mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1256/1557)

Pieczarki faszerowane 286

Witamy w Nowym Roku :)! Mam nadzieję, że nabraliście znowu ochoty gotowanie ;)! U nas w tym roku szykuje się trochę zmian… Córka stwierdziła, że nie będzie jadła mięsa a Małżonek, że nie będzie jadł nic z glutenem…. a ja, że w takim razie może zamknę bloga…..;) Ale chyba jednak do tego nie dojdzie…:) Jakoś to pogodzimy(...)łyżki mlekamąka, bułka tartatłuszcz do smażenia1. Pieczarki opłukać, osuszyć i ewentualnie obrać. Delikatnie usunąć korzenie.2. Do miseczki przełożyć serek, wcisnąć czosnek, dodać posiekany koperek (u mnie mrożony) i doprawić mielonym pieprzem. Wymieszać.3. Łyżeczką nakładać serek do otworu w pieczarce po usuniętym korzeniu. Nakładać tyle, aby po wyrównaniu była równa z powierzchnią pieczarki.4. Do jednej miseczki wsypać kilka łyżek

UgotujmyTo.pl
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 246

SKŁADNIKI : sok marchewkowy ok 0,7 litra (używam kupnego) 200 gram marchwi pociętej w słupki  1 cytrynę  1 pomarańczę  1 łyżeczkę przyprawy curry  2 szczypty mielonego kminku 1/3 łyżeczki cynamonu  sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  3 goździki  1 łyżka cukru brązowego  2 łyżki masła  50 ml śmietany(...)ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu. Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę. Pod każdą postacią jest przepyszny

Basia w kuchni
Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków 136

mięsny. Może nie w stu procentach ale da się dość wiernie odtworzyć smak sosu pieczeniowego, nie używając mięsa. Mając w rodzinie jedną wegetariankę, lubię jak jej posiłek poza brakiem mięsa mnie różni się zbytnio od naszych. Dodatkowo to dla mnie ciągłe wyzwanie, co niezmiernie lubię. W kuchni musi być ciekawie, a eksperymenty są najfajniejsze jeśli są udane Ten był świetny(...)smaku. Nakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu, do czasu aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji, przyprawiając pieprzem, najlepiej świeżo mielonym Serwujemy na gorąco z kaszą lub z serowymi ziemniakami. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem 581

makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem. Podstawą tego dania jest oczywiście sos pomidorowy, który osobiście polecam przygotować w większej ilości i przechowywać w słoiku. Kiedy następnym razem będziemy mieli ochotę na makaron w sosie pomidorowym wystarczy ugotować ulubiony makaron, usmażyć kurczaka i dodać wcześniej przygotowany sos. Całość nie potrwa dłużej niż 15 minut. Gotowy sos możemy również zmiksować, by otrzymać(...)koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Podczas ostatnich 5 minut gotowania sosu pomidorowego zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni pokrojone mięso z piersi kurczaka. Kiedy będzie gotowe wlewamy sos i gotujemy jeszcze przez 3 minuty ( jeśli sos jest za gęsty, dolej wodę z makaronu ). Na koniec dodajemy makaron, mieszamy, gotujemy jeszcze

ale Pysznie
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe 236

Uwielbiam zdrowe jedzenie, pełne warzyw. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. I tak właśnie było w przypadku tych kluseczków. Naszła mnie bowiem ochota na kluski

Moja Delicja
Burgery polskie bułka z kotletem i sos koperkowy 123

wyrazistego majonezu Kieleckiego. Myślę że więcej zachwalać tych kanapek nie muszę, gdyż po spojrzeniu na poniższe zdjęcie ślinka sama cieknie. Dla mnie to najdoskonalsza wersja burgerów, nawet najlepszej jakości mielona wołowina nie zastąpi wieprzowego kotleta schabowego smażonego w podstawowej panierce z mąki, jajka i tartej bułki. Świeża bułka z mąki pszennej, koperkowe masełko i Kielecki majonez podkreślają polski charakter(...)Kielecki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KOTLETY SCHABOWE Pojedyncze plastry schabu ułóż na drewnianej desce, okryj foliowym woreczkiem lub przezroczystą folią spożywczą i cienko rozbij młotkiem do kotletów. Oprósz mięso z obu stron niewielką ilością soli. Panieruj kolejno: w mące pszennej, rozbełtanym jajku z mlekiem i na koniec w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanej patelni ze smalcem (lub olejem

