łyżki miodu, ale możesz go zastąpić melasą daktylową lub winogronową, są dostępne w TureckiSklep.pl 2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub pestek słonecznika opcjonalnie 5-6 suszonych moreli lub 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu lub do smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego Batony energetyczne dla aktywnych przepis 1. Zmiel(...)posiłek, a jednocześnie potrzebujących zastrzyku energii nie są bynajmniej współczesnym wynalazkiem. Ich pierwowzorem jest do dziś przygotowywany przez Indian Ameryki Północnej pemmikan - (mieszanka tłuszczu, suszonego mięsa, prażonej mąki kukurydzianej i suszonych jagód albo owoców). Od Indian nauczyli się go przyrządzać Europejczycy. Pemmikan był szeroko stosowany jako żywność wysokoenergetyczna przez traperów, poszukiwaczy złoty i badaczy Arktyki
Cztery FajeryDzisiaj długo czekany przepis na sos mango z serem pleśniowym. Ostatnio, to mój sos nr. jeden prawie do wszystkiego! Idealnie pasuje do mięs, warzyw, ryby, a nie uwierzycie, w niedużej ilości to mega dodatek do lodów. Największą zaletą sosu jest to, że nie zabija inne smaki, a jedynie je dopełnia. Duża ilość słodkiego i lekko kwaśnego mango, trochę gorzkawego(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Dodajemy ser pleśniowy. Dokładnie ucieramy blenderem, aby nie było grudek. Pod koniec wrzucamy masło (50 g) i mieszamy, aż się roztopi. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem wedle uznania. Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
Kuchnia Łukaszaprzeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem jeszcze przez minutę, dwie – aż czosnek straci mocny, surowy zapach. Studzimy zawartość patelni, razem z tłuszczem przekładamy do mięsa. Do miski z mięsem wlewamy sos Worcestershire, dodajemy sól, pieprz, wbijamy całe jajko. Masę bardzo dokładnie mieszamy dłonią, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Kapuście wycinamy głąb i rozdzielamy ją na pojedyncze liście(...)rozprowadzamy dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia. SKŁADNIKI na 16 małych gołąbków 1 duża główka włoskiej kapusty 250g mielonej łopatki wieprzowej 250g mielonej wołowiny 200g kaszy gryczanej niepalonej 50-100g sardynek (waga samych ryb, bez puszki i odcieku) 1 jajko M lub L 2 średnie czerwone
Karo in the Kitchennogi zbliżą do siebie. Odwracamy kurczaka cały czas mocno trzymając i napinając sznurek. Dociskamy sznurek do udek i boków, a następnie prowadzimy go tak, żeby skrzydełka były jak najbliżej mięsa. Krzyżujemy sznurek z przodu, w miejscu szyi, mocno ściągamy i zawiązujemy na supeł. Elegancko zawiązanego kurczaka wkładamy do blaszki – piersiami do góry – i smarujemy z zewnątrz mieszanką ziół, przypraw, oliwy(...)rozmarynu (albo 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku 1 cytryna średniej wielkości – skórka i sok (4 łyżki) 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1 1/3 łyżeczki drobnej soli Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenkurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania'; document.write(" "); Sałatka z brązowej soczewicy, można przygotować wcześniej: Soczewicę namaczamy w wodzie przez 2 godziny (jeśli w zastępstwie użyliśmy zielonej lub czerwonej – nie musimy namaczać(...)posypać sos posiekaną natką pietruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w romby uważając, aby nie przeciąć mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Suchą patelnię rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy
Poezja smakuNie jestem typem mięsożercy, dlatego wszelkiego rodzaju kotlety, kotleciki i burgery w wersji wegetariańskiej uwielbiam. Nawet jeśli przepadacie za mięsnymi kotletami z soczystej wołowiny, to zachęcam
Analiza SmakuCześć! Przepis na taką pastę z wątróbek dostałam od mojej siostry ciotecznej. Dziękuję Aniu :* Dla tych, co kochają podroby a dla tych co nie przepadają to
Pieprzyć z FantazjąAromatyczne i pełne smaków wegańskie danie, które zachwyci także mięsożercę: ma niebywały smak, pochodzący z połączenia wielu przypraw i różnych technik przygotowania składników. Czas: 60 minut
Niedzielny kucharzWiem, że to dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład
UgotujmyTo.plżółta papryka 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 1 średnia cukinia 2 cienkie marchewki około 12 suszonych moreli 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka mielonego kuminu 1/3 łyżeczki chili w proszku 3 łyżki oleju 250ml bulionu drobiowego natka pietruszki do posypania Udka lub piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy(...)przepisie przypraw. Całość zalewamy bulionem i dusimy na średnim ogniu przez 10 minut – warzywa po tym czasie będą jeszcze lekko niedogotowane. Na kolejne 10 minut duszenia, wrzucamy obsmażone mięso oraz pokrojone morele. Na sam koniec dodajemy do gulaszu posiekaną natkę pietruszki. Podajemy gorące z ulubioną kaszą – może być bulgur, kuskus lub jaglana. Powrót na górę
Smaczna StronaDzisiaj przedstawiam przepis, który z powodzeniem można przygotować w nadchodzące święta, jak i na co dzień. Biała kiełbasa zapiekana w pysznym sosie z karmelizowaną cebulą i
karmelowySałatka z pieczoną szynką. Uwielbiam sałatki za ich prostotę wykonania i smak. Jak również za to, że sprawdzają się zarówno na przyjęcia, jak i jako szybkie
Słodkie okruszkiNo i znów pędzimy do Indii. Tym razem na Murgh Kari. Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie
Ostra na Słodkowrzucamy warzywa- wszystkie na raz. Smażymy warzywa, co jakiś czas mieszając na małym ogniu , około 8-10minut. Powinny delikatnie zmięknąć i zeszklić się. Do zeszklonych warzyw wrzucamy rozdrobnione mięso kurczaka, wlewamy (najlepiej przecedzając przez gęste sito, pozbywając się szumowin i przypraw) wywar z kostką rosołową. Całość gotujemy na malutkim gazie, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Warzywa już miękkie, zupa(...)pora ¼ średniego selera 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 litry wody 1-2 niskosodowe kostki rosołowe o smaku kurczaka sól świeżo mielony pieprz ½ łyżeczki kurkumy 10 łyżek słodkiej śmietanki do zup 30% 50g masła 4-5 pełnych łyżek mąki pszennej makaron/zacierka/ryż do podania obowiązkowo-natka pietruszki do posypania
Karo in the Kitchen