mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1266/1557)

Dal z pomidorami – Gęsta zupa z soczewicy z pomidorami 135

Dal (Dahl) to indyjskie danie jednogarnkowe z soczewicy (choć przyprawy często podsmaża się osobno na patelni). Proste w przygotowaniu. Sycące i wegańskie. Podstawowy dal to soczewica

Moja Delicja
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 232

ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można włożyć do grubego foliowego woreczka i ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę zużyjemy, połowę włóżcie do szczelnego pojemnika – będzie na następny raz. Krewetki – kupuję te średniej wielkości, mrożone. Są różowe, więc przed zamrożeniem były ugotowane. Wystarczy(...)minuty na grilla wrzucamy krewetki – po minucie z każdej strony w zupełności im wystarczy. Steki rozkładamy na talerze, ziemniaki odcedzamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, lekko posypujemy je mielonym kminkiem. Na stekach rozkładamy po patyczku z krewetkami i jemy od razu. SKŁADNIKI 2 steki z antrykotu lub rostbefu 8 krewetek oliwa z oliwek, u mnie domowa, infuzowana ziołami

Karo in the Kitchen
Szynka pieczona w rękawie 122

Nie jesteśmy, póki co, zbyt biegli w domowych wędliniarskich wyrobach. Ale to tylko właśnie "póki co", bo wciąż się uczymy. Więc w ramach nauki postanowiliśmy zrobić

Marder&Marder Manufacture
Pasztet z ciecierzycy i dyni 230

To już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to

UgotujmyTo.pl
Chleb pytlowy 173

źródło do jej zakupu, a chleb… no cóż, sami posmakujcie, bo warto upiec J Można się pokusić i zrobić w domu namiastkę mąki pytlowej. Bierzemy mąkę żytnią razową grubo mieloną. Przesiewamy ją co najmniej przez 2-3 sitka o różnych oczkach. Zaczynamy od sitka z największymi oczkami, kończymy na sitku o najmniejszych oczkach. Jeśli oczywiście takie mamy w domu(...)torbę foliową i czekamy aż urośnie. U mnie rosło dokładnie 2 godziny i 10 minut.   Nie trzymajmy się ściśle tego czasu. U mnie w kuchni było ciepło, piekłam mięso, więc temperatura była dość wysoka. Chlebek ma prawie podwoić objętość. Początkowa temperatura pieczenia to 240st. Wiadomo, jak włożymy blachę z chlebem, to się obniży. Po 15 minutach zmniejszamy o 15st

Leśny Zakątek
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1871

doprawiona według Waszych upodobań, a także bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony mak, wystarczy zalać go wrzątkiem i dobrze odcedzić, a proces mielenia pominąć. Masę makową można przygotować wcześniej, pomijając dodanie jajek i przechować do kilku dni w lodówce lub zamrozić, a odmrozić przed wykonaniem makowców. Z poniższego przepisu przygotujecie dwa makowce(...)suchy mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie (co najmniej przez 1 godz.), ostudzić - ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak oraz aromat lub ekstrakt migdałowy (lub inny ulubiony), smażyć, mieszając, aż masa odparuje i będzie

Smakołyki Bereniki
Ruskie na oleju rzepakowym 178

RZEPAKOWEGO !  Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne ruskie... bo zdrowsze ! Do klasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych(...)przygotujemy farsz. Gotujemy amarantus bio 15 minut. Dodajmy do wody yke oleju rzepakowego. Nast€nie odcedzamy na gęstym sitku i chłodzimy.  Najwyższej jakości twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o średnich oczkach, następnie ugotowane wcześniej i schodzone ziemniaki .  Smażymy cebulkę na złoty kolor na złotym oleju rzepakowym.  Nie przypala się , nie dymi, nie czuć smażenia tylko delikatny

Z Kuchni Do Kuchni
Brukselka zawijana w boczek, pyszny przepis ! 207

Brukselka zawijana w boczek, pyszny przepis ! Brukselka, czy Ty też na to słowo reagujesz alergią ? Jeśli tak, to przeczytaj ten wpis. Brukselka zawijana w boczek, proste

Kuchnia na wzgórzu
Burgery z botwinką 121

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Choucroute garnie 259

oraz różne rodzaje solonego i wędzonego mięsa (zwykle wieprzowego, np. wędzony boczek). Tym bardziej więc potrawa może wydawać się nam dość bliska. W wykwintniejszych wersjach używa się też np. mięsa z kaczki czy gęsi. Mimo wszystko choucroute garnie jest jednak dość oryginalna. Specyficzny zestaw przypraw, białe wytrawne wino (tradycyjnie niemiecki Riesling) oraz połączenie z wędzonymi wędlinami sprawiają, że jest(...)ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 500ml bulionu drobiowego 200ml wytrawnego białego wina (najlepiej Rieslinga) 2-3 liście laurowe 8 ziaren jałowca 4 goździki ok. 10 ziaren czarnego pieprzu mielony czarny pieprz sól kilka łyżek smalcu – wieprzowego, kaczego lub gęsiego 2-3 frankfurterki 2-3 małe białe kiełbaski 200g średnio przerośniętego dobrego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej

Kulinarna Pokusa
Karnawałowe kulki serowe z granatem 174

Karnawał trwa w najlepsze! Bale na salach, wyjścia na miasto, szalone domówki, czy po prostu przyjacielskie spotkania przy planszówkach i filmach...każdy znajdzie coś dla siebie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) 149

SKŁADNIKI 400 g makaronu typu tagliatelle 250 g soczewicy 500 g pulpy pomidorowej 400 ml wody 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chili bazylia

La grande e la piccola cuoca
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami 188

Pierwszy raz poczułam tak dokładnie pożywność posiłku po zjedzeniu właśnie tej zupy :) Zaraz po konsumpcji poleciałam załatwiać ważne sprawy na mieście. Było to miasto szarobure, spowite

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jarskie mielone na obiad 79

Uwielbiam alternatywy do mięsa pod warunkiem, że są naprawdę smaczne i nie zawierają zbędnych węglowodanów jak jarskie kotlety z pieczarek i ciecierzycy. Takie wegetariańskie kotlety to pyszne danie na obiad lub kolację pod warunkiem, że nie są nafaszerowane tartą bułką, która dla mnie nie wnosi żadnego smaku. Jak przyrządzić kotlety z pieczarek i ciecierzycy? Od dawna zamiast tartej bułki dodaję(...)sprawdza się na medal. Dodatek pieczonego pora sprawia, że puree jest słodkie i cudownie się kombinuje z ostrymi kotletami. Lubicie bezmięsne kotlety ? My jemy często takie kotlety, choć od mięsa nie stronimy i raczej nigdy z niego nie zrezygnujemy. Bezmięsne kotlety są po prostu urozmaiceniem codziennego menu, a jak mam w spiżarce pieczarki i ciecierzycę to smażę jarskie kotlety. Kotlety

codojedzenia
Kapusta smażona – Tanie danie 170

Kapusta smażona – to mój sposób na ciepłą sałatkę do obiadu albo szybki pomysł na kolację. Jest bardzo łatwa do przygotowania, nie wymaga wcześniejszego gotowania a

Dorota Smakuje