mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1270/1557)

Pieczeń z cukinią i bobem 207

pieczeń,na prawdę jest smaczna. Składniki: 500 g łopatki 300 g z szynki 2 szt jajka 1 szt bułka czerstwa 1 szt cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz mielony gałka muszkatołowa papryka słodka zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka musztardy 1 szt cukinia 300 g bób 1 łyżeczka posiekanego kopru Przygotowanie:   Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić(...)Takim farszem napełnić środek cukinii. Z cukinii odciąć końce i wydrążyć środek tak żeby nie uszkodzić cukinii. Zagotować wodę włożyć na 2 minuty cukinię, wyjąć i przelać zimną wodą. Mięso zmielić ,dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, musztardę , 2/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć

Ala piecze i gotuje
Groch szablasty z pomidorami i kiełbaską 44

polskiego stołu” czytamy: Groch gotowano na gęsto i jadano (głównie na wsi) razem z innymi warzywami, najczęściej z kapustą, ziemniakami lub marchwią. Na bogatszych stołach groch bywał dodatkiem do mięs, np. purre z grochu serwowano - oczywiście z kufelkiem piwa – do wieprzowej gotowanej lub pieczonej golonki. Warto nadmienić, że jeszcze na przełomie XIX i XX wieku grochem nazywano także fasolę. Nawet(...)kiełbasy podlaskiej -100 g boczku parzonego -2 spore cebule  -4-5 ząbków czosnku  -2 liście laurowe -olej do smażenia -pieprz -papryka ostra w proszku  -ziele angielskie mielone -majeranek  -maggi -mąka ziemniaczana do zagęszczania sosu (niekoniecznie) Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Drugiego dnia zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować

Kulinarne przemyslenia
Ziemniaki Hasselback 92

Jako pierwsze na blog w tym roku wjeżdżają pieczone ziemniaki Hasselback. Ich nazwa pochodzi od szwedzkiej restauracji  Hasselbacken ze Sztokholmu. Pierwszy raz zaserwował je szef

bistro mama
Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut 111

Makaron ryżowy w cytrynowym sosie z wędzonym łososiem i szpinakiem to pyszne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Gotowe dosłownie w 5 minut. Makaron ryżowy przyrządza

Moja Delicja
Pieczony łosoś w słodko-ostrej marynacie ze świeżymi ziołami, z ryżem i brokułami 96

Łososia uwielbiamy chyba pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy szybkiego łososia bez dodatków pieczonego w folii na patelni grillowej. Dzisiaj, ze względu na długi weekend i trochę

Moja Delicja
Cukinia w cieście z mozzarellą i pomidorem 122

Jeżeli szukacie inspiracji na przekąskę z cukinii, to być może spodoba Wam się taka propozycja. Cukinia w cieście smakuje bardzo dobrze, ale taka rozbudowana o podsmażonego

Smaki Na Talerzu
Wege-burgery 189

świeżych warzyw i włożone w pachnącą domową bułeczkę, to po prostu poezja smaku. Chociaż mieszając składniki na kotlety mieliśmy mieszane uczucia, co do efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania.  Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem. KOTLETY(...)zastąpić go sosem barbecue. Można zrobić go samemu bazując na ketchupie. Przepis tutaj (domowy sos bbq) . Na patelni podprażamy kumin i kolendrę i przekładamy do moździerza. Jeśli mamy kolendrę mieloną, podprażamy sam kmin. Dodajemy szczyptę soli i ucieramy na proszek. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę oraz kukurydzę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bazylię, słodką paprykę oraz przyprawy

Kuchnia od dwojga
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 265

makaronów. typ 750, mąka chlebowa; typ 1850, graham; typ 1050; typ 2000, mąka razowa, śruta chlebowa, która świetnie nadaje się do wypieku pieczywa. Jest ona efektem jednorazowego mielenia ziaren (mieli się ją tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników(...)oraz beta karotenu. mąka owsiana - charakteryzuje się kremowym kolorem i lekko orzechowym smakiem mąka sojowa - bogata w białko, dlatego jest idealna dla osób rezygnujących z mięsa. mąka ziemniaczana - delikatna, bezzapachowa, nierozpuszczalna w zimnej wodzie. Mąka ziemniaczana wymieszana z lekko podgrzaną wodą tworzy kleistą i lekko przezroczystą zawiesinę, która świetnie sprawdza się jako zagęstnik

