mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1243/1524)

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami – Danie w 5 minut 92

Uwielbiam dania w 5 minut. Makaron ze szpinakiem i pomidorkami, to kolejna moja propozycja dla zapracowanych, zabieganych i nie mających na nic czasu 🙂 Wystarczy usmażyć szpinak

Moja Delicja
Pulpety rybne w sosie śmietanowo-musztardowym 100

Pulpety w rybne w sosie śmietanowo-musztardowym to bardzo smaczne połączenie kremowego sosu z lekko ostrą nutą musztardy. Smaczny obiad dla całej rodziny, dobrze smakują podane

Blog kulinarny S9.PL
BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 223

Bigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy

cool and minty
Sztuka kulinarna Japonii – japońskie potrawy, jakie musisz spróbować 152

Jeśli jednak rozsmakujemy się w kuchni japońskiej , naprawdę będziemy mieli o wiele więcej powodów do kulinarnej satysfakcji, niż sushi i zupa miso. Bo japońskie jedzenie , choć bazuje na dość ograniczonej liczbie składników, gwarantuje niemal nieograniczoną liczbę ich naprawdę zaskakujących połączeń… Japońskie przekąski Ze względu na sposób przyrządzania, tempura jest jedną z nielicznych smażonych w głębokim tłuszczu japońskich przekąsek. Potrawę(...)innego, jak umiejętnie wykrojone najsmakowitsze kawałki różnych gatunków ryb (sposób czyszczenia i cięcia ryby różni się w zależności od gatunku) oraz podane w taki sposób, aby tę smakowitość uwydatnić. Mięso rybie podawane jako sashimi jest nieprzyprawione. Każdy sam podejmuje decyzję, czy będzie je jadł saute , czy z dodatkiem sosu sojowego, chrzanu wasabi, czy też białej rzodkwi daikon pociętej w drobne

codojedzenia
Z ŁĄKI NA TALERZ: Agrestowy chutney z lawendą 189

sezonie zostaje bohaterem posta. (pierwszy TU ) Nazywany niegdyś Winoroślą Północy, agrest już w XVIII w. został doceniony jako owoc do przetworów, składnik deserów, czy nieoceniony dodatek do mięs. To właśnie wtedy odkryto masę zalet jego spożywania, jak na przykład to, że jest po brzegi wypełniony luteiną, czyli składnikiem, który mocno wspiera nasze oczy. Stulecie później, w Europie, agrest zyskał szczególną(...)agrestu 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 30ml octu jabłkowego 3 łyżki łagodnego miodu (akacjowy/lawendowy/wielokwiatowy/lipowy/rzepakowy) 3 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy / 2 łyżeczki suszonej lawendy 1/2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 150ml białego wina półskłodkiego sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Agrest umyj i oczyść. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI 209

słodka, a tak naprawdę słodko-kwaśna, z nutką pikantności. Taka konfitura idealnie sprawdza się jako dodatek do burgerów. A wiadomo- domowe burgery najlepsze. Świetna również jako dodatek do innych mięs, sera, tarty, czy na pizzę. Za pierwszym razem przygotowałam z połowy porcji, nie do końca ufając czy smak będzie nam odpowiadał. Nasza poprzednia konfitura wylądowała w koszu, to był ulepek(...)wtedy całość wymieszać. Podsmażać tak ok.4 minut. Następnie dolać wino i dusić ok.10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny, miód oraz sól i świeżo mielony pieprz. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Cebulę przekładamy do słoika (słoików), schładzamy i przechowujemy w lodówce. Świetna zarówno na ciepło jak i na zimno

Smaczne Zdrowe
Wege burgery z czerwonej fasoli i batatów 201

Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli gotowanej na parze i  batatów to dietetyczna bomba białkowa, naszpikowana witaminami i składnikami odżywczymi dbającymi o nasze zdrowie. W przeciwieństwie do mięsa nie zawierają cholesterolu i wpływają na obniżenie jego poziomu w naszym organizmie. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, działających antydepresyjnie. Nieocenione wsparcie, kiedy dopada nasz przesilenie wiosenne.  Burgery można(...)zmielić kaszę w młynku do kawy),   2 łyżki drobno posiekanej szalotki,   2 łyżki posiekanej kolendry,   1/2 łyżeczki  garam   masali ,   1/2  łyżeczki   mielonego   kuminu ,   1/2-1  łyżeczki  chili w  płatkach ,   szczypta   cynamonu ,   sól  i  pieprz   cayenne  do  smaku ,   Oliwa

SzczyptaSmaQ
Sos z serka śmietankowego ze szpinakiem baby 123

kilka minut – pasuje zarówno do ziemniaczanych kluseczek gnocchi (przepis na domowe ziemniaczane gnocchi z parmezanem znajdziecie TUTAJ ) jak i do wszelkiego typu makaronów, a także do lekkich pieczonych mięs i ryby, np. do filetu z dorsza. PRZYGOTOWANIE   W dużym rondlu lub w głębokiej patelni (takiej do której bez problemu zmieści nam się porcja gnocchi albo ugotowanego makaronu) podgrzewamy łyżeczkę(...)oliwy 1 opakowanie szpinaku baby, 150-200g 150-200g serka śmietankowego (Philadelphia, Mój Smak, Bieluch, Łaciaty, itp.) 5 łyżek wody (60ml) 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ 161

Proste, a jakże spektakularne pierożki z iście włoskim nadzieniem. Nie jeden Włoch nie powstydziłby się tego dania. Polecam! SKŁADNIKI: ·        400

Calzonella.com
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 123

mogą być bataty) 1 duży bakłażan puszka pokrojonych pomidorów (lub świeże obrane ze skóry) cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru garść mielonych migdałów (lub dla glutenowców - bułki tartej) opcjonalnie: ser do posypania (ci, którzy mogą)/ ser wegański oliwa z oliwek do smażenia Oczywiście możecie zrobić zwykły sos mieszając mąkę pszenną, masło, mleko(...)użyć małą ilość oliwy i pozwolić mu się zgrillować, bo jakiej byśmy nie użyli bakłażan i tak ją wchłonie. Plastry bakłażana układamy na ziemniakach.  Następnie przyrządzamy sos z mięsa: smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso, przyprawy (sól, pieprz, kminek, oregano) następnie pomidory z odrobina cukru. Chwilę gotujemy a w tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy i ścieramy ser (Ci którzy

Cytryna&Co.
Potrawka z kurczaka 204

ryżu 3 średnie marchewki 1 puszka kukurydzy 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonego sól do smaku (1 łyżeczka) olej do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek obrać i pokroić. Marchew w 2 - 3 cm słupki, cebulę przeciąć na 4 części i w pióra, czosnek rozgnieść(...)czym dodać ugotowany ryż, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, aż ryż wchłonie płyn. Potrawka jest