Składniki: Pierś z kurczaka łyżka miodu sól pieprz czosnek jajko łyżka mleka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kotlety z piersi kurczaka rozbić delikatnie tłuczkiem. Czosnek rozgnieść w prasce i wklepać go w mięso, następnie je posolić oraz popieprzyć, na koniec polać miodem. Tak przygotowane piersi odstawić na co najmniej 15 minut lub na całą noc do lodówki. Jajko rozmącić
Pychotkaaanajprościej jak potrafiłam, ale to danie trochę przypomina kuchnię arabską. Jest bardzo proste, minimalistyczne i sekretem są przyprawy. Na początku robiłam je z kurczakiem i chodziłam na łatwiznę, bo dodawałam przyprawę gyros. Jak przestałam jeść mięso postanowiłam, że sama odtworzę ten smak, bez mięsa i bez tej przyprawy, której skład był wątpliwy. Udało się. Polecam na obiad. Wersja dla wegan
Apetyt na Zielonepyszne. Składniki: duży filet z kurczaka 2 kiełbaski czerwona papryka żółta papryka 150 g pieczarek 2 łyżki oleju sól pieprz przyprawa do kurczaka ząbek czosnku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Mięso pokroić na duże kostki i natrzeć mieszanką przypraw, odstawić do lodówki na pół godziny. Kiełbaski pokroić na grube plastry, paprykę na kwadraty. Pieczarki obgotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia1 nieduży kurczak sól pieprz papryka słodka pieprz ziołowy gałązki tymianku oliwa kilka ziemniaków Kurczaka umyć, oczyścić, natrzeć solą, pieprzem. Garnek rzymski namoczyć na 15 min
Gotowanie jest łatweskładać się z kanapki czy płatków, jak to zazwyczaj wszędzie bywa:) Warto poświęcić pięć minut dłużej i zjeść zdrową, pożywną sałatkę, jeśli mięso ugotujemy dzień wcześniej. Smacznie, zdrowo i kolorowo... Składniki: filet z piersi kurczaka, kawałek arbuza, 2 brzoskwinie, miks sałat, jajko ugotowane na twardo, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka
Z miłości do słodkościłyżki masła, dodajemy cebule i skórkę cytryny. Czekamy aż cebula się zeszkli często mieszając. Dolewamy 1,5 l. wody. Wkładamy ćwiartki z kurczaka, utartą na tarce marchewkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Wyciągamy mięso i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki szparagi. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie mięso kroimy na mniejsze kawałki
Pobite gary BarbaryJeden ze sposób na wykorzystanie kawałków mięsa z pieczonego kurczka. torebka ryżu pół puszki brzoskwiń pieczona pierś z kurczaka posiekana natka pietruszki sól i pieprz Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczonego kurczaka obrać z miesa i pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Do ryżu dodać kurczaka i brzoskwinie, podlać kilkoma łyżkami soku
Atlas SmakówLubię pieczonego kurczaka, a najbardziej ćwiartki lub skrzydełka. Chrupiąca, aromatyczna skórka, oprószona przyprawami i ziołami... Lubię je również dlatego, że tak łatwo je
Rozpustne gotowanieTym razem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować
Kuchcik gotujeobsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej z cytryną i bazylią. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach podlewamy bulionem wymieszanym z śmietaną, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą po węgiersku, skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy
VioletoweKucharzenieWszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna przekąska - polecam :) Składniki: ciasto francuskie 1 filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej
Salonik smakówdziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach
Kulinarna Patilogiabardzo, dlatego postanowiłam, że będzie dodatkiem do pełnoziarnistej pizzy, którą też uwielbiam. :-) Całość bardzo ładnie się zapiekła a wszystkie smaki się uzupełniają. Dodatek mięsa nie jest konieczny, choć ja pokusiłam się o dodanie kilku kawałków kurczaka. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! :-) (składniki na 1 małą pizzę) 175g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru
Szefowa kuchniProsta, szybka do wykonania zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami, kukurydzą i parmezanem. pierś z kurczaka 450 g brokułów (mogą być mrożone) 100 g kukurydzy w puszce
Bullioposiekaną ostrą papryczkę. Zalać rozdrobnionymi pomidorami. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do gotującego się sosu wrzucić pokrojone na kawałki (ok. 3cm) piersi kurczaka. Gotować wszystko 10-15 min., aż sos odparuje i dobrze oblepi mięso. Podawać z brązowym ryżem ugotowanym "al dente
Kulinarne Inspiracje