mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:364/774)

Pierś z kurczaka z brokułem i nutką cytryny 222

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). (3 porcje) 300g piersi z kurczaka 200g brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki (użyłam 12%) 3/4 łyżki sosu rybnego (*) 1/4-1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej (świeżej) pieprz cytrynowy sól olej (użyłam czosnkowego) Dodatkowo: makaron (około 150g; wg gustu) Umytą i osuszoną pierś pokroić w kostkę. Posmarować sosem rybnym, oprószyć(...)osolonej wodzie) brokuła i przełożyć na patelnię. W tej samej wodzie ugotować makaron. Mięso z brokułem zalać śmietanką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać skórką cytrynową i wymieszać. Dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni lub nałożyć na talerze i na niego nałożyć pierś z brokułem.) (*) Sos rybny

Di gotuje
PASZTET LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 277

sztuka pieprz mielony tłuszcz do foremek (u mnie smalec) łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa do obsypania foremek Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka: słoninę, podgardle i karczek. Następnie udka kurczaka. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki i położyć na wierzchu. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zalać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem

Ola la LCHF
Potrawka z kurczaka 153

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy zjadają rocznie 27 kg mięso drobiowego. Zaletą tego mięsa jest niska zawartość tłuszczu. Drób jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, witaminy i pierwiastki.  Składniki 500 g filetu z podudzia kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 50 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

My Chcemy Jeść
Aromatyczna zupa z kurczakiem 327

Chłodne popołudnia, zima rozgaszcza się na całego.Co może być lepszego od gorącej, aromatycznej zupy z mięskiem.Zwykła jarzynowa zupa to moja miłość! Ale dziś pojawiła

Kuchnia moimi oczami
szybkowar-kolorowa papryka z ryżem i drobiem... 171

pestkami, dobrze opłukać i osuszyć ręcxznikiem papierowym. na patelni z olejem rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, wystudzić mięso drobiowe mielone dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą z olejem z patelni, kucharkiem, przyprawą do kurczaka, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem faszerować nadzieniem papryki do pełna układać w szybkowarze, wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim

W Mojej Kuchni Lubię
Ćwiartka! z kurczaka.. ;) malowana gorczycą 189

kopiastą łyżeczkę soli 2 szczypty chilli w proszku 3 łyżeczki białej gorczycy i oczywiście te 6 ćwiartek z kurczaka :) Formę z piekarnika wykładamy folią aluminiową, chyba że macie cudowne formy, które nie przywierają ;) Układamy ćwiartki i rozmieszanymi w oleju przyprawami malujemy mięso, aby pokryć je emulsją w całości. Wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy go na 160 stopni, na 60 minut

MamaOskarka
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i marchewką 1310

propozycja na obiad czy kolację. Zapakuj w lunchbox do pracy - drugiego dnia też smakuje super! Szczególnie polecam, jeśli jedzą z Tobą dzieci :)  Dzieci (z reguły) lubią dania z mięsem drobiowym, lubią również ziemniaki, a dodatek marchewki sprawia, że całość nabiera lekko słodkiego posmaku oraz wzrasta wartość odżywcza posiłku. Możesz w ten sposób również marchewkę przemycić, jeśli akurat dziecko(...)rzepakowego wraz z przyprawą do kurczaka. Dodajemy startą drobno marchewkę i razem dusimy do miękkości. Wlewamy połowę śmietany, jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem. Naczynie żaroodporne natłuszczam (ceramicznych nie ma potrzeby, ale można), układamy warstwę ziemniaków, posypujemy odrobiną startego sera żółtego, wykładamy połowę farszu mięsnego, oprószamy serem, układamy ziemniaki i oprószamy serem. Następnie druga część mięsa z patelni, ser i ostatnia

Kolorowy Przepisownik
Pieczony kurczak ze śliwkami 210

stopni.Po tym czasie polewamy delikatnie rozpuszczonym masełkiem. Zmniejszamy temp. do 180 stopni.i pieczemy około 1,5-2 godziny. Mięso musi lekko odchodzić od kości i zmięknąć. Śliwki myjemy i drylujemy. Na 25 minut przed końcem pieczenia wykładamy na kurczaka i do kurczaka;)  Gdy już kurczak jest gotowy, wyjmujemy z piekarnika i polewamy powstałym sosem podczas pieczenia

