Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki.Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka.Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę
Smaki EdytyNajlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów) 4-5 ząbków czosnku 2 szalotki drobno(...)podobny w smaku:)) pokruszonych w mniejsze kawałki. Wątróbkę umyć i oczyścić. Połowę drobno posiekać (nie mielić, to cały sekret), drugą połowę posolić i zostawić póki co. Posiekaną wątróbkę, z mięsem mielonym i całą resztą dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś ma czas – odstawić na kilka godzin, albo całą noc – ja robię od razu i wychodzi na to samo :) Foremkę podłużną
Pociąg Do Kuchniaromatyczne, smakiem przypomina mięso dzikiego ptactwa, zdecydowanie droższego i mniej dostępnego. Warto też wspomnieć o zaletach odżywczych tego mięsa, bo łączy ono w sobie to co najlepsze- małą zawartość tłuszczów zwierzęcych przy dużym udziale wysokogatunkowego białka. W przeciwieństwie do kurczaków, perliczki nie są na ogół hodowane na masową skalę, a bardziej naturalna metoda chowu pozwala ograniczyć stosowanie sztucznych pasz
Smakowity Blog Kulinarnykoperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś ugotować z warzywami do miękkości. Dodać kostkę rosołową. 2.Gdy mięso już jest miękkie, wyciągnąć z wywaru i widelcem podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa wyciągnąć, a kurczaka i marchewkę ponownie przełożyć do wywaru. 3. W miseczce rozrobić mąkę i śmietanę z połową szklanki wody. Dodać
A Ty Smakuj MnieCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie
Pasja Smakułyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dokładam cebulkę, chwilkę duszę, następnie dodaję paprykę i pieczarki. W osobnym naczyniu w lekko osolonej
Kuchnia z widokiem na ogródpiersi doprawiamy - ja do tego użyłam pieprzu, odrobinkę soli, zioła prowansalskie i paprykę. Cebulę kroimy w piórka. Nie miałam białej cebuli więc pokroiłam czerwoną. Cebulę wraz z piersiami z kurczaka wsypujemy na patelnię, dodajemy odrobinkę oleju. Dodajemy czosnek - ile? To wszystko zależy od Was. Jeżeli chcecie mieć wyraźnie czosnkowy sos - dodajcie 4 ząbki. Ja chciałam czuć minimalnie smak, więc dodałam(...)mieszamy i dusimy. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kosteczkę. Do tego dodajemy ugotowany makaron. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso i makaron będą miękkie. Ja nie doprawiałam już potrawy, ponieważ dość przypraw dodałam do piersi z kurczaka. Smacznego
My World by Dagmara Rekcayenne 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe kolendra majeranek przetarty kminek – opcjonalnie ostra papryka – opcjonalnie Mięso pokroić w kostkę., dodać mieszankę suszonych warzyw i gotować około 30 min [ u mnie krócej, bo miałam pierś z kurczaka] w 2 l wody.Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz resztę przypraw[pomidory wcześniej należy sparzyć
Moje domowe kucharzenieMięso: Dziś pora ma eksperyment . Znalazłam gdzieś przepis na mięso nadziewane ziarnami kawy, a z racji tego iż kawy w ziarnach nie miałam... postanowiłam zaparzyć kawę mieloną w imbryku :) Kombinacja dziwna ale jednak ... czasem warto coś udziwnić... Do garnka nalałam kawy, rozcieńczyłam z wodą (szklanka) do tego wrzuciłam piersi z kurczaka, do odparowania. Następnie piersi smarujemy miodem, tak aby się(...)Sałatka : Mimo udziwnionego mięsa sałatka jest banalna, ale uwielbiam ten smak... Połączenie świeżej natki pietruszki, chili oraz czosnku... do tego oliwa z oliwek i ocet z białego wina...Aromat cudowny... Wszystkie wymienione wyżej składniki drobno kroję, mieszam - dodaję pieprz i sól dla smaku . Połączyłam te dodatki z ryżem oraz z papryką surową. Smak dzięki połączeniu pietruszki, chilli
dlaSmaQgłówka kapusty pekińskiej 1 słoik ogórków konserwowych 2- 3 cebule 1 puszka kukurydzy 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa Gyros keczup majonez Sposób Kapustę pekińską, ogórki, cebulę drobno kroimy (wielkość przybliżona do wielkości kukurydzy). Następnie kroimy mięso, przyprawiamy wedle upodobania przyprawą do gyrosa, smażymy na patelni, aż do nabrania złocistego koloru. Gdy mamy już mięso usmażone
Kuchenne aromatyCoś dla małych milusińskich, soczyste kotleciki z mięsa drobiowego. Zamaist tradycyjnych kotletów spróbujcie wersji z fasolą, myślę że nie będziecie zawiedzeni :) Składniki: 70 dag filetu z kurczaka 2 jajka 1 czerstwa bułka pszenna 1 puszka czerwonej fasoli ok 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku olej do smażenia Filety zmielić w maszynce na dużych
Delicious Titbitsgałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw. Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej szałwi 4 plastry szynki parmeńskiej pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku mięsa kładziemy 2 listki szałwii i zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane mięso gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnykremówki (30%). Czekamy kolejne parę minut na wolnym ogniu aby sos zgęstniał. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kilku centymetrowe kawałki. Smażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie
Right Behind The KitchenLubię takie galaretki, pełne mięsa (drobiowego) i warzyw. W czasie Świąt Wielkanocnych takie galaretki pięknie zdobią stół, a można do nich dodać ulubione dodatki. Ja osobiście najbardziej lubię z jajkiem, marchewką, groszkiem, kukurydzą i obowiązkowo natką pietruszki. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 jajka, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki groszku, włoszczyzna, 1 pęczek natki pietruszki, 2 liście laurowe(...)listków- 10g) Dr.Oetker. Przygotowanie: W garnku gotujemy pierś kurczaka. W momencie gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień na minimum. Ściągamy łyżką powstałe szumowiny i dodajemy pieprz, liście laurowe, ziele angielski oraz obraną włoszczyznę. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyciągamy z rosołu mięso i warzywa, a rosół odcedzamy przez gazę. Jajka gotujemy na twardo
Aga w kuchniJuż wcześniej publikowałam przepisy związane z moją tortillą: kurczaka w chrupiącej panierce i sos majonezowy. Oczywiście wariantów tortilli jest bardzo wiele, ale ten bardzo przypadł mi
Karola gotuje