Dal, czy też dhal, to nic innego jak „groch”. W kuchni indyjskiej oznacza dania przygotowane na bazie strączków. Fasolka po bretońsku to też dal
KucharzycaOstatnio śledząc różne blogi natrafiłem na konkurs, którego tematem było lekkie wiosenne danie! Bez większej chwili zastanowienia postanowiłem wziąć udział! Pozostała jedynie kwestia, które danie okaże
Jedz zdrowo żyj zdrowo!czosnku, który wykorzystałam i tutaj. Składniki Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)orzechowy: Orzechy (włoskie i nerkowce) miksujemy wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso i przyprawy (warzywa zostają). Dodajemy upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość miksujemy na gładziutki krem. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy z pokruszonym serem feta
Kate's Kitchenczosnku, który wykorzystałam i tutaj. Składniki Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)orzechowy: Orzechy (włoskie i nerkowce) miksujemy wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso i przyprawy (warzywa zostają). Dodajemy upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość miksujemy na gładziutki krem. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy z pokruszonym serem feta
Kate's Kitchenczosnku, który wykorzystałam i tutaj. Składniki Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)orzechowy: Orzechy (włoskie i nerkowce) miksujemy wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso i przyprawy (warzywa zostają). Dodajemy upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość miksujemy na gładziutki krem. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy z pokruszonym serem feta
Kate's Kitchenczosnku, który wykorzystałam i tutaj. Składniki Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)orzechowy: Orzechy (włoskie i nerkowce) miksujemy wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso i przyprawy (warzywa zostają). Dodajemy upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość miksujemy na gładziutki krem. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy z pokruszonym serem feta
Kate's Kitchenwrażenie, że sandacz to raczej mało popularna u nas ryba – a niesłusznie. Nie dość, że ma delikatne, białe i nietłuste mięso, to jeszcze relatywnie niewiele ości. Z racji na swój subtelny smak jest też dość uniwersalny, smakuje dobrze i z patelni i z piekarnika(...)koktajlowych 2 pędy selera naciowego 1 czerwona cebula 2 cytryny świeży rozmaryn i tymianek sos ostrygowy 100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć) 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz opcjonalnie: kilka liści kapusty włoskiej Pieczony sandacz z warzywami – wykonanie filety z sandacza umyć i pokroić na mniejsze kawałki ułożyć (skórką
PatchworkPiersi z kurczaka to jedne z najczęściej wybieranych przez Polaków mięs – są chude, łatwo i szybko się je przyrządza i nie są tak drogie jak wołowina czy inny drób. Mimo że znamy je bardzo dobrze, często wychodzą suche i bez smaku. Przyrządzona w piekarniku pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami jest wyjątkowo wilgotna – otula ją kremowy(...)kostkach w zalewie 1 czubata łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki płatków chilli (można pominąć) sól morska, świeżo mielony pieprz Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i ewentualnie chrząstek. Ząbek czosnku wyciskamy do 1 łyżki oliwy, mieszamy i nacieramy kurczaka z obu stron. Posypujemy solą
Poezja smakuFormujemy w ten sposób jeden duży, równej grubości kawałek mięsa. Szykujemy sobie 4 patyczki do szaszłyków i dopiero teraz nabijamy na nie mięso, zachowując równe odległości pomiędzy patyczkami. Mięso rozcinamy w połowie odległości między patyczkami i mamy gotowe 4 duże, foremne, w miarę jednakowej wielkości szaszłyki. Prościej się nie da! Mieszamy dokładnie wszystkie naszykowane przyprawy w miseczce, rozsypujemy(...)łyżek sosu BBQ – domowego albo gotowego (jeśli sos bardzo gęsty – 1 łyżka ciepłej wody do rozcieńczenia) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 niepełna łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku ½ łyżeczki mielonego chili albo pieprzu cayenne zamiast powyższych przypraw – 4 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
Karo in the Kitchenwypali a sos i składniki skarmelizują, wlewamy ciepły wołowy bulion – tyle żeby zakrył mięso i pozostałe składniki – garnek zamykamy i przekładamy wszystko na środkowy poziom piekarnika. Tej wielkości kostkom mięsa potrzeba w piecu około 2,5 godziny. Przez pierwsze 30 minut pieczemy gulasz w 180⁰C, na kolejne dwie godziny temperaturę zmniejszamy do 170⁰C . Gulasz podajemy w głębokich(...)suszonego rozmarynu albo 1 duża gałązka świeżego 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku albo 5-6 łodyżek świeżego 6-8 łyżek smalcu (lepiej!) lub oleju rzepakowego do smażenia drobna sól mielony pieprz
Karo in the Kitchenpieczeń,na prawdę jest smaczna. Składniki: 500 g łopatki 300 g z szynki 2 szt jajka 1 szt bułka czerstwa 1 szt cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz mielony gałka muszkatołowa papryka słodka zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka musztardy 1 szt cukinia 300 g bób 1 łyżeczka posiekanego kopru Przygotowanie: Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić(...)Takim farszem napełnić środek cukinii. Z cukinii odciąć końce i wydrążyć środek tak żeby nie uszkodzić cukinii. Zagotować wodę włożyć na 2 minuty cukinię, wyjąć i przelać zimną wodą. Mięso zmielić ,dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, musztardę , 2/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć
Ala piecze i gotujepolskiego stołu” czytamy: Groch gotowano na gęsto i jadano (głównie na wsi) razem z innymi warzywami, najczęściej z kapustą, ziemniakami lub marchwią. Na bogatszych stołach groch bywał dodatkiem do mięs, np. purre z grochu serwowano - oczywiście z kufelkiem piwa – do wieprzowej gotowanej lub pieczonej golonki. Warto nadmienić, że jeszcze na przełomie XIX i XX wieku grochem nazywano także fasolę. Nawet(...)kiełbasy podlaskiej -100 g boczku parzonego -2 spore cebule -4-5 ząbków czosnku -2 liście laurowe -olej do smażenia -pieprz -papryka ostra w proszku -ziele angielskie mielone -majeranek -maggi -mąka ziemniaczana do zagęszczania sosu (niekoniecznie) Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Drugiego dnia zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować
Kulinarne przemysleniaJako pierwsze na blog w tym roku wjeżdżają pieczone ziemniaki Hasselback. Ich nazwa pochodzi od szwedzkiej restauracji Hasselbacken ze Sztokholmu. Pierwszy raz zaserwował je szef
bistro mamaMakaron ryżowy w cytrynowym sosie z wędzonym łososiem i szpinakiem to pyszne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Gotowe dosłownie w 5 minut. Makaron ryżowy przyrządza
Moja DelicjaŁososia uwielbiamy chyba pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy szybkiego łososia bez dodatków pieczonego w folii na patelni grillowej. Dzisiaj, ze względu na długi weekend i trochę
Moja Delicja