Wiem, że to dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład
UgotujmyTo.plżółta papryka 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 1 średnia cukinia 2 cienkie marchewki około 12 suszonych moreli 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka mielonego kuminu 1/3 łyżeczki chili w proszku 3 łyżki oleju 250ml bulionu drobiowego natka pietruszki do posypania Udka lub piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy(...)przepisie przypraw. Całość zalewamy bulionem i dusimy na średnim ogniu przez 10 minut – warzywa po tym czasie będą jeszcze lekko niedogotowane. Na kolejne 10 minut duszenia, wrzucamy obsmażone mięso oraz pokrojone morele. Na sam koniec dodajemy do gulaszu posiekaną natkę pietruszki. Podajemy gorące z ulubioną kaszą – może być bulgur, kuskus lub jaglana. Powrót na górę
Smaczna StronaDzisiaj przedstawiam przepis, który z powodzeniem można przygotować w nadchodzące święta, jak i na co dzień. Biała kiełbasa zapiekana w pysznym sosie z karmelizowaną cebulą i
karmelowySałatka z pieczoną szynką. Uwielbiam sałatki za ich prostotę wykonania i smak. Jak również za to, że sprawdzają się zarówno na przyjęcia, jak i jako szybkie
Słodkie okruszkiNo i znów pędzimy do Indii. Tym razem na Murgh Kari. Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie
Ostra na Słodkowrzucamy warzywa- wszystkie na raz. Smażymy warzywa, co jakiś czas mieszając na małym ogniu , około 8-10minut. Powinny delikatnie zmięknąć i zeszklić się. Do zeszklonych warzyw wrzucamy rozdrobnione mięso kurczaka, wlewamy (najlepiej przecedzając przez gęste sito, pozbywając się szumowin i przypraw) wywar z kostką rosołową. Całość gotujemy na malutkim gazie, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Warzywa już miękkie, zupa(...)pora ¼ średniego selera 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 litry wody 1-2 niskosodowe kostki rosołowe o smaku kurczaka sól świeżo mielony pieprz ½ łyżeczki kurkumy 10 łyżek słodkiej śmietanki do zup 30% 50g masła 4-5 pełnych łyżek mąki pszennej makaron/zacierka/ryż do podania obowiązkowo-natka pietruszki do posypania
Karo in the KitchenGalaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki. Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej, a nie pigwowca, ponieważ będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty z ich krojeniem i wydrążaniem (pamiętam, jak kiedyś nasza kuchnia po wydrążaniu pigwowca była cała w jego pestkach). Hiszpańska galaretka z pigwy dulce de membrillo wzorowałam(...)powierzchni powstała zastygnięta warstwa. Galaretkę wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystygnięcia. Gotową galaretkę pokrój na kwadraty i podaj do deski serów, suszonej szynki, mięsa kaczki lub zjedź jako deser. Można ja też dodać do herbaty (jak pisałam wyżej, smakuje jak miód). Galaretkę przechowuj w lodówce owiniętą w folię plastikową lub pokrojoną w kwadraty, przełożoną pergaminem i ułożoną
Chilli Czosnek i Oliwaśledzie które my kupujemy nazywane są handlowo ‘a la matias’ , bo też i z żadnej strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce(...)małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię przecier pomidorowy i resztę naszykowanego oleju, dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz pod patelnią i dokładamy pokrojone w ćwierć plasterki kiszone ogórki
Karo in the KitchenWyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę(...)cebule 1 zieloną paprykę 2 małe ząbki czosnku 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem puszkę czerwonej fasoli (200-250 g) ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku olej do smażenia Do dipu: 200 g kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego) 1 cebulkę dymkę ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku
Ratunku obiadmąki pszennej pół łyżeczki soli około 1 szklanka ciepłej wody Farsz: 25 dag białego sera ( u mnie półtłusty ) 1 średnia cebula masło do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Dodatkowo: 1 średnia cebula masło do smażenia mąka pszenna do posypania stolnicy sól do gotowania woda do gotowania Wykonanie pierogów z serem białym i cebulką: 1. Ciasto(...)wyjść około 30-40 pierogów. A teraz kilka słów o desce CLASSIC MIX FORT FISH: Deska najczęściej służy nam do krojenia, czy to warzyw, owoców, serów czy mięs, ale na tej, która ma aż 4 ustawienia można przygotować pierogi. Można na niej wygodnie zagnieść ciasto, można na niej wygodnie wałkować i wykrawać krążki. Na desce również można ułożyć gotowe
IzabelawkuchniChociaż złota jesień ciągle przed nami, to naszym wnętrzom powoli zachciewa się trochę bardziej treściwych, cieplejszych potraw. Wciąż ciepłe dni zaczynają już pachnieć liśćmi, pierwszym dymem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś Dzień św.Patryka! Dzień zielony, radosny i bardzo irlandzki :) Niestety irlandzkiego na talerzu dzisiaj nic nie zaprezentuję ale spróbuję się obronić zielenią jarmużu, którą i
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSałatka z ogórka kiszonego i cebuli to tania, szybka, prosta, a przede wszystkim smaczna sałatka. Ta sałatka z kiszonych ogórków jest idealnym dodatkiem do obiadu np
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak wiecie moim wielkim marzeniem jest podróż do Indii.A, że marzenia są po to , żeby je spełniać … a nie tylko po to, żeby sobie były
Ostra na SłodkoWidzicie tę wiosnę? Tę lekkość i zwiewność, które w końcu tu dotarły? A to ciepło? :D Tak samo jak nie mogłam doczekać się wiosennej aury, tak
Kuchnia w Słońcu Skąpana