ProstePesto.pl
Pieczona karkówka z jabłkami 236

się w ustach, a to zasługa długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Można ją podawać nawet dzieciom. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Najważniejszą rolę grają dobrej jakości mięso, jesienne kwaskowe jabłka i cebula. Przepis nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – warto spróbować, bo taka karkówka jest pyszna. Pieczona karkówka z jabłkami: 1 kg karkówki wieprzowej 3 kwaskowate(...)dużym ułatwieniem! Pokrojoną karkówkę przyprawiamy z obu stron – solidnie solą i pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz sporą ilością majeranku. Jeśli lubicie, możecie też dodać granulowany czosnek i mieloną kolendrę – również będą pasować. Wszystkie cebule obieramy i kroimy na plasterki. Co robić, aby nie płakać przy krojeniu? Zanurzcie na chwilę nóż i cebule w bardzo zimnej wodzie

Poezja smaku
Argentyński sos chimichurri 145

zrobisz go zupełnie w kilka minut! Zdecydowanie dłużej zeszło mi ze zdjęciami... Chimichurri, to sos na bazie pietruszki i kolendry, z nutą oregano i czosnku. Lekko ostrawy, ale do mięs czy ryb jak najbardziej pasuje. Zwłaszcza, że świetnie spisuje się także w roli marynaty, co sprawdziłam osobiście gdy mi trochę zostało... ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)duży ząbek czosnku 1 mała, zielona papryczka jalapeno 1 szalotka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka białego octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek Sól morska Świeżo mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Czyste, ale nie mokre listki pietruszki obrywamy i wrzucamy do blendera. Podobnie postępujemy z oregano i kolendrą. Dodajemy przeciśnięte przez praskę czosnek, małe kawałki papryczki jalapeno

Kuchnia w czekoladzie
Marynowana po włosku drobna biała fasolka 271

Świeże i lekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy(...)lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego olejem lnianym, podana z jajkiem w koszulce* posypanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem. *Idealny i idiotoodporny przepis Yotama Otolenghi’ego na jajko w koszulce które zawsze wychodzi jest zaskakująco prosty. Nie potrzebne Wam żadne wiry ani ocet, ani zaklęcia czy specjalna modlitwa

Karo in the Kitchen
Makowiec świąteczny z bakaliami 262

zalać wrzącą wodą tak, aby był całkowicie przykryty i pozostawić do wystygnięcia. Wystudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody, po czym 2 lub 3 krotnie zemleć w maszynce do mięsa na sitku o jak najdrobniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodać cukier, aromat migdałowy i bakalie.  Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i mak wymieszany z bakaliami Całość przesmażyć na niewielkim(...)przestudzone, ale nadal ciepłe makowce można polukrować i udekorować makiem, orzechami lub skórka pomarańczową. Lukier pomarańczowy 1,5 szklanki cukru pudru 4-5 łyżek wrzącej wody 1 - 2 łyżki mielonej skórki pomarańczowej ( tutaj przepis ) Przygotowanie Cukier puder wymieszać ze skórką pomarańczową, dodać wrzącą wodę i dokładnie rozetrzeć, Gorącym lukrem polać makowiec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w sosie mole poblano 170

szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco - chili - cynamon mielony - 4 cm kory cynamonu - 4 goździki - 3 łyżki orzeszków arachidowych solonych - 3 łyżki sezamu (+ trochę do posypania potrawy) - 4 łyżki migdałów bez skórek - 1 niepełna łyżeczka nasion kolendry - łyżka cukru(...)gesty, dodać bulionu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 226

już go zna i wypróbowało. Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem. Składniki: - kurczak o wadze ok. 2 kg - butelka 500ml piwa (gatunek według gustu) Marynata: - sól morska - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona w proszku - papryka chilli w proszku - olej rzepakowy - sok z 1 cytryny Wieczorem kurczaka marynujemy. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem nacieramy olejem, posypujemy papryką wędzoną(...)szczyptę soli, aby część piwa wypłynęła na kurczaka. Wstawiamy do piekarnika (najniżej, jak się da) nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 2 godzin (1 godzina na 1 kg mięsa). Po 30 minutach polewamy kurczaka pozostawionym piwem (dzielimy na 3 porcje – polewając co ok. 30 min.). Aby piwo nam wypłynęło z butelki, już podczas pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, jeżeli

mojewypiekiinietylko
Śledzie w sosie słodko kwaśnym 128

Śledzie w sosie słodko kwaśnym Zaczął się grudzień więc czas na blogu prezentować przepisy i inspiracje na święta Bożego Narodzenia. Od dziś, codziennie zapraszam na nowy

Dorota Smakuje
Baskijska pierś z kurczaka 151

Baskijska pierś z kurczaka Kolejny filet z piersi kurczaka faszerowany mozzarellą , pesto , czosnkiem , zawinięty w hiszpańską szynkę serrano . Dlatego też nazwa Baskijska pierś Fajny , prosty przepis

Ogrodnik w podróży