mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1263/1557)

Klasyka w nieco innym wydaniu, czyli zupa pomidorowa z imbirem i soczewicą 213

jakości koncentratu) 100 ml płynnej śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę curry, szczyptę kardamonu, sól, biały pieprz olej do smażenia Udko zalewamy wodą (ok. 800 ml), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, kurkumę, słodką paprykę(...)pomidorów, opłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem i imbirem. Doprawiamy cynamonem, curry, kardamonem i białym pieprzem. Gotujemy, aż soczewica zmięknie. (Potrwa to ok. 30 min.) Kurczaka obieramy z mięsa i dodajemy do zupy. Na koniec całość solimy i dolewamy śmietanki (lub mleka). Dokładnie wszystko mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu. Smacznego! Mówię Wam, pyyyyycha

Ratunku obiad
PROJEKT ŚNIADANIE: Jajka z warzywami na indyjską nutę 121

Niezależnie od tego jaką aurę macie za oknem, Luty jest Lutym i choć w wielu miejscach bezśnieżny, to wciąż wołający o przytulne śniadania pełne ciepłej troski

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Po prostu... rosół 218

duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków(...)rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo. Rosołu nie mieszamy podczas gotowania, ma się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi

Szczęśliwa kuchnia
Domowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu 184

Domowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu Susz z porem , to świetna sprawa , zawsze jest pod ręką , pasuje do wszystkiego , do ryb ,, sosów ,zup i mięsa . No, może do deserów, to bym go nie dodawała " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Generalnie jest genialny , nadaje dużo smaku(...)suszarce do warzyw lub w piekarniku . Czas suszenia to około 8 -10 godzin ( suszarka ) w zależności od soczystości warzyw , im więcej mają soku , tym wolniej schną . Po wysuszeniu , mielimy warzywa w młynku do kawy , dość grubo , żeby przyprawa była wyrazista , a nie pylasta . Dodajemy sól , mieszamy i przekładamy do słoików . Zakręcamy . Przechowują się na pewno przez rok – dłużej nigdy

Ogrodnik w podróży
Po prostu... rosół 225

duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków(...)rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo. Rosołu nie mieszamy podczas gotowania, ma się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 158

zimno. Mogą być daniem obiadowym z dodatkiem barszczu z buraków. Farsz zrobiłam głównie z lejkowca dętego. Dorzuciłam kurki, podgrzybki i prawdziwki. Nadzienie możemy zrobić dowolne np. z mięsa z rosołu i warzyw Ciasto wałkowałam na dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość(...)smalcu, pieprz ziołowy, pieprz czarny, 1duży pęczek natki pietruszki, sól do smaku. Grzyby moczymy w zimnej wodzie. Kiedy zmiękną, płuczemy i gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy i kiedy wystygną mielimy w maszynce z grubym sitkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z tłuszczem i przysmażamy do zeszklenia. Następnie wrzucamy drobno pokrojoną i odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. Smażymy

Leśny Zakątek
Do lasu na grzyby 120

Pada niesamowicie, jest ciepło, czyli jednym słowem idealne warunki dla grzybów. Grzyby rosną po deszczu, między innymi moje ulubione kurki. Sos kurkowy to mój ulubiony sos

codojedzenia
PROJEKT ŚNIADANIE: Omlet dyniowy i grzanki z gruszką 216

Nareszcie prawdziwa zima! Za oknem, jak okiem sięgnąć, świat oprószony zimnym cukrem pudrem. Już nie mogłam się doczekać! :) Osobiście mam nadzieję, że ten śnieg trochę poleży

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort makowy 2712

wody 60g orzechów włoskich + 10 połówek do dekoracji Wykonanie: CIASTO MAKOWE - mak zalać wrzątkiem, gotować przez około 30 minut, odcedzić, dobrze odsączyć - odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - przygotować rondelek z parującą wodą - do miski wbić jajka, dodać cukier, krótko zmiksować - miskę umieścić nad rondelkiem z parą tak, żeby para cały czas podgrzewała miskę - jajka(...)parą wodną tak samo jak w przypadku jajek do ciasta powyżej, aż masa zgęstnieje, ostudzić - przygotować espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalać 30ml gorącej wody (jeśli macie mieloną kawę, należy ją po zaparzeniu przecedzić przez sitko), ostudzić - miękkie masło utrzeć na puszystą masę - do utartej masy dodawać stopniowo gęstą masę jajeczną (po 1 łyżce), nadal ucierając (miksując

