjne greckie szaszłyki robione z różnych rodzajów marynowanego mięsa. Podawane są samodzielnie z greckim sosem tzatziki i np. grillowanymi warzywami lub w chlebkach pita. Wyśmienite a jakie proste! Składniki: 300 g piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej lub wieprzowej marynata: łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)oliwek łyżka soku z cytryny lub octu winnego sól, pierz Mięso pokroić w grubą kostkę. Wymieszać składniki marynaty i zalać nią mięso. Przemieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Godzinę przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki, następnie nadziać
wyzwania kuchenneminut Składniki : 1 szklanka drobnych kawałków kurczaka 1 jajko 1/5 szklanki śmietanki 2 suche kromki chleba tostowego mini kostka ,,Prażona cebulka " pieprz mielony przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub np Gyros ) bułka tarta do panierowania olej 1 łyżki masła 1 łyżka majonezu 4 kawałki żółtego sera ( kostka wielkości 1x2 cm ) Zmielić w malakserze mięso, namoczony w śmietance chleb . Dodać jajko(...)stron. Zmniejszyć gaz , dołożyć masło , skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki . Dodaję do masy majonez bo mięso z piersi jest suche a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy
Buniabaje w kuchninasyceniu nim żołądków, zostaje jakaś porcja z którą nie wiadomo co zrobić. Idealnym pomysłem okazała się sałatka z kurczakiem, która doskonale sprawdziła się jako lunch do pracy. W wykonaniu prosta i łatwa a składniki można lekko zmodyfikować, rezygnując z mięsa lub zastępując go szynką konserwową lub indykiem. Składniki: ok 2 garście ugotowanego i obranego ze skórek bobu - podaję
Ze smakiem bez glutenupieprz Świeża kolendra do dekoracji Okolo 700g kurczaka (ale wczesniej musimy go zaszylowac w specjalny sposob*opisze nizej jak ) Przygotowanie kurczaka: 1. Kroimy w kostki 2.5-3 cm Z polowy cytryny wyciskamy sok I zalewamy mieso dodajav trochę soli do smaku okolo 1/2 lyzki Pozostawiamy na 20 min 85g naturalnego jogurtu najlepuej grecki 3 lyzki smietany kremowej(...)patelni wlewamy 3 lyzki oleju *Smażymy czosnek i osta papryczke sol pieprz okolo 30 sekund *dodajemy.pomidory najlepiej wczesniej je zblendowac *Zmniejszamy ogien.i tak redukujemy okolo 10 min *dodajemy naszego kurczaka i na średnim ogniu smazymy okolo 15 min * na wierzch sypiemy swierza kolendre toż przed podaniem Do.zageszczenia sosu polecam ta swietna mąkę "Gram" wspaniala i nie trzeba jej wiele Wiem
Viola cooks with passionwstąpić do Delikatesów mięsnych i odnowić zapasy w zamrażalniku. Dotarłam do domu zmęczona okropnie. A tu jeszcze trzeba było poporcjować mięso i poupychać je w szufladach zamrażarki. Wyłowiłam przy okazji pół paczki kupnych frytek. Odłożyłam 1 pierś z kurczaka i wrzuciłam wszystko do ActiFry by się upiekło razem ( oczywiście kurczaka wcześniej wsadziłam w marynatę) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnichrupiąca panierka... Sos sojowy idealnie nadaje się do podkreślenia smaku mięsa i pozwala na ograniczenie soli. A co do płatków... Wybrałam te, które mają najkrótszy skład. Nie wszystkie muszą być źródłem zbędnego cukru i innych niepotrzebnych składników. (3 spore porcje) 3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze; około 500g) Marynata: (*) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1 łyżeczka(...)łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Następnie dodać sos sojowy i przyprawy. Całość wymieszać i odstawić do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie filety obtoczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem oraz dokładnie - w uprzednio pokruszonych płatach. Blachę wysłać papierem do pieczenia i posmarować odrobiną oleju. Ułożyć kurczaka, którego należy delikatnie
Di gotuje