Anioły w kuchni
Filet z grilla z bakłażanem 173

filety z piersi kurczaka 1 bakłażan 2 pomidory 50-60 g sera pleśniowego 8-10 szt pieczarek sól pieprz lubczyk oregano oliwa bazylia świeża Filet lekko przecinamy w miejscu gdzie jest zbyt gruby i rozkładamy, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami, odstawiamy na ok 1 godzinę. Bakłażan kroimy na plastry i solimy, również odstawiamy na godzinę. Bakłażan płuczemy i osuszamy . skrapiamy(...)oliwą i posypujemy przyprawami. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową i smażymy bakłażan a obu stron. Następnie pieczemy mięso na grillu lub patelni grillowej i obok pieczarki przyrumieniamy z kazdej strony . Bakłażan układamy na przemian z plastrami pomidora i posypujemy serem pokrojonym w kosteczkę, Skrapiamy całość oliwą i posypujemy posiekaną bazylią

Gotowanie jest łatwe
Kiełbasa drobiowo wieprzowa 421

Przepis Mięso: Wieprzowina 3 kg -ścinki z szynek,z schabu(mizdra,warkocz),łopatka . Drobiowe -piersi z kurczaka 2 kg Przyprawy - peklo sól 17 g/kg do wieprzowiny -sól kamienna nie jodowana 17 g/kg do drobiu -pieprz czarny 1 g /kg -pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g /kg -czosnek wyciśnięty przez praskę ja dałem(...)tniemy w  kawałki 4 x 4 cm ,ścinki z szynki i schabu pozostawiamy jakie są i peklujemy dodając odrobinę wody. Czas peklowania 48  . Mieszamy co 12 godzin . Mięso drobiowe kupujemy na drugi dzień tniemy w kostkę 2 x 2 cm i solimy.Czas w soli 24 godz.mieszamy co 12 godzin. Gdy peklowanie i solenie dobiegnie końca należy wieprzowinę zmielić

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 190

wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie, a nie tylko w skórce i może tylko troszkę pod nią. Zachęcam do wypróbowania kurczaka z octem balsamicznym, bo jest poprostu pyszny :) Przepis znalazłam  tutaj . Składniki: 8 kawałków kurczaka (pałeczki, udziki) 1 łyżeczka czosnku

kuchnia doski
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 250

dyni (ważonej bez skórki i bez pestek) 300 g pieczarek 1-2cebule mąka  do obtoczenia mięsa masło do podsmażania 125 ml śmietany 18% 500 ml bulionu  siekana natka pietruszki Cebulę i dynię kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Piersi kurczaka obieramy z błonek, kroimy w paski lub w większą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, następnie obtaczamy

Zawsze głodna!
Sałatka "Leśna polana" 578

się na stole i robi wrażenie na gościach. Można ją skomponować z dowolnych składników. Ja oprócz warzyw dałam kurczaka oraz jajka ale można też dodać tuńczyka lub ser żółty albo zrobić sałatkę z samych warzyw i podać jako dodatek do mięsa składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok 900 g ) 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 4 jajka 1 puszka

Monia miesza i gotuje
Gołąbki alla bigos. 209

szczypta chili do smaku 1 łyżka bazylii suszonej 500 g sosu pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka 4 łyżki oleju Wykonanie: Do garnka wlać olej i rozgrzać, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć. Do garnka wsypujemy ryż, dolewamy sos pomidorowy, dodajemy kapustę, bulion i mieszamy.Dusimy pod przykryciem

Sama słodycz i szczypta chili
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 321

pieczone.Pychotka.  12 dużych skrzydełek 1 cebula ok 1 kg pieczarek sól,pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka(u nas pikantna) 1,5 łyżki sosu sojowego  Skrzydełka wytrybować z kości bardzo ostrożnie by nie uszkodzić skóry tzn ścinać mięso bardzo blisko kości zdrapując ją aż do samej lotki(lotka ma zostać). Myjemy ,suszymy papierowym ręcznikiem a następnie przyprawiamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem 164

minut, aby się zamarynował. Po tym czasie usmażyć go na patelni na złotobrązowy kolor. Nie należy smażyć mięsa zbyt długo, żeby się nie wysuszyło. Bedzie wtedy twarde i łykowate.Na wcześniej usmażone naleśniki, nakładać porwaną sałatę, mango, kawałki kurczaka i kukurydzę. Zrolować. Dla opcji z sosem, przed nałożeniem składników na naleśnik, najpierw należy posmarować go sosem - a dopiero później układać

Świat Domowej Kuchni