Smakołyki Bereniki
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 153

Początek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak curry 216

nazwiskach sławnych aktorów, ale ten piękny, klimatyczny film jest absolutnie moim faworytem. Nawet teraz się uśmiecham na wspomnienie niektórych scen. Curry na szczęście lubimy oboje. Ale musi być z mięsem, tak jak poniżej. Wtedy mąż zje i poklepie się z zadowoleniem po brzuchu. Po tym daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno(...)wody   ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana wg poniższych składników:  ½ łyżeczki mielonego kardamonu  ½ łyżeczki mielonej kurkumy  ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)  ½ łyżeczki suszonych płatków chili  ½ gałki muszkatołowej  ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

bistro mama
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 290

również pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, przekrój na ćwiartki i pooddzielaj poszczególne warstwy. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno paprykę, mięso, cebulę i ananasa. Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej(...)oliwy z oliwek 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka nasion gorczycy ½  łyżeczki suszonego oregano ½  łyżeczki suszonej bazylii ½  łyżeczki kuminu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę

Food Square
Mazurek Rafaello wg Aleex 119

inne. Okazało się jednak, że muszę je mocno zweryfikować. Dań świątecznych przybywa, plan działania rozpisany na kartkach, abym o niczym nie zapomniała. Wielkanoc będzie piękna. Oczywiście, oprócz żurku i mięs, na stole będą także słodkie wypieki, a wśród nich mazurki. Jednym z nich będzie mazurek Rafaello, który znalazłam już lata temu na Kwestii Smaku. Jest przepyszny. Jeśli lubicie kokos, koniecznie(...)kolor. 5. W czasie podpiekania spodu przygotować bezę migdałowo-kokosową Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder cały czas cierpliwie ubijając. W drugiej misce połączyć mielone migdały z wiórkami i mąką ziemniaczaną. 6. Dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Wyłożyć na podpieczony spód (może być gorący, prosto z piekarnika

W mojej kuchni
Roladki z indyka w sosie grzybowym 138

przypadku indyk i aromatyczne leśne grzyby, to duet wprost idealny, który wspaniale się równoważy smakowo. Możemy go uzupełnić Waszą ulubioną kaszą, makaronem lub ziemniakami i będziemy mieli na stole pyszny i sycący jesienny obiad. Roladki z indyka w sosie grzybowym to danie na wskroś grzybowe. W mięsnych roladkach znajdziecie farsz przygotowany na bazie suszonych podgrzybków z  dodatkiem cebuli(...)kroimy w  drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby, solimy, pieprzymy i smażymy razem przez 3-4 minuty. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozklepujemy. Oprószamy sola i pieprzem,układamy na najpierw listki szpinaku, apotem farsz grzybowy. Zwijamy i zabezpieczamy wykałaczka. Układamy w naczyniu do pieczenia, delikatnie skrapiamy oliwą i wlewamy

Kulinarne przygody Gatity
A... Apéro-dÎner 251

ramach pierwszego, otwierającego tego bloga posta, postanowiłam przygotować coś bardzo sympatycznego, niepochłaniającego zbyt wiele czasu, za to dającego dużo satysfakcji oraz bez wątpienia (jak w moim przypadku) pozwalającego na małe szaleństwo... Apéro-dÎner ( apéro dinatoir, l’apéritif , w skrócie: apéro ) to francuska nazwa na wszystkie tapasy, finger food'y, które czasami (jak w przypadku naszych "beforów") faktycznie poprzedzają większe przyjęcie(...)guacamole (niedługo podam Wam przepis), krakersów i białego, czosnkowego serka (tu wybór jest ogromny, np. Almette), kiełbaski ( saucisson), sera, bagietki oraz różnych koreczków (nr 1: pulpecik z mięsa mielonego + kosteczka żółtego sera + ogórek konserwowy, mniam!) oraz wina. Czy przygotowanie takich rzeczy nie sprawia więcej radości, niż zwykłe kupienie chipsów?  A wy co przygotowujecie bądź przynosicie

Kitchens Alphabet