mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1277/1557)

Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 94

W ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i

Moja Delicja
Tarta z winogronem i kozim serem 239

Dzisiejszą propozycją jest tarta z winogronem, kozim serem i serem z niebieską pleśnią. Oryginalny przepis nie zawiera w sobie żadnej formy mięsa, jednak my, dla wzbogacenia smaku, dodałyśmy kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż tarta wyszła wyśmienita! Idealna na szybki obiad, czy jako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g(...)Całość mieszamy, aż się skarmelizuje. Na upieczony spód tarty wykładamy cebulę. Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na tarte. Następnie dorzucamy kawałki szynki oraz pokruszone sery. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Nie solimy, bo sery są już wystarczająco słone. Tarte wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 12 minut. Podajemy na gorąco skropioną oliwą. Smacznego

Kolizje Smaków
Ejjeh- arabskie placuszki pietruszkowe z cukinią 218

Znalazłam je całkiem niedawno w spisie potraw, które miały być przygotowywane na warsztatach kulinarnych. W warsztatach nie uczestniczyłam, ale czy to przeszkadza w przygotowaniu tego specjału

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 173

Kiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały

Moja Delicja
Chorwacka zupa ogórkowa 192

                           

Kuchnia Prezydentowej
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 208

minut). Po tym czasie wyjmujemy grzybki, a pozostałą wodę dodajemy do bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną(...)imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej pominąć te składniki, niż zepsuć smak potrawy :)  W wielu sklepach z działem "kuchnie świata" można dostać mielony lub suszony galangal (piszę o nim tyle, bo wiem że może być najbardziej problematyczny w zakupie

Tajskie smaki
2 imprezowe dania z makaronem Lubella- sałatka i 'sernik' 156

Podstawą każdej udanej imprezy jest dobre jedzenie, zatem jeżeli szukasz pomysłu na ciekawe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu potrawy, to te dwa makaronowe przepisy na

Kraina Miodem Płynąca
Cobbler pomidorowy 172

Słoneczny, październikowy wtorek, to wspaniała okazja, aby zaserwować sobie rozkoszną pomidorowość w niezwykłym wydaniu :) Znacie Cobbler? To niesamowicie proste i pyszne danie wywodzące się z ziemi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Risotto z bobem 166

Fantastyczne zielone risotto z bobem jest kwintesencją lata. Łączy wyraziste smaki boczku, czosnku i wina z sycącym bobem, słodkawą cebulą i kremowa konsystencją ryżu z śmietanką

Pyry na Gaz
Nadzienie mincemeat 74

składników, który został niemalże całkowicie wyparty z tego angielskiego przysmaku jest składnik, od którego pochodzi nazwa ciastek czyli mincemeat – “mince” siekać oraz “meat” mięso. W dzisiejszych ciastkach na próżno szukać tego składnika, ponieważ większość obecnych przepisów go nie zawiera a ciastka kupione w sklepie też go nie mają w swoim składzie. Drugim ze składników, który(...)suszonej żurawiny 100 g skórki kandyzowanej sok oraz otarta skórka z 1 cytryny sok oraz otarta skórka z 1 pomarańczy 180 g cukru brązowego jasnego 1 i 1/4 łyżeczka mielonych: gałki muszkatołowej, imbiru, goździka, kolendry, ziela angielskiego 80 g miękkiego masła 1 duże kwaśne jabłko 1 łyżeczka mielonego cynamonu 100 ml whiskey Mincemeat Jak zrobić nadzienie mincemeat

MeCooks
Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce 69

usmażeniu jest rewelacyjnym wegetariańskim zamiennikiem schabowego. W środku miękki i soczysty, a z zewnątrz chrupiący, rewelacyjnie smakuje zwłaszcza z sosem śmietanowo-koperkowym . Zobacz również więcej  przepisów na zamienniki mięsa oraz przepis na flaki z koziej brody . Pozostałe przepisy z grzybami znajdziecie  tutaj   Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia(...)keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Ciasto Lion bez pieczenia Michałki

WegePrzepis
Buraczane placuszki z łososiem i kaparami - bez glutenu 184

Z racji tego, że rzeczywistość ostatnio nas nie rozpieszcza, a na horyzoncie nie widać zarysów nowego brzegu, pomyślałam, że dobrze nam wszystkim zrobi trochę różu :) Słodkie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczona owsianka ze śliwkami 194

krótsze lub dłuższe dyskusje o jedzeniu nie przewidują (widocznie) wtrącania nic na temat, choćby i najbardziej podstawowych, danych osobowych. Wszystko zaczęło się, gdy na obiad zaserwowano wielki kawał pieczonego mięsa, a wyżej wymieniony kucharz nie tylko kroił je na porcje i nakładał na talerze, ale też opowiadał, co jeszcze tego dnia serwują. Poczułam się jak w restauracji; w dodatku całkiem(...)formę do zapiekania o średnicy 26 cm) 400 g płatków owsianych 750 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g miodu 50 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) Płatki, mleko, śmietanę, miód, cukier i cynamon dobrze wymieszać. Przelać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sierpniowe sakiewki z kurkami, cukinią i pomidorami 170

Sierpień to kopalnia ciepłych i delikatnych smaków. Soczyste pomidory, jędrne cukinie i kabaczki, delikatne patisony, smukła fasolka szparagowa, słodkie brzoskwinie i śliwki, winne jeżyny, chrupiące papryki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżowe ślimaczki z górskiego szlaku 202

Z ostatniej górskiej wyprawy przywiozłam do domu kilogramy najróżniejszych oscypków. Małe, duże, klasyczne i te z innego mleka... Uwielbiam, kiedy trzeszczą miedzy zębami w ten charakterystyczny

Kuchnia w Słońcu Skąpana