Schab przez wielu ludzi uważany za niezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję: Składniki: -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki(...)minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna i tłamsić smak mięsa polecam użycie świeżych bądź wcześniejsze podduszenie śliwek [ otrzymamy dobrą bazę na sos] a śliwki stracą kilkanaście
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Przygotowanie : Składniki marynaty mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut. Danie doprawiamy do smaku solą
Kulinarne Fantazje Marioliolej rzepakowy do smażenia 2-3 łyżki majonezu Grzanki: 3 kromki pieczywa Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami (curry, papryką, solą i pieprzem), a następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Powinno być zarumienione.) Następnie kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do większej miski. Na tej samej patelni przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę
Di gotujepokroić w plasterki. Na naczynie żaroodporne lub blachę wyłożyć ziemniaki i marchewkę, a następnie udka kurczaka. Ja miałam garstkę brukselki to też dodałam, przecież nie może się nic zmarnować. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C do miękkości warzyw i mięsa. Smacznego
talerz przyjemnościfirmy „RAFEX” 4 ziemniaki 2 l. bulionu sól, pieprz, słodka papryka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w cienkie paski. Mieszamy z przyprawą „Gyros”. Smażymy na patelni na rumiany kolor. Paprykę także kroimy w paseczki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i paprykę. Gotujemy ok. 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i cebulkę. Gotujemy jeszcze
Pobite gary Barbarypies pogrzebany? Otóż zamiast zalać sosem gotowe kotlety, uczyniłam z niego marynatę. Mięso wyszło niesamowicie soczyste i delikatne, idealnie połączyło się smakiem z migdałową panierką. Zresztą, jestem pewna, że jeśli zrobicie sobie pierś w migdałach według mojego przepisu, do czego Was ogromnie zachęcam, przyznacie mi rację! :) Pierś kurczaka panierowana w migdałach Składniki: Marynata (3 łyżki musztardy, 3 łyżki jasnego miodu(...)Połączyłam dokładnie składniki marynaty, odstawiłam na 10 minut. Kurczaka w tym czasie pokroiłam na plastry, nie rozbijałam. Plastry pokryłam marynatą, odstawiłam na 1h do lodówki. Rozrobiłam w miseczce jajko z ciemnym piwem i łyżeczką mąki ziemniaczanej (dzięki temu płatki migdałów nie odpadają od smażonego mięsa, to naprawdę działa! Mnie odpadły z panierki 6-u kotletów tylko 4 płatki!:))) Nastawiłam
Kuchnia Prezydentowejszpinaku, to bardzo polecam przygotowanie tego makaronu. Danie jest bardzo łatwe, super smaczne, doskonałe na szybki obiad lub ciepłą obiadokolację. Polecam :) Składniki - 250 gram makaronu spaghetti - 2 piersi z kurczaka - 250 g mrożonego szpinaku - mała cebula - kilka suszonych pomidorów - 1 szklanka bulionu/rosołu - 1 duży ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Szpinak rozmrażam na małej patelni z odrobina(...)Odstawiam. Na drugiej większej patelni, na łyżce oleju podsmażam pokrojoną w grubsza kostkę cebulę, kiedy się lekko zeszkli dodaję do cebuli pokrojone w kostkę piersi, chwilkę całość smażę aż mięso straci różowy kolor. Do zawartości patelni dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory i dolewam szklankę bulionu. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodaję wcześniej przygotowany
Kuchnia z widokiem na ogródsicie. Włożyć do garnka i zalać bulionem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka(nie przyrumieniać) Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Oprószyć go solą i pieprzem, wymieszać i dodać do cebuli. Smażyć aż mięso zrobi się białe i nie będzie surowe, ale nie przyrumieniać. na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć pieczarki pokrojone
O kuchni z uczuciemsobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Mięso to przygotowuję dzień wcześniej przed podaniem ,żeby smaki się połączyły. W tej zalewie , równie dobrze jak piersi z kurczaka smakują filety rybne . Składniki : 2 podwójne piersi z kurczaka , vegeta czerwona, mąka , jajko, sól,pieprz, papryka – najlepiej 3 kolory
Pysznosci Babci BasiDobrze przyprawiony, z aromatyczną kaszą i mięsem z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Ulubiona zupa mojego Taty. Nic dziwnego, jest zdrowa i bardzo pożywna. Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 skrzydełka szklanka kaszy jęczmiennej włoszczyzna: 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, kawałek pora, 1 cebula 4-5 większych ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, majeranek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela
Zasmakuj Kuchniwszyscy lubią też połączenie mięsa z owocami. Miałam jednak ochotę na coś pomiędzy, więc wyczarowałam taką oto chińszczyznę. Jak to się mówi: Wilk syty i owca cała, bo Naczelny ostrość potrawy przegryzał pysznym ananasem. A tak zapierał się, że nie lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry ananasa (u mnie świeży, może
Kitchens Alphabetjeszcze piasek i liście na podwórku), ale przepisy w niej zawarte są ponadczasowe i pozwalają w kilka chwil przybliżyć smaki dalekiego orientu. Polecam! Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 jajo Sos ¾ szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka wody 1½ łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu ryżowego(...)głębokim rondlu mocno rozgrzać olej (180°C). W 2-3 partiach smażyć kurczaka przez 40-45 sekund. Osączyć na ręczniku papierowym. Papryczki rozetrzeć w moździerzu razem z pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy. Podsmażyć chili i pieprz ok. 10 sekund. Dodać mięso, mieszając smażyć kolejne 10 sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać
Pełny talerzkostkę i przyprawić gotową przyprawą do kurczaka (ja używam lidlowej gotowej przyprawy do kurczaka) lub solą, pieprzem, papryką słodką, odrobinką papryki ostrej. Podsmażyć na oliwie z oliwek. 3. Gdy się podsmaży, dodać posiekany czosnek i drobno pokrojone suszone pomidory. Smażyć chwilę. 4. Wlać śmietankę do mięsa i po kilku minutach makaron. 5. Gdy śmietanka zgęstnieje i odparuje, dodać
dobra gospodyni dom wesołym czynipszennej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka olej rzepakowy Sposób przygotowania: 1. Udka i skrzydełka myjemy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy ok 2,5l. zimnej wody. W czasie gotowania zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę oraz liście laurowe, selera i ziela angielskie. Po ok 30 minutach gotowania wyciągamy mięso, a dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki(...)minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą w płynie magi. 2. Mięso (bez skóry) obieramy i siekamy bardzo drobno ostrym nożem. Można również zmielić. Dodajemy jajko, płatki owsiane, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawę do kurczaka. Całość mieszamy. Z powstałej masy tworzymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony. Usmażone
Kuchnia w czekoladzietortilla 250 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku Posiekany koperek Ketchup Sposób przygotowania: Na początku pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawa do gyrosa. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Przygotowujemy sos czosnkowy. W misce mieszamy jogurt oraz majonez. Dodajemy do tego przeciśnięty(...)Paprykę kroimy w drobne paseczki, natomiast ogórka w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Pomidora możemy obrać ze skórki i kroimy w kosteczkę lub plasterki. Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Na innej suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Musimy uważać żeby nie przypalić ich. Na każdym placku układamy wszystkie warzywa oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem czosnkowym
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne