wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek lub olejem ryżowym, który świetnie nadaje się do smażenia(...)łyżki grubo tartego parmezanu 2 łyżki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy truflowej świeżo mielony pieprz sól
Karo in the KitchenByć może ''falafelki' to tutaj zbyt duże słowo ale do nich właśnie porównałabym tych małych łobuziaków zrobionych z łupinek po gotowanym bobie. Zmiksowane z płatkami owsianymi
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMoja kulinarna biblioteczka powiększyła się ostatnio o parę nowych pozycji, między innymi o książkę “Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”. Magda Gessler obok Gordona Ramsay’a
Moja DelicjaU mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu
Moja Delicjaschabu lub wieprzowej polędwicy albo po prostu z innych, tańszych i bardziej przystępnych niż polędwica części tuszy wołowej (łata i antrykot sprawdzają się super!). Ale można go zrobić zupełnie bez mięsa – z samych grzybów, najlepiej mieszanych, żeby zróżnicować faktury i smaki. Bardzo lubię taką lżejszą wersję Strogonowa, szczególnie latem. Pieczarki oczyszczamy z piasku/brudu używając do tego celu wilgotnego, papierowego ręcznika – grzybów(...)śmietany, dodajemy śmietanę lub jogurt zahartowany odrobinę gorącego sosu. Dokładnie mieszamy całość i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Próbujemy, lekko dosalamy i mocno pieprzymy do smaku, najlepiej świeżym, grubo mielonym pieprzem. Podajemy pieczarkowy Strogonow z ziemniakami z wody, kluskami śląskimi , pyzami, frytkami , kaszą pęczak, ryżem ugotowanym na sypko lub z jajecznym makaronem – koniecznie posypany dużą ilością drobno pokrojonej
Karo in the KitchenMakaron z sosem pomidorowym i kurczakiem to jedno z tych dań, które robi się ekspresowo, dużo szybciej niż spaghetti bolognese czy nawet spaghetti carbonar a. Wystarczy
Kuchnia BazyliiSerowe paluszki Nie wszystkie dzieci lubią paluszki rybne , ale wszystkie kochają paluszki serowe , to stwierdzenie można zaryzykować . Chociaż mój młodszy syn do czwartego roku życia nienawidził
Ogrodnik w podróżyczasu obróbki – nie więcej niż 1,5 minuty na stronę. Dłuższy czas spowoduje, że mięso szybko stanie się suche. Nie należy się też negatywnie sugerować tym, że tak usmażone mięso będzie miało w środku dość ciemny czerwono-szary kolor, który mógłby zostać zinterpretowany w ten sposób, że jest ono surowe. Nie, tak właśnie ma być i na pewno nie będzie(...)mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Pomidorki kroimy na pół
Kulinarna Pokusaangielskiego śniadania . Takie angielskie śniadanie ( full english breakfast , lub w skrócie full english, fry-u p - ponieważ wszystkie składniki są smażone) to ogromna dawka kalorii, ale dzięki niemu będziecie mieli siłę na cały dzień intensywnego zwiedzania. Ja staram się jednak nie smażyć wszystkich produktów (oprócz jajka oczywiście ;)), zamiast smażenia grilluję je lub piekę w piekarniku. Typowe angielskie śniadanie możecie zjeść(...)linconshire (z ziołami, głównie szałwią) lub z innymi dodatkami, smakowe np. z karmelizowaną cebulką lub z dodatkiem chilli. Polecam kupić kiełbaski z górnej półki, takie które mają dużą zawartość mięsa, często ze świnek z wolnego wybiegu. Jajko – najczęściej jest to jajko sadzone ( fried ), można jednak zrobić jajko w koszulce ( poached ) lub jajecznice ( scrambled ). Fasolka w sosie
Codzienne Gotowanie5 / 5 ( 3 votes ) Sezamowa pierś z kurczaka na młodej kapuście Sezamowa pierś z kurczaka, na młodej kapuście to danie zaciągnięte przeze mnie z kuchni chińskiej
Ogrodnik w podróżyNa dworze zima, jak się patrzy. Śnieg pada kolejną godzinę usypując coraz to wyższe zaspy. Przedzieram się do domu przez śnieg do kostek z psem, który
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały
Moja DelicjaPieczone kąski z kurczaka w chrupiącej panierce z ostrych chipsów nachos, a do tego orzeźwiająca salsa paprykowo-pomidorowa. Na ten przepis natknęłam się przeglądając stare
Kuchnia MagdaLenybyłam na studiach. Gotowałam od razu więcej porcji, aby po przyjściu z zajęć tylko ją podgrzać i mieć gotowy, ciepły posiłek. Gotowałam ją częściej w wersji wegańskiej, nie używałam mięsa, bo nie czułam takiej potrzeby. Tutaj jednak pokusiłam się na ten dodatek, aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak. Zupa wychodzi przepyszna! Jest bardzo treściwa, bo ja wkrajam do niej duże(...)ząbki czosnku 3 duże ziemniaki 150 g kaszy jęczmiennej sól i pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Wstaw wodę z mięsem i zielem angielskim i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Ponownie zagotuj i gotuj 30 minut
Zdrowie na języku :P