fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci.Składniki:2 piersi z kurczakapieczarki 200 g cebula1 szklanka mąkimlekojajkosól, pieprz, przyprawa do kurczakaPiersi kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy
NA MOIM TALERZUmusztardę, miód i sól. Przełożyć kurczaka do miski i dokładnie obtoczyć go w jogurcie z przyprawami. Odstawić do lodówki na minimum 20 minut. Płatki kukurydziane rozkruszyć (najlepiej w torebce foliowej). Przesypać na głęboki talerz i obtaczać w nich pojedyncze kawałki schłodzonego kurczaka.Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Obtoczone w jogurcie i płatkach kukurydzianych kawałki mięsa, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
Świat Domowej Kuchnipapierowym. Pędzelek zanurzyłam w oleju, posmarowałam kawałek pergaminu, na to posypałam przyprawy, ułożyłam pierś i przykryłam drugą połową pergaminu z przyprawami. Taką czynność wykonałam z każdym kawałkiem kurczaka, można zostawić tak owinięte mięso w lodówce na godzinę by dobrze się zamarynowało, jednak bez tego też wyjdzie bardzo aromatyczne. Ilość przypraw zależy od upodobań. Suchą patelnię rozgrzałam i ułożyłam(...)kurczaka w pergaminie, smażyłam po kilka minut z każdej strony. Ze względu na to, że smażyłam kurczaka w taki sposób pierwszy raz co chwilę zaglądałam czy mięso się nie przypali, także sprawdzałam czy mięso jest usmażone każdy kawałek krojąc na pół, następnym razem będę jednak wiedziała, że spokojnie mogę smażyć kilka minut i mięsu nic nie grozi
NA MOIM TALERZUJuż kiedyś wspominałem, że moją ulubioną herbatą jest Teekanne biała cytrynowa. Nie, nie użyłem jej w przepisie, użyłem za to jako składnika herbatę zieloną liczi :) , która
Parowar Facetaduży długi ogórek1 duże awokado lub dwa mniejsze1/2 szklanki ziaren słonecznika200 g sera sałatkowego a`la fetasól ziołowasłodka paprykaolej sezamowysól/pieprzPierś kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Każdą pojedyńczą pierś rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Następnie mięso oprószyć solą ziołową i słodką papryką, skropić olejem sezamowym. Rozgrzać patelnię grillową i ugrillować mięsko. Ugrillowaną pierś odstawić. Przygotować pozostałe składniki. Sałatę lodową
Monia miesza i gotujełyżeczki ziaren kapary, 4 papryczki peperoni czereśniowej marynowanej, 4 szt. physalis, świeży tymianek, olej rzepakowy, pieprz kolorowy do smaku. Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie). Filety posypujemy przyprawą uniwersalną i smarujemy serkiem. Na jednym z filetów układamy listki świeżej
Moniki Smakołykidodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone
Tajskie smakidodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone
Tajskie smakiSkładniki - 1,5 kg filetu z kurczaka - 1 kostka masła - 3 łyżki musztardy - 3 łyżki miodu - 6 łyżek majeranku Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w majeranku i schłodzić. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać musztardę, miód i wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem miodowo-musztardowym. Piec 60 minut w temperaturze 200oC, mieszając mięso
Świat SmakuMozna dorzucic kilka ziarenek czarnego pieprzu. Gotowe pistacje mieszamy z serkiem. Jesli do pistacji nie dokladalismy wczesniej pieprzu to robimy to teraz.Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i rozbijamy. W przypadku duzych kawaklow dzielimy je na 2 mniejsze. Mieso doprawiamy delikatnie slodka papryka w proszku i ewentualnie sola.Na kazdym kawalku miesa ukladamy po plasterku boczku wedzonego, a nastepnie smarujemy calosc serkiem
Przysmaki KarolkiPowiem tylko ta kanapka jesteśmy zachwyceni. O tym ze kurczak w marynacie teriyaki smakuje wybornie wiedziałam już dawno, ale żeby takie pysznie usmażone mięso z udka włożyć do kanapki to już jest pomysł genialny. Wypatrzyłam kanapkę na stronie Subway'a i postanowiłam zrobić. Niestety kanapka zawiera sos, którego nie zrobiłam bo nie miała na niego składników ale z użyciem
Bernika - moj kulinarny pamietnikpowstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Fabryka pomysłówPrzyszedł czas na cukinię. Składniki: włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, por) 3 cukinie 500g pałek z kurczaka (opcjonalnie) przyprawy: czosnek, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi jogurt naturalny i pestki słonecznika do dekoracji Przygotowanie: 1. Ugotuj wywar z warzyw (opcjonalnie z mięsem) w osolonej wodzie.… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyJakiś czas temu znajoma udostępniła na fb filmik jak przygotować kurczaka po kujawsku. Postanowiłam przygotować takie danie na obiad. Wyszło całkiem smacznie. Polecam! Składniki: 4 udka - był dość duże więc przekroiłam je na pół sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Umyte i osuszone udka(...)natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. 2. W małej misce połączyć ketchup i majonez. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch mięsa wyłożyć keczup i majonez. Całość oprószyć bułką tartą. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w 200 st.C przez nieco ponad 1 godzinę
Kuchnia domowa Aniprzez nas jedzonko. Sprawczynie całego zamieszania Moje menu: 1. Muffiny owsiano - bananowe 2. Muffiny z cukinią i suszonymi pomidorami 3.Sałatka ze szpinaku i rukoli z grillowanym kurczakiem i figą 4.Granola z jogurtem naturalnym i granatem Menu Amelii z Pierwsze primo! 1.Serek gruszkowy z prażonymi orzechami 2.Batony bananowo - amarantusowe 3.Ciastka Digestive Menu Krysi z Co na obiad ? 1.Smoothie(...)twarogowa z łososiem Jako, że moja sałatka cieszyła się wielkim powodzeniem, podzielę się z Wami przepisem. Gdyby nie to, że mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym. SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I FIGĄ SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sos sojowy ocet balsamiczny ( w moim przypadku figowy) sól, pieprz liście
Kuchnia w opałach