mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:395/774)

Szaszłyki ziołowo- truflowe ze szparagami, cukinią i bakłażanem 209

zielonych szparagów 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula cukrowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok 2-3 cm.  Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą ( zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie zalewamy nią mięso. Wstawiamy(...)lodówki. Cukinię, bakłażana oraz cebulę kroimy w kawałki wielkością zbliżone do kawałków mięsa, wtedy warzywa ładnie się zgrillują. Szparagi chwytamy za dwa końce i odłamujemy zdrewniałą część. Pozostałą część szparaga kroimy na mniejsze kawałki. Na patyczku nadziewamy kolejno : bakłażan, kurczak, cebula, szparag, kurczak, cebula, cukinia, kurczak, cebula, bakłażan, kurczak, cebula, szparag itd. Grillujemy z każdej strony

DefinicjaSmaku
KOKARDKI Z WARZYWAMI NA SPOSÓB GRECKI 156

papryka WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie.  Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, odstawiamy na 30 min do lodówki.  Pieczarki obieramy, kroimy na 8 części. Cukinię kroimy w kostkę.  Mięso smażymy na złoto na 3 łyżkach oleju, następnie zdejmujemy z patelni.  Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki

słodki bratek
Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku 392

Ciasto na pierogi:  2 szklanki mąki pszennej  1 jajko  łyżka oleju  1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody  szczypta soli  Farsz: 

Moja smaczna kuchnia
"wstawiony %" kotlet schabowy 139

Schab przez wielu ludzi uważany za niezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję:  Składniki:  -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki(...)minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna i tłamsić smak mięsa polecam użycie świeżych bądź wcześniejsze podduszenie śliwek [ otrzymamy dobrą bazę na sos] a śliwki stracą kilkanaście

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 114

Przygotowanie :  Składniki marynaty mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut.  Danie doprawiamy do smaku solą

Kulinarne Fantazje Marioli
Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami 134

olej rzepakowy do smażenia 2-3 łyżki majonezu Grzanki: 3 kromki pieczywa Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami (curry, papryką, solą i pieprzem), a następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Powinno być zarumienione.) Następnie kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do większej miski. Na tej samej patelni przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę

Di gotuje
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami 181

pokroić w plasterki. Na naczynie żaroodporne lub blachę wyłożyć ziemniaki i marchewkę, a następnie udka kurczaka. Ja miałam garstkę brukselki to też dodałam, przecież nie może się nic zmarnować. Piec w piekarniku  w temp. 180 stopni C do miękkości warzyw i mięsa. Smacznego

talerz przyjemności
Zupa gyros 1735

firmy „RAFEX” 4 ziemniaki 2 l. bulionu sól, pieprz, słodka papryka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w cienkie paski.  Mieszamy z przyprawą „Gyros”. Smażymy na patelni na rumiany kolor. Paprykę także kroimy w paseczki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i paprykę. Gotujemy ok. 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i cebulkę. Gotujemy jeszcze

Pobite gary Barbary
Pierś w płatkach migdałowych 322

pies pogrzebany? Otóż zamiast zalać sosem gotowe kotlety, uczyniłam z niego marynatę. Mięso wyszło niesamowicie soczyste i delikatne, idealnie połączyło się smakiem z migdałową panierką. Zresztą, jestem pewna, że jeśli zrobicie sobie pierś w migdałach według mojego przepisu, do czego Was ogromnie zachęcam, przyznacie mi rację! :) Pierś kurczaka panierowana w migdałach Składniki: Marynata (3 łyżki musztardy, 3 łyżki jasnego miodu(...)Połączyłam dokładnie składniki marynaty, odstawiłam na 10 minut. Kurczaka w tym czasie pokroiłam na plastry, nie rozbijałam. Plastry pokryłam marynatą, odstawiłam na 1h do lodówki. Rozrobiłam w miseczce jajko z ciemnym piwem i łyżeczką mąki ziemniaczanej (dzięki temu płatki migdałów nie odpadają od smażonego mięsa, to naprawdę działa! Mnie odpadły z panierki 6-u kotletów tylko 4 płatki!:)))  Nastawiłam

Kuchnia Prezydentowej
Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. 178

szpinaku, to bardzo polecam przygotowanie tego makaronu. Danie jest bardzo łatwe, super smaczne, doskonałe na szybki obiad lub ciepłą obiadokolację. Polecam :) Składniki - 250 gram makaronu spaghetti - 2 piersi z kurczaka - 250 g mrożonego szpinaku - mała cebula - kilka suszonych pomidorów - 1 szklanka bulionu/rosołu - 1 duży ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Szpinak rozmrażam na małej patelni z odrobina(...)Odstawiam. Na drugiej większej patelni, na łyżce oleju podsmażam pokrojoną w grubsza kostkę cebulę, kiedy się lekko zeszkli dodaję do cebuli pokrojone w kostkę piersi, chwilkę całość smażę aż mięso straci różowy kolor. Do zawartości patelni dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory i dolewam szklankę bulionu. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodaję wcześniej przygotowany

Kuchnia z widokiem na ogród
Tortellini z kurczakiem i pieczarkami 183

sicie. Włożyć do garnka i zalać bulionem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka(nie przyrumieniać) Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Oprószyć go solą i pieprzem, wymieszać i dodać do cebuli. Smażyć aż mięso zrobi się białe i nie będzie surowe, ale nie przyrumieniać. na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć pieczarki pokrojone

O kuchni z uczuciem
Piersi kurczaka w zalewie babci Basi 137

sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Mięso to przygotowuję dzień wcześniej przed podaniem ,żeby smaki się połączyły. W tej zalewie , równie dobrze jak piersi z kurczaka smakują filety rybne . Składniki : 2 podwójne piersi z kurczaka , vegeta czerwona, mąka , jajko, sól,pieprz, papryka – najlepiej 3 kolory

Pysznosci Babci Basi
Krupnik 139

Dobrze przyprawiony, z aromatyczną kaszą i mięsem z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Ulubiona zupa mojego Taty. Nic dziwnego, jest zdrowa i bardzo pożywna. Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 skrzydełka szklanka kaszy jęczmiennej włoszczyzna: 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, kawałek pora, 1 cebula 4-5 większych ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, majeranek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela

Zasmakuj Kuchni
Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 552

wszyscy lubią też połączenie mięsa z owocami. Miałam jednak ochotę na coś pomiędzy, więc wyczarowałam taką oto chińszczyznę. Jak to się mówi: Wilk syty i owca cała, bo Naczelny ostrość potrawy przegryzał pysznym ananasem. A tak zapierał się, że nie lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry ananasa (u mnie świeży, może

Kitchens Alphabet
Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 393

jeszcze piasek i liście na podwórku), ale przepisy w niej zawarte są ponadczasowe i pozwalają w kilka chwil przybliżyć smaki dalekiego orientu. Polecam! Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 jajo Sos ¾ szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka wody 1½ łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu ryżowego(...)głębokim rondlu mocno rozgrzać olej (180°C). W 2-3 partiach smażyć kurczaka przez 40-45 sekund. Osączyć na ręczniku papierowym. Papryczki rozetrzeć w moździerzu razem z pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy. Podsmażyć chili i pieprz ok. 10 sekund. Dodać mięso, mieszając smażyć kolejne 10 sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać

Pełny talerz