koniec lipca wyjechałam z grupą trenującą tai-chi na obóz. 15 osób trenujących i ja -gotująca :) Zasady? W gotowaniu dla tej grupy naczelnym warunkiem było to, że nie jemy mięsa. Było wegetariańsko! I oczywiście różnorodnie. I SMACZNIE! :) Unikaliśmy również składników, które obciążały układ trawienny. To szczególnie ważne wśród osób, które musiały skupić się na precyzji ruchu... Organizacja! W uwagi(...)sztuka marchew - 2 sztuki pietruszka korzeń - 1 sztuka seler - 1 mały 2 puszki pomidorów koncentrat pomidorowy - ewentualnie woda - około szklanka czosnek - 3 ząbki suszone zioła - bazylia, oregano, tymianek świeżo mielony pieprz sól morska do smaku Sos pomidorowy - sposób przygotowania: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na wiórki (na dużych oczkach). Czosnek obierz. Przygotuj praskę
Gary Bez dnałyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr(...)marchwi 200 g mielonych migdałów 200 g masła100 g pokruszonych pistacji 1 żółtko szczypta soli Polewa 150 g białej czekolady 200 ml śmietanki 36% 100 g zmielonych pistacji sok i skórka z 1 limonki Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mielone migdały, pokruszone pistacje, startą
karmelowyJeśli kiedykolwiek odwiedziliście Chorwację, Czarnogórę, Bułgarię lub jeszcze inny kraj z regionu Bałkanów, musieliście zajadać się sałatką szopską. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań z tamtego
okolicepalnika.plJeśli kiedykolwiek odwiedziliście Chorwację, Czarnogórę, Bułgarię lub jeszcze inny kraj z regionu Bałkanów, musieliście zajadać się sałatką szopską. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań z tamtego
okolicepalnika.plTe Europejczyki we Indiach na wszyske gynste 1 z ōłzy 2 gołdali 3 curry- bo sami Hindusi kołżdo 4 mianowali 5 inaczyj. To trocha tak, jakby
Chop w kuchniciekawą strukturę. Dobrze przygotowane nie ciągną się jak guma, ani nie są zbyt miękkie. Smak nie jest jakiś szczególnie wyróżniający się, czuć jakby jadło się jakieś delikatne w smaku mięso. My przyrządziliśmy je z białym winem oraz aromatyczną salsą pomidorową, stanowiły tym samym jedną z naszych przystawek. Kto jeszcze nie próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam(...)odrobiną rozgrzanego oleju. Chwilę podsmażamymy, następnie dodajemy salsę z pomidorów. Mieszamy, po jakiejś chwili dodajemy wino i trzymamy na gazie do redukcji. Mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, odrobiną tabasco (opcjonalnie, dla wielbicieli mocnych wrażeń). Podajemy na ciepło. SMACZNEGO! Przepis podaję "na oko" - nie dostaliśmy żadnych przepisów, robiliśmy wszystko na żywca, stosując się do wskazówek
W kuchni Karmel-itkiPizza już dawno przestała być tylko zwykłym plackiem z sosem pomidorowym, obłożonym mięsem i serem – w zależności od grubości i charakteru ciasta pizza pozwala dobrać inne niż pomidorowy sosy i całe bogactwo dodatków. To świetny sposób na podkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący(...)też (albo kamień). Po podrośnięciu smarujemy oba placki zielonym pesto. Posypujemy placki cienko pokrojoną szalotką i rozkładamy osuszone szparagi. Posypujemy całość skórką startą z cytryny, odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Rozrzucamy z wierzchu zielony groszek. Ser mozzarella rozrywamy w dłoniach i równomiernie rozkładamy na plackach. Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 10 minut. Następnie
Karo in the Kitchenjednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład mięsnego wkładu, musi on być dobrej jakości! Akurat na potrzeby(...)wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki kminku czarny pieprz świeżo mielony sól (albo i nie, patrz niżej) 3-4 łyżki smalcu (lub oleju rzepakowego w jego braku) Instrukcje Kiszoną kapustę odciskamy, siekamy na kilkucentymetrowe kawałki i namaczamy
Kulinarna PokusaJest to jeden z lepszych pożywnych posiłków jaki możemy ugotować przy użyciu kilku produktów. Prosta, pyszna i zdrowa zupa z makaronem i soczewicą ! Soczewica czerwona jest dobrą alternatywa dla mięsa i warto wprowadzić to warzywo do swojej diety ze względu na jej dobroczynne właściwości. Soczewica pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia naszą przemianę materii. Obniża poziom złego cholesterolu(...)korzeń pietruszki – 1 cebula biała – 1 czerwona cebula – 100 g selera – 5 łyżek koncentratu pomidorowego – 100 g makaronu – 2 l bulionu – ¾ łyżeczki mielonego imbiru – sól, pieprz – natka pietruszki – ½ łyżeczki tymianku – ½ łyżeczki majeranku – 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Soczewicę opłukujemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy bulion
Zdrowy Styl Joanny5 / 5 ( 1021 votes ) Pieczony kurczak z pyszną skórką, prosty przepis na trudny czas Pieczony kurczak z pyszną skórką, idealnie wypieczoną, chrupiącą i aromatyczną. Szczególnie dobry
Ogrodnik w podróżyMakowiec Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia przygotowanego z mielonego maku i bakalii. To wszystko zawinięte jest, ciasto drożdżowe i to ciasto jest bardzo ważne! Ciasto powinno być delikatne, miękkie i puszyste i w tym przypadku właśnie takie jest(...)będziecie używać świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn ! Przygotowanie nadzienia Mak opłukać , zalać gorącą wodą i gotować przez 10 minut. Odcedzić, a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć zmielony mak, cukier, miód, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną, rodzynki i żurawinę. Całość smażyć przez 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić
SprawdzonaKuchnia.plChrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe
Moja Delicjanaszym przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych(...)Składniki: 2 średnie cukinie 1/3 szklanki suchej ciecierzycy garść liści bazylii (w oryginale jest natka pietruszki) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ćwierć łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól pieprz oliwa extra virgin pestki granatu (opcjonalnie) Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc (przynajmniej
KardamonovyWróciłem właśnie po pracy do domu, na szybko zjadłem co-nieco i siadam do bloga wpisać parę zaległych przepisów. Akurat Madzi nie ma, bo alkoholizować się
Marder&Marder Manufacturekrajach północnej Afryki, takich jak właśnie Tunezja, Egipt i Maroko, ale też leżących nie całkiem daleko Izraelu, Libanie i Turcji. Kiełbaski Merguez to cienkie surowe kiełbaski z mieszanego mięsa – jagnięciny i wołowiny. Są typowe dla kuchni tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu(...)duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 4 jajka dowolnej wielkości 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu 2 średniej wielkości czerwone papryki 2 puszki pomidorów w zalewie, po 400g każda + 1 puszka wody 1 łyżka przyprawy Ras el Hanout 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek oleju DO PODANIA gęsty
Karo in the KitchenZa każdym razem, gdy próbuję nowych dań nie mogę wyjść z podziwu, ileż to na świecie jest pysznych smaków, których jeszcze nie skosztowaliśmy. Taka jest właśnie
Moja Delicjapartii świeżego mleka sojowego z nigari (to coś co pozostaje, gdy sól zostanie usunięta z wody morskiej). Co zawiera tofu? W diecie wegetariańskiej i wegańskiej tofu zastępuje ser oraz mięso . Tofu posiada wiele cennych wartości odżywczych, jest cennym źródłem białka oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych i szeregu witamin i składników mineralnych. Tofu zawiera bardzo dużo białka, dobrej jakości tłuszcze roślinne oraz(...)dodatkowym ciężarem np. miska wypełniona owocami. Tofu można przyrządzić na różne sposoby: nadaje się doskonale do marynowania, można je panierować i smażyć jak kotlety, można zrobić z niego ,,mielone”, w tym celu aby szybko przygotować ,,mielone”, pokrusz (odsączone z nadmiaru wody) tofu palcami na patelni i dobrze podsmaż, możesz dodać trochę sosu sojowego (wypróbuj
365 dni dookoła kuchni