Zasmakuj Kuchni
Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku 165

kulinarnych organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu.   Przygotowywaliśmy tam wegańskie odpowiedniki wielu tradycyjnych, polskich potraw. Nauczyłam się nie tylko, jak w prosty sposób zastąpić mięso i ryby w danym daniu, ale również jak łatwo podmienić cukier, czy gotować kompletnie bez glutenu. Jedną z potraw, które zrobiły na mnie największe wrażenie, były "śledziki" w oleju(...)dziale ze zdrową żywnością 1-2 łyżeczki octu jabłkowego - w zależności od smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 liść laurowy 1 goździk 1 nasionko kardamonu - lub szczypta kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta soli - do smaku Boczniaki obsmażyć na oleju z obydwu stron

Grunt to przepis!
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 138

Prosta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi(...)Wielkiej Depresji, czyli kryzysu lat 1929-35, pozwalając przeżyć ciężkie czasy nie jednej rodzinie. Casserole to wreszcie świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, upieczonego lub ugotowanego kawałka mięsa. Wystarczy dodać do nich trochę warzyw, sera, zapiec i danie gotowe. Casserole ze słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika

Niedzielny kucharz
Śmierdząca lodówka - jak usunąć nieprzyjemny zapach? 175

lodówka - w czym tkwi problem?  Zepsute jedzenie - zanim zaczniemy się zastanawiać nad wezwaniem fachowca najpierw sprawdźmy świeżość produktów w lodówce. Może nieprzyjemny zapach jest spowodowany zepsutym serkiem lub mięsem? W takim przypadku należy sprawdzić stan produktów w lodówce.  Zabrudzone wnętrze lodówki - nieprzyjemny zapach może powodować również zabrudzenie lodówki. Pamiętajmy, o czyszczeniu lodówki co jakiś czas. Dzięki temu lodówka(...)odłączmy ją od źródła zasilania! Co włożyć do lodówki, żeby nie śmierdziało? Po wyczyszczeniu lodówki, możemy włożyć do niej na spodeczku jeden z wymienionych produktów:  soda oczyszczona kawa mielona sól kuchenna sok z cytryny  aromat waniliowy proszek do pieczenia Produkty powodujące nieprzyjemny zapach, takie jak sery, czy wędliny możemy przechowywać w lodówce w małych, zamykanych pojemnikach

Jak u mamy
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ: przepis, do obiadu 225

białej kapusty z koperkiem i śmietaną, doprawiona cukrem i sokiem z cytryny. Surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, do pieczonych lub smażonych mięs, a także potraw z grilla. Do surówki z kapusty można dodać namoczone rodzynki, jej smak będzie jeszcze lepszy. Jak zrobić tradycyjną surówkę z białej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie(...)kapustę, marchew, jabłka i cebulę. Przed podaniem polać surówkę z białej kapusty sosem śmietanowym, starannie wymieszać i posypać posiekaną zieleniną. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepsza do kotletów mielonych    z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem albo kotletami schabowymi . Smacznego :) Surówka z białej kapusty ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 126

Prosta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi(...)Wielkiej Depresji, czyli kryzysu lat 1929-35, pozwalając przeżyć ciężkie czasy nie jednej rodzinie. Casserole to wreszcie świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, upieczonego lub ugotowanego kawałka mięsa. Wystarczy dodać do nich trochę warzyw, sera, zapiec i danie gotowe. Casserole ze słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika

Niedzielny kucharz
Jak wyczarować obiad z kalafiora? Nasze pomysły 244

Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z jarmużu na ciepło 123

Sałatka z jarmużu na ciepło z kurczakiem i pomidorami – prosta i smaczna poleca się na lekką kolację lub lunch. Lubicie jarmuż? Warto go jeść, bo

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania