oczekuję, aby przygotowywanie posiłków było łatwiejsze i szybsze. Bogate wyposażenie sprawia, że potrafi sprostać nawet największym kuchennym wyzwaniom. Wyrabia wszystkie rodzaje ciast, (także te ciężkie na pierogi i chleb ), mieli, sieka, szatkuje (np. kapustę) , kruszy lód, kroi w plasterki i w kostkę, przygotowuje makaron z warzyw, ściera jak tarka, ubija pianę, śmietanę i masło, miksuje twarde i miękkie produkty oraz(...)tylko trzy przyciski Magimix nie zrobi jednak za Ciebie wszystkiego. Nie umyje się sam tak jak opisywana już na blogu wyciskarka Ronic Zyle , nie usmaży kotletów, chociaż zmieli mięso lub warzywa na placki i pulpety. Nie upiecze chleba, ale przygotuje za Ciebie ciasto. Mnie to w pełni satysfakcjonuje. Mam nadzieję, że Ciebie też. Cenię ten sprzęt także
Cztery Fajeryszybko, również w naszej wersji. Nie mniej jednak wiele przepisów zakłada wykonanie poszczególnych czynności nawet szybciej i prościej niż my proponujemy to poniżej. Warto też zwrócić uwagę na kwestię mięsa i kiełbasy. Po pierwsze, to wcale nie musi być karkówka. Ciekawą alternatywą mogą być np. wieprzowe nóżki lub żeberka – w tym drugim wypadku również wędzone. Z kolei kiełbasa właściwie(...)podwędzanej kiełbasy, drobno lub średnio rozdrobnionej 300g łuskanych połówek ziarna grochu 3 łodygi selera naciowego pół średniego selera korzennego 2 średnie marchewki 1 nieduży por 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cząbru kilka liści laurowych sól Do podania ciemny żytni chleb cienko krojony parzony wędzony boczek żółty ser Instrukcje Do garnka wlewamy 2,5 litra zimnej
Kulinarna Pokusakażdy bulion chiński, doprawiony sosem sojowym i olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny. Danie jest wzorowane na przepisie z Seriouseats . Składniki: Na pulpety 1/2 kg mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 łyżeczka tartego imbiru 2 ząbki utartego czosnku 1 drobno posiekana dymki 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki(...)ciasta, chodzi tylko o połączenie składników. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut. Krok 2 Wyciągnij masę z lodówki. Rękami zwilżonymi olejem roślinnym formuj małe pulpety z mięsa. Rozgrzej mocno patelnię. Smaż pulpety, żeby ładnie się przyrumieniły, 3-4 minuty. Odłóż do misy. Krok 3 Rozgrzej rosół, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, posiekaną papryczkę chilli. Włóż
Niedzielny kucharzKURCZAKA W SŁONECZNIKU: 2 filety z piersi kurczaka (2 x ok. 200 g) 2 szklanki słonecznika (260 g) 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka wody słodka mielona papryka sól i pieprz oliwa do smażenia WYKONANIE: ZIEMNIACZKI PIECZONE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C . Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w ósemki. Przełóż(...)pół. Posól, popieprz i posyp odrobiną słodkiej papryki. Panieruj filety najpierw w mące, potem w jajku rozmąconym w 1 łyżeczką wody, a na koniec w słoneczniku, mocno dociskając mięso do nasion. Smaż kotlety na rozgrzanej oliwie (2 łyżki na początek, do kolejnej partii możesz dolać kolejne 2 łyżki oliwy) z obu stron na złoty kolor po kilka minut. Uważaj
Słodko-Słony Świat IlonyPieczone ziemniaczki to coś, co kochają absolutnie wszyscy. Tak mi się przynajmniej wydaje;) O ile ktoś może nie przepadać za samymi ziemniakami, to już takie z
Smaki Na TalerzuPyszna zupa ogórkowa fot. Moja Książka Kucharska Przepis na domową zupę ogórkową. Pyszna polska zupa ogórkowa na rosole z kurczaka, z ziemniakami, marchewką i koperkiem. Delikatna
Moja Książka KucharskaDal, czy też dhal, to nic innego jak „groch”. W kuchni indyjskiej oznacza dania przygotowane na bazie strączków. Fasolka po bretońsku to też dal
KucharzycaOstatnio śledząc różne blogi natrafiłem na konkurs, którego tematem było lekkie wiosenne danie! Bez większej chwili zastanowienia postanowiłem wziąć udział! Pozostała jedynie kwestia, które danie okaże
Jedz zdrowo żyj zdrowo!czosnku, który wykorzystałam i tutaj. Składniki Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)orzechowy: Orzechy (włoskie i nerkowce) miksujemy wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso i przyprawy (warzywa zostają). Dodajemy upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość miksujemy na gładziutki krem. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy z pokruszonym serem feta
Kate's Kitchenczosnku, który wykorzystałam i tutaj. Składniki Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)orzechowy: Orzechy (włoskie i nerkowce) miksujemy wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso i przyprawy (warzywa zostają). Dodajemy upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość miksujemy na gładziutki krem. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy z pokruszonym serem feta
Kate's Kitchenczosnku, który wykorzystałam i tutaj. Składniki Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)orzechowy: Orzechy (włoskie i nerkowce) miksujemy wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso i przyprawy (warzywa zostają). Dodajemy upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość miksujemy na gładziutki krem. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy z pokruszonym serem feta
Kate's Kitchenczosnku, który wykorzystałam i tutaj. Składniki Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)orzechowy: Orzechy (włoskie i nerkowce) miksujemy wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso i przyprawy (warzywa zostają). Dodajemy upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość miksujemy na gładziutki krem. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy z pokruszonym serem feta
Kate's Kitchenwrażenie, że sandacz to raczej mało popularna u nas ryba – a niesłusznie. Nie dość, że ma delikatne, białe i nietłuste mięso, to jeszcze relatywnie niewiele ości. Z racji na swój subtelny smak jest też dość uniwersalny, smakuje dobrze i z patelni i z piekarnika(...)koktajlowych 2 pędy selera naciowego 1 czerwona cebula 2 cytryny świeży rozmaryn i tymianek sos ostrygowy 100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć) 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz opcjonalnie: kilka liści kapusty włoskiej Pieczony sandacz z warzywami – wykonanie filety z sandacza umyć i pokroić na mniejsze kawałki ułożyć (skórką
PatchworkPiersi z kurczaka to jedne z najczęściej wybieranych przez Polaków mięs – są chude, łatwo i szybko się je przyrządza i nie są tak drogie jak wołowina czy inny drób. Mimo że znamy je bardzo dobrze, często wychodzą suche i bez smaku. Przyrządzona w piekarniku pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami jest wyjątkowo wilgotna – otula ją kremowy(...)kostkach w zalewie 1 czubata łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki płatków chilli (można pominąć) sól morska, świeżo mielony pieprz Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i ewentualnie chrząstek. Ząbek czosnku wyciskamy do 1 łyżki oliwy, mieszamy i nacieramy kurczaka z obu stron. Posypujemy solą
Poezja smakuFormujemy w ten sposób jeden duży, równej grubości kawałek mięsa. Szykujemy sobie 4 patyczki do szaszłyków i dopiero teraz nabijamy na nie mięso, zachowując równe odległości pomiędzy patyczkami. Mięso rozcinamy w połowie odległości między patyczkami i mamy gotowe 4 duże, foremne, w miarę jednakowej wielkości szaszłyki. Prościej się nie da! Mieszamy dokładnie wszystkie naszykowane przyprawy w miseczce, rozsypujemy(...)łyżek sosu BBQ – domowego albo gotowego (jeśli sos bardzo gęsty – 1 łyżka ciepłej wody do rozcieńczenia) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 niepełna łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku ½ łyżeczki mielonego chili albo pieprzu cayenne zamiast powyższych przypraw – 4 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
Karo in the Kitchenwypali a sos i składniki skarmelizują, wlewamy ciepły wołowy bulion – tyle żeby zakrył mięso i pozostałe składniki – garnek zamykamy i przekładamy wszystko na środkowy poziom piekarnika. Tej wielkości kostkom mięsa potrzeba w piecu około 2,5 godziny. Przez pierwsze 30 minut pieczemy gulasz w 180⁰C, na kolejne dwie godziny temperaturę zmniejszamy do 170⁰C . Gulasz podajemy w głębokich(...)suszonego rozmarynu albo 1 duża gałązka świeżego 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku albo 5-6 łodyżek świeżego 6-8 łyżek smalcu (lepiej!) lub oleju rzepakowego do smażenia drobna sól mielony pieprz
Karo in the Kitchen