mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1249/1557)

Fasolka po bretońsku 153

Treściwa i rozgrzewająca fasolka po bretońsku to klasyczna kuchnia polska. Któż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola

wyzwania kuchenne
Pęczotto ze świeżymi kurkami 159

Pęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Nic dziwnego, ponieważ to samo zdrowie. Jest źródłem witamin - z grupy B, E, K, PP i minerałów - cynku, miedzi

My Chcemy Jeść
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 213

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine

Moja Delicja
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 233

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine

Moja Delicja
Paryżanki z nadzieniem w panierce 187

Jako że,  mój blog został wyróżniony przez firmę PEKPOL  i dostałam klasyczne  Paryżanki  do testowania,  trzeba było coś z nich smacznego

Wanilia i Kardamon
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 108

szklanki płatków kukurydzianych 2-3 łyżki oleju rzepakowego Mus śliwkowy: 300 g suszonych śliwek Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła Wykonanie: Spód: Herbatniki mielimy na miałko i mieszamy z kakao, mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 21-22 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa(...)mało słodka dodajemy więcej cukru pudru według własnych preferencji. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki. Chrupka: Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki - nie na miałko! W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką razem z olejem. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi

Kuchnia MagdaLeny
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 108

szklanki płatków kukurydzianych 2-3 łyżki oleju rzepakowego Mus śliwkowy: 300 g suszonych śliwek Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła Wykonanie: Spód: Herbatniki mielimy na miałko i mieszamy z kakao, mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 21-22 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa(...)mało słodka dodajemy więcej cukru pudru według własnych preferencji. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki. Chrupka: Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki - nie na miałko! W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką razem z olejem. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi

Kuchnia MagdaLeny
PASTA Z KURKUMY oraz ZŁOTE MLEKO (GOLDEN MILK) 177

późno wracamy do korzeni. W moim przypadku wszystko zaczęło się od kurkumy. Do tej pory używałam kurkumy tylko jako barwnika, przyprawy do curry czy do mięs i warzyw z piekarnika. O jakże byłam niedouczona! W wielkim skrócie (więcej możecie przeczytać na wyżej wspomnianych blogach) kurkuma działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Oczyszcza wątrobę i nerki. Wzmacnia stawy i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie. Usuwa(...)przygotowałam pastę z kurkumy, a z niej z kolei słynne złote mleko (golden milk). PASTA Z KURKUMY (na 1 słoiczek) Składniki 1/4 szklanki suszonej, sproszkowanej kurkumy  1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 szklanka wody Jak zrobić? Wszystkie przyprawy przekładam do rondelka, zalewam wodą.  Mieszaninę doprowadzam do wrzenia i gotujęna

W kuchni Karmel-itki
Jak ugotować makaron al dente? Wszystkie sztuczki, jakie powinniśmy znać, aby przygotować makaron idealny. 160

jego przebadaniu okazało się, że zboże pochodziło z Maroka, Cypru, Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych lub Kanady a mielone było w Rumunii.  Dlatego, aby wybrać makaron dobrej jakości, zwracajmy uwagę na region pochodzenia, czy kraj uprawy pszenicy jest ten sam co kraj mielenia, czy oba kraje należą do UE, czy są spoza UE. ZAWARTOŚĆ BIAŁKA Aby dobrze wybrać(...)powinien być pozostawiony przypadkowi. Włoscy kucharze trzymają się zasady, aby długi makaron łączyć z płynnymi i kremowymi sosami, a krótki makaron łączyć z cięższymi sosami z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryby. Na przykład skręcony makaron typu fusilli idealnie komponuje się z sosami pomidorowymi. M akaron "gładki"  pasta liscia podajemy z delikatnymi sosami na bazie śmietany, ricotty. Podczas

La grande e la piccola cuoca
Kurczak pieczony na piwie, z boczkiem i rodzynkami 146

Bardzo lubię połączenie mięs z owocami, dlatego zainteresował mnie przepis na kurczaka z rodzynkami i boczkiem  i postanowiłam spróbować ten sposób w domu. Kurczak wyszedł fenomenalny, soczysty i bardzo smaczny. Domowy wędzony boczek dopełnił smaku a rodzynki lekko osłodziły potrawę, piwo nadało niebywałego charakteru potrawie a całość smakowała wyśmienicie. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami, na które mam wypróbowany(...)nogi z kurczaka wędzony boczek - kilka plastrów 200 ml jasnego piwa 50 g rodzynek łyżka masła 2 liście laurowe 2 cebule 2 łyżki oliwy sól i pieprz papryka słodka mielona łyżka cukru Przygotowanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem kurczaka - nogi z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i przeciąć na dwie części (udko i podudzie). Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną

Kocham..lubię..gotuję..
PIECZONE PIEROGI ORKISZOWE Z SOCZEWICĄ 148

brakuje nam czasu na ich wykonanie. Jednak wielka tęsknota za ich smakiem zaowocowała przepysznym obiadem w postaci pierogów właśnie.  Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo do wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu(...)mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody, 1/2 łyżeczki soli. farsz: 2,5 szklanki ugotowanej soczewicy (zielonej lub brązowej), 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/4 łyżeczki cząbru. Wykonanie: Soczewicę moczymy na noc, rano odcedzamy, przepłukujemy i zalewamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa z brązowych pieczarek 158

Wiem, że niektórzy z Was nie wyobrażają sobie zupy na mięsie. Rozumiem to, bo jeszcze kilka lat temu myślałam dokładnie tak samo. Teraz jednak uważam, że tego mięsa wcale w zupie być nie musi. W każdym razie nie w każdej. Znaczna część zup może być smaczna po dodaniu do nich masła czy dobrej oliwy. Tak własnie gotuję od kilku(...)średnia marchewka 1/4 niewielkiego selera 1 niewielka pietruszka około 10 cm średniej grubości pora (jasna część) 2 większe ząbki czosnku 70 g masła 2-3 łyżki oleju sól, biały mielony pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe natka pietruszki kilka listków naci selera Seler i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w słupki. Marchewkę obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOTLET DE VOLAILLE Z ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI 475

cebulką i mamy przepis na niebo w gębie :D  SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 niewielkie filety z kurczaka (po około 150 g każdy) świeżo zmielony pieprz odrobina słodkiej mielonej papryki 80 zimnego masła 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie 3 łyżki suszonej) 1 duży ząbek czosnku sól olej do smażenia mąka i bułka tarta do panierowania (użyłam bułki(...)prostu wsadzić do lodówki, żeby się porządnie schłodziło). Filety umyj, osusz, obkrój z błonek, włóż miedzy dwa kawałki folii i rozbij tłuczkiem na kotlety (uważaj, żeby nie podziurawić mięsa).  Następnie filety oprósz od roztłuczonej strony solą, pieprzem i odrobiną papryki. Na każdym połóż kawałek zmrożonego masła ziołowego, zwiń szczelnie filety w rulon, leciutko zakładając końcówki do środka

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem 339

piersi z kurczaka 1 cebula 0,5 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego białego Kamis szczypta chili pieprz cayenne Kamis 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis 150 g boczku wędzonego w cieniutkich plasterkach 1 łyżka masła Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)patelni rozgrzać olej dodać paprykę z cebulą i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Piersi oczyścić i umyć. Zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać podsmażoną ale zimną paprykę z cebulą i czosnkiem. Dodać bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Foremkę aluminiową wsmarować masłem. Obłożyć z wszystkich stron boczkiem. Wyłożyć połowę mięsnej

Ala piecze i gotuje