mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1262/1524)

La Tomatina i zupa pomidorowa 156

kiedy to na głównym rynku Buñol doszło do przepychanki między uczestnikami parady wielkich figur a tymi, którzy chcieli dopiero do niej dołączyć. Ogniści z charakteru hiszpańscy chłopcy chwytali co mieli pod ręką, by bombardować tym przeciwników, a akurat tuż obok znajdował się sklep z warzywami, gdzie na sprzedaż wystawiono całe skrzynie pomidorów (koniec sierpnia i wrzesień, to bowiem czas, kiedy(...)pomidorów. Teraz jest czas na pomidorowe szaleństwo, na robienie domowego keczupu, zupy, sosów i innych cudów z pomidorem w roli głównej! Zupa pomidorowa 1,5kg świeżych, dobrze dojrzałych pomidorów mięso rosołowe (udko z kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej) pieprz w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5l wody 2 marchewki 1/2 selera korzeń pietruszki cebula 2 łyżki mąki pszennej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 216

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach

Moja Delicja
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 197

kapusty 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 8 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony) 1 gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki(...)szklanki). Wyjąć korpus i warzywa. Bulion przecedzić. Dolać przecier i ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych

Buniabaje w kuchni
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 199

już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo(...)jakiś czas mieszając. Dodajemy starty imbir i posiekane ząbki czosnku – smażymy kolejną minutę, często mieszając i wlewamy passatę z pomidorów oraz 3/4 szklanki wody. Mieszamy i dodajemy: mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, kurkumę, garam masala, chili w proszku (lub posiekane świeże chili bez pestek), łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy upieczone bakłażany

Poezja smaku
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 86

Kolejne danie typu “Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy

Moja Delicja
Kurkuma – właściwości zdrowotne 175

Niepozorny żółty proszek, bardzo rzadko wykorzystywany przez nas ma nieprawdopodobne i szerokie zastosowanie lecznicze. Jakie zatem właściwości ma kurkuma? Sprawdźcie… Kurkuma – właściwości zdrowotne Pomaga

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikantna salsa paprykowa 220

Pikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 301

razu przerwać proces gotowania. Jajka delikatnie obieramy, najlepiej pod wodą. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i płynne. W miski nakładamy porcje makaronu, wykładamy na makaron porcje kurzego mięsa i po jednym żeberku (żeberka można przez moment podsmażyć na patelni, np. z odrobinką Srirachy czy sosu ostrygowego). Wlewamy gorący bulion, na granicy wrzenia. Do każdej porcji sypiemy po garści(...)suszona papryczka chili birds eye lub podobna, mocna 6 dużych ząbków czosnku 3 gwiazdki anyżu 2 łyżki drobnego brązowego cukru 2-3 łyżki oleju lub smalcu do smażenia sól mielony pieprz DO PODANIA po 1 jajku na osobę makaron cienki ‘ramen noodles’ kiełki rzodkiewki grubo cięty szczypior prażony sezam jasny i czarny liście świeżej bazylii, włoskiej lub tajskiej płatki

Karo in the Kitchen
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 140

wytapiamy na średnim ogniu tłuszcz. Dodajemy pora i przesmażamy krótko. Na końcu dodajemy dynię, mieszamy również krótko przesmażając. Powinna tylko się zeszklić. Ugotowane i obrane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem lub mielimy przez maszynkę. Surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej jarzynowej tarce. Po dokładnym odciśnięciu ich z wody, dodajemy do ugotowanych i łączymy. Dodajemy dynię. Mieszamy i przyprawiamy solą(...)choć teraz z zakłopotaniem patrzę na nieudolnie robione zdjęcia :) Były też  gołąbki-nieloty , czyli takie bez zawijania w kapustę, z włoskiej kapusty czy też włoska kapusta faszerowana mięsem gołąbkowym . Może najdziecie wśród tych przepisów coś dla siebie :) Lubicie gołąbki? Może macie na nie jakieś swoje sposoby? Podzielcie się nimi ze mną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kutia 93

Kutia to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Znana jest ona głównie we wschodnich rejonach Polski. Kutia jest przygotowywana z łuskanych ziaren pszenicy, które gotujemy i dodajemy do nich mielony mak. Ponadto najważniejszymi składnikami kutii są bakalie i różnego rodzaju suszone owoce oraz orzechy włoskie lub laskowe. Jeżeli dodajemy orzechy laskowe to uprzednio musimy je uprażyć na suchej patelni(...)minut (w międzyczasie kilka razy pomieszać). Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony mak odsączyć na sitku. Następnie mak 2-3 razy zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Mak dodać do miseczki z pszenicą. Suszone owoce pokroić w paski, przełożyć do miseczki z pszenicą. Dodać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i miód (jeżeli mamy miód skrystalizowany

Danka Pichci
Calzone 87

ciasta na pizzę, upieczony tak jak pizza w piekarniku. Jeśli chodzi o dodatki to, dziś proponuję w wersji z tuńczykiem, papryką i serami. Nadzienie można przygotować dowolne z mięsem, rybą, a nawet na słodko z owocami. Przy pieczeniu calzone należy pamiętać, aby dodatki były dociśnięte z nadmiaru soku. Nadmiar płynów w dodatkach sprawi, że ciasto będzie rozmiękczone od środka(...)połowie calzone ułożyć sery, pokrojoną w paski paprykę, porcję tuńczyka, cebulę, doprawić przyprawami. Zlepić pieróg, dociskając ciasto palcami. Pierogi calzone można pomalować roztrzepanym jajkiem, posypać świeżo mielonym pieprzem, odrobiną soli morskiej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Smacznego! Artykuł Calzone pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 378

Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) Prawie cały sierpień spędziliśmy na walizkach. Dzisiaj w końcu zawitaliśmy do domu. Najwyższy czas, w końcu jutro trzeba Młodego

Pełny talerz
Green salad, czyli sałatka z kurczakiem i awokado 176

Wróciliśmy z pracy po długich zakupach, jacyś tacy wymęczeni i głodni. Nie miałem na nic ochoty. Zrobiłem tylko dla nas herbatę, padłem na łóżko i z

Marder&Marder Manufacture
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 233

chce się żyć i zrobić coś pożytecznego. Dzisiejszy wpis, tak jak wspomniałyśmy na fejsbuku będzie o kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać(...)cukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej, ciasto będzie bardziej spójne i zachowa formę). Maszynką do mielenia ze blaszką robimy ciastka o różnych kształtach.       Pomoc taty jak zwykle niezastąpiona! Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

Symfonia Smaków
Kurczak duszony w sosie pieczarkowym 110

4.9 / 5 ( 7 votes ) Kurczak duszony w sosie pieczarkowym Kurczak duszony w delikatnym sosie pieczarkowym to bardzo proste danie. Nie wymaga żadnych większych zdolności kulinarnych. Zawsze

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania