kiszonej 3 jajka 100 ml śmietany 30% 20-30 g mąki kokosowej /opcjonalnie odrobina łupin babki jajowatej (uwaga – mocno chłoną płyny!) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka świeżo zmielonego kminku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 30 g masła klarowanego Dodatki: śmietana koperek natka pietruszki sól pieprz Zanim zabierzesz się do siekania kapusty, sprawdź(...)formując małe, cienkie placki. Smażyć z obu stron do momentu aż będą rumiane (ok 2-3 minut). Placki z kapusty kiszonej polecam podawać zarówno na ciepło np z rybą, mięsem czy sosami, jak i na zimno z różnego rodzaju dipami (np. czosnkowym, tzatziki itd.) czy po prostu tylko z kwaśną śmietaną. Smacznego! — BTW całości bez dodatków
Ola la LCHFpokrój w plasterki. W rondelku połącz ze sobą (najlepiej trzepaczką) wodę, śmietanę, musztardę i mąkę. Dodaj koperek, wymieszaj. Przypraw dwiema szczyptami soli ziołowej i po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego. Jeśli trzeba dodaj jeszcze soli lub pieprzu, wg uznania. Wstaw sos na gaz i mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu kilka minut, często mieszając. Pod koniec(...)przykryj folią aluminiową matową stroną do dołu. Po zjedzeniu pysznego obiadu stwierdzam, że choć wyszło super, to lepiej wypadłyby w tej roli dorsz. Najlepiej polędwica. Ma on delikatniejsze mięso i nie śmierdzi rybą jak większość. :) A wiadomo, że to najczęściej przez zapach zniechęca do jedzenia ryb. Niektóre morszczuki też mają mniej intensywny zapach, bywa różnie, już się przekonałam. Świetnie
Anioszek w kuchniZupa krem z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Do tego odrobina oliwy truflowej dla bardziej wymagających smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z
Moja Delicja5 / 5 ( 12 votes ) Pyszny sos pieczarkowy, doskonały do obiadu Sos pieczarkowy to jedna z tych uniwersalnych potraw, które idealnie wpasowują się praktycznie w każdy posiłek
Ogrodnik w podróżySałatka z jarmużu i cieciorki oraz batata z pulpetami z cieciorki, fasoli i kaszy jęczmiennej, to piękne wegetariańskie danie, które nasyci największego nawet mięsożercę. Czas przygotowania
Niedzielny kucharzRyba po meksykańsku to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pomidorach z papryką, fasolą, marchewką, doprawiona przyprawami w meksykańskim stylu
Dorota SmakujeKurczak po Japońsku Kurczak po Japońsku… potrawa, nieco kontrowersyjna , z uwagi na zadziwiającą ilość octu i sosu sojowego, a mimo to , albo właśnie dlatego , naprawdę
Ogrodnik w podróżyUwielbiam, gdy w mojej kuchni powstają i czarują nas nietypowe połączenia smakowe, lekko orientalne - dlatego bardzo często używam curry, kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, cynamonu, kuminu, czy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pyszne kotlety schabowe..pachnące czosnkiem..a dokładniej solą z dodatkiem czosnku ..polecam.Sól czosnkowa jest świetnym dodatkiem do różnych potraw..mój mąż uwielbia czosnek [ w sumie
Moje domowe kucharzeniepotem wstawiam potrawę do piekarnika. Żeliwna patelnia idealnie się do tego nadaje. Paella z kurczakiem jest bardzo aromatyczna i pożywna. Dodałam również krewetki. Lubię połączenie owoców morza z mięsem. W paella nie może zabraknąć szafranu. Szafran nadaje potrawie piękny, żółty kolor ale i nietuzinkowy smak. Uwielbiam szafran, zwłaszcza z ryżem . Paella wypełniła patelnię po brzegi. Wyszła naprawdę spora porcja! Naczynia(...)Paella z kurczakiem i krewetkami Składniki: na 4-6 porcji 250 g ryżu aborio 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 pomidory 0,5 g szafranu, mielonego 125 ml białego wina wytrawnego 2 piersi z kurczaka 300 g obranych krewetek, gotowanych 150 g groszku 800 ml bulionu 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól i czarny pieprz
codojedzeniaZrobię Wam dziś małą odskocznię od świątecznych przepisów, choć jakby się uparł to i ten kurczak mógłby zagościć na Waszym stole. Tzn nie do końca ten
Kuchnia w czekoladziebyły podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną z grzybami, a gryczaną z ziemniakami lub mięsem. Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką(...)około 45 minut. Grzyby odcedzamy i kroimy w kosteczkę. Wywar po grzybach zachowujemy. Kapustę sparzamy w osolonej wodzie, oddzielamy liście i odcinamy z nich zgrubiały wierzch środkowych nerwów. Boczek mielimy. Kaszę gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Cebulę siekamy i dusimy na maśle. Dodajemy do niej pokrojone grzyby i zmielony boczek. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kilka minut, a następnie
Trzeci talerzSzał na czerwony ryż wciąż trwa i nie mija Właśnie dotarła do mnie nowa dostawa i musiałam ryż wkomponować do swojego obiadu. A ponieważ ostatnie dwa
gutfutDrobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 2016-04-07 13:12:03 Ilość porcji: 4 Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałą, hiszpańską kiełbaską chorizo. Wspaniałe smaki, które ze sobą współgrają. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje(...)ogniu do momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest dość intensywne w smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej
Wędrówki po kuchnikoktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansaldzkich 2 listki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Do szklanki z oliwą z oliwek dodajemy zioła (w tym świeżą bazylię), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dziś wyjątkowo dodałam łyżeczkę mieszanki suszonych pomidorów(...)duża pierś z kurczaka 250g płatków kukurydzianych 2 jajka curry tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, tak aby nadać im kształt paluszka. Mięso łączymy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, curry, tymiankiem, solą i pieprzem Najlepiej przyprawić kurczaka dzień wcześniej, nabierze wtedy intensywniejszego smaku. Paluszki z kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, później dokładnie obsypujemy
Kuchnia Pani Wiosnycytryny Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry 1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczkę kolendry Oliwa Pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Na początku myjemy i kroimy w 2 cm kostkę cukinię i papryki. Cukinię przyprawiamy(...)chilli, pieprz cayanne lub imbir, my dzisiaj zostajemy przy hot lightowej wersji curry :) Nakładać, szamać i cieszyć się orientalnym smakiem wegańskiego curry, w którym nawet mięsożerca nie odczuje braku mięsa, bo jest takie przepyszne i wyborne. Wiemy, co piszemy, bo sami przetestowaliśmy :) Życzmy smacznego! HOPLA! Maugo&Paszko
Bananowe Poleczubata łyżka mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego); 1 cytryna; 3 g kurkumy; sól; świeżo mielony pieprz do smaku; Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie dodając do wody kurkumę w celu uzyskania żółtego koloru. Zieloną część pora odciąć, natomiast pozostawić część białą i jasnozieloną(...)część porów i zmiksować, dodać z powrotem do garnka (miksowanie porów nie jest konieczne).Podsmażone filety włożyć do porów, przykryć i dusić przez około 1-2 minuty, aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z ryżem szafranowym
In my kitchenZakochałam się… w dyni… Nie wiem gdzie była całe moje życie, ale teraz to już miłość po grób! Zaczęło się od pierwszego spotkania z
UgotujmyTo.pl