SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr.8 -boczek 0,6 kg /8 mm -słonina 0,6 kg/8 mm -pachwina 0,9 kg/8 mm
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z
Moja DelicjaUdka z kurczaka pieczone z kalafiorem Udka to kolejny pomysł na jednogarnkowy , niekłopotliwy obiad z kurczakiem i warzywami . Kalafior to jedna z bardziej lubianych przystawek w
Ogrodnik w podróżyZ reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini, o zadziwiająco dobrym składzie. Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych
Moja Delicjaprzyrządzamy z nich purée. Idealne puree ma gładką jak aksamit konsystencję. Jest bez grudek, z dodatkiem stopionego masła, mleka lub śmietany oraz soli. Piotrek i Rafał zawsze proszą do mięsa o ziemniaki puree, nawet gdy podam ziemniaki w całości to widelcem rozgniatają ziemniaki na puree. Uwielbiają ziemniaczane puree, które jest delikatne i puszyste. Osobiście wolę całe ziemniaki, najlepiej w mundurkach(...)ugniatamy i mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą, musi powstać ziemniaczana masa o aksamitnej konsystencji. Najczęściej podaję puree z ziemniaków ze świeżym koperkiem. Te ziemniaki to idealny dodatek np. do kotletów mielonych. The post Purée z ziemniaków. Ziemniaczane purée appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsukcesem, ale generelnie miałam zakaz zbliżania się do kuchni i to kategoryczny. Może to zabrzmi źle, ale za kuchnią mamy nie przepadam, pomijając fakt, że jedzą mięso, poprostu czuć w jej daniach, że tego nie lubi. Twierdzę uparcie, że połową sukcesu w gotowaniu, zreszą we wszystkim czym się zajmujemy jest miłość do tego co robimy. Nie każdy musi kochać gotowanie(...)porcji: około 2 kg pomidorów 1-2 cebule łyżeczka pieprzu łyżeczka soli łyżeczka suszonego czonku lub 2 ząbki świeżego łyżka cukru (najlepiej trzcinowego- ma karmeloway posmak) pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki kurkumy do podania: ugotowany wczesniej makaron, bazylia, pietruszka Przygotowanie: Cebulę obież i pokrój w kostkę nie musi być pieknie równa bo i tak będziesz blendować. Zagotuj
greenscarfsmaczne i pożywne, ale też praktyczne danie. Możemy przygotować ją bowiem na bazie świeżo przygotowanych produktów, ale równie dobrze możemy zrobić tzw. przegląd lodówki: wykorzystując do niej kawałki mięs, kiełbas, pozostałe podsmażone pieczarki, itp. U mnie zwykle wszystko przygotowywane jest na świeżo, ale makaron wykorzystuję ten, który pozostaje z dnia poprzedniego. Po prostu dzień wcześniej gotuję go więcej(...)chudy boczek, lub w wersji wegetariańskiej (bez boczku) Sos beszamelowy: - 40g masła - 40g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub 44g typ750) - 200g mleka - 200g wody - sól, świeżo mielony pieprz - 2-3 szczypty gałki muszkatołowej - ser typu blue (nie trzeba, my lubimy) Na głęboką patelnię wkładamy masło i mąkę. Podsmażamy na niezbyt dużym palniku, gdy zaczyna się przysmażać
Smaczne ZdroweDzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. “co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem
UgotujmyTo.plBo w zamyśle miały być wegańskimi kotletami, ale podczas pieczenia wyszły placki. Za drugim podejściem liczyłam więc na placki, ale wyszły bardziej kotlety. Tak więc nie
gutfutPonieważ pogoda w końcu rozpieszcza i zdecydowanie sprzyja grillowaniu opowiem Wam szybciutko o ziemniakach z grilla, które bez zbędnych przygotowań możecie zrobić w ten dla niektórych
Kuchnia po mojemuDzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. „co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem
UgotujmyTo.plmusisz sam sobie wybrać z dostępnych odmian ) 4- 5 łyżek smalcu kaczego lub gęsiego ( we wstępie opisałam dlaczego ) 3 łyżki cukru sól do smaku 1 łyżka, słodkiej, mielonej papryki biały pieprz do smaku Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Nie bój się ziemniaki nie wychodzą słodkie, ten zabieg(...)grzałka). Piecz, obracając co jakiś czas, tak aby ziemniaki opiekły się dobrze dookoła. Proces trwa około godzinki, wtedy są mega chrupiące a w środku pysznie kremowe. Serwuj dowolnie z mięsem lub sosem czosnkowym .. Moja rodzinka uwielbia je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty Pyszne nawet solo do piwa Smacznego ! Artykuł Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku pochodzi
Ogrodnik w podróżygołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest to danie delikatne i lekkie, co zawdzięcza połączeniu kaszy z gotowaną marchewką, pietruszką(...)seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na złoto na tłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron
Trzeci talerzpieczonym czosnku, który wykorzystałam i tutaj. Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)orzechowy: Orzechy (włoskie i nerkowce) zmiksowałam wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyłowiłam mięso i przyprawy (warzywa zostały). Dodałam upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość zmiksowałam na gładziutki krem. Całość jeszcze doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Zaserwowałam z pokruszonym
Kate's Kitchenwieprzowej ze skórą 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nacinamy jak na zdjęciu w szachownicę , ale tylko samą skórę i tłuszcz pod nią , tak żeby nie wcinać się w mięso . Wszystkie musztardy , sól , pieprz i miód , a także czosnek niedźwiedzi , mieszamy ze sobą . Teraz ciut kleistej zabawy , gdyż najlepiej wetrzeć, powstałą marynatę w mięso dłońmi , dokładnie w całe ( wierzch , spód
Ogrodnik w podróży