Piersi z kurczaka w tej odsłonie to prawdziwy hit na obiad! Delikatny sos na bazie mascarpone w połączeniu z suszonymi pomidorami i szpinakiem idealnie pasuje mięsa. No i parmezan – ten jak zawsze dodaje całości wyrazu i „tego czegoś”, bez czego danie nie byłoby tak dobre. Taki obiad z pewnością sprawdzi się na obiad dla całej rodzinki, jak i pyszną(...)wszystkimi sokami, które wypuścił), bazylię, oregano i chilli. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy, dużą szczyptę grubo mielonego pieprzu, sól do smaku i gotujemy wszystko razem bez przykrycia na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodajemy parmezan i opcjonalnie ser z pleśnią, doprawiamy do smaku w razie
Analiza SmakuDaleko mi do wegetarianki, a do weganki, to już w ogóle. Co nie znaczy jednak, że sporadycznie nie można sobie odmówić przyjemności w postaci nabiału, tudzież mięsa. Konkurs marki Vegeta, organizowany na portalu Durszlak sprawił, że właśnie tej odmiany zapragnęłam i stwierdziłam, że to świetna okazja, do zmiany swojego codziennego menu. Już od początku stycznia, staram się jeść(...)Składniki na 8 sztuk: 1 nie za duża włoska kapusta 500g pieczarek ½ szklanki zielonej soczewicy ½ szklanki ryżu pełnoziarnistego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka przyprawy do potraw Vegeta Natur Sól, pieprz do smaku Masło do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 600ml passaty pomidorowej 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
Kuchnia w czekoladzieMrożenie jedzenia to świetny sposób na bezpieczne przechowanie produktów, których nie zjadamy od razu, lub na gromadzenie zapasów. My mrozimy wszystko: całe gotowe dania, pieczne, gotowane, samżone mięso, bułki z hamburgerami, pity, pizze, zupy, sosy pomodorowe, rosoły, pokrojone owoce i warzywa. Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Dobrze zamrożone i rozmrożone jedzene smakuje(...)tego co już raz rozmroziliście . Jeśli tak zrobicie, rozwiną się bakterie, które sprawią, że jedzenie się zepsuje. Wyjątek stanowią produkty gotowane między jednym a drugim mrożeniem. Jeśli np. zamrożone mięso zamienicie w sos al ragu, możecie spokojnie go zamrozić. Bakterie zostaną bowiem unicestwione podczas gotowania. 3. Dobre opakowanie to podstawa W co pakować? Jeśli macie niewiele miejsca sprawdzą się plastikowe
Niedzielny kucharzStek z rostbefu z sosem z Katarzynkami Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz
Kuchnia na wzgórzuTo magiczne rzeczy dzieją się z tym warzywem! A raczej owocem...bo z botanicznego punktu widzenia bakłażan, tak jak pomidor czy ogórek, jest owocem i to
Kuchnia w Słońcu Skąpanabyć chrupka i jędrna, nie rozpaciana. Wychłodzić. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do w/w składników. Wymieszać, , wlać oliwę lub olej, dodać ocet,sól pieprz i słodką paprykę mieloną KAMIS i wymieszać najlepiej rękami. Pozostawić na całą noc pod przykryciem typu gaza lub siatka-chodzi tylko o muszki, komarki i inne takie stwory latające. Na drugi dzień papryke(...)nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana
Z Kuchni Do Kuchnipyszne warzywo, które tworzy wprost idealny duet z jabłkiem. Wykorzystujemy go głównie w daniach słodkich, czyli ciastach czy też deserach, ale jest on także przepyszny jako dodatek do mięs. Rabarbarowy chutney z jabłkami z odrobiną korzennych przypraw smakuje doskonale, do jego przygotowania użyłam naszych pysznych i pełnych witamin Jabłek Grójeckich. Na blogu sa też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam(...)czerwona cebula 100 g cukru 80 ml octu winnego 2 cm kawałek imbiru 500 g rabarbaru 1 duże Jabłko Grójeckie 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir drobniutko siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy cebulę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier
Kulinarne przygody GatityKolejny przepis dla wielbicieli śledzi to śledzie faszerowane kapustą kiszoną. Mało spotykane, ale bardzo trafione połączenie smaków zaskoczyło już niejedną osobę. Jest to także prawdziwa bomba
Ola la LCHFŚwięta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to
UgotujmyTo.plCurry z soczewicą to jeden z moich ulubieńców wśród zimowych rozgrzewających potraw. Aromatyczne, lekko pikantne przyprawy przyjemnie rozgrzewają od środka kiedy na zewnątrz blisko zera ;)
HealthyCreationsFasolka po bretońsku, to pożywne i bardzo sycące danie jednogarnkowe. Jesienią i zimą takie danie jest stałą pozycją w moim menu. Dobrze smakuje od razu po
Kuchcik gotujeKurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol szybko wyparowuje, więc taką pieczeń mogą jeść dzieci i kierowcy – piwa nawet nie czuć. Choć pieczony kurczak może wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania(...)olej (zwykły lub z czosnkiem) słodka papryka (ok. 1 łyżeczki) granulowany czosnek (ok. 1 łyżeczki) majeranek (ok. 1 łyżeczki) przyprawa do kurczaka (ok. 1 łyżeczki) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (warto także w środku). Kurczaka odkładamy
Poezja smakuZupa z łososiem to kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w
Moja DelicjaDziś i jutro spędzam czas poza domem. Jestem na szkoleniu dotyczącym projektów unijnych w miejscowości o zaskakującej nazwie Tłuszcz. Szkolenie jest naprawdę bardzo dobre, prowadzący kompetentni
W mojej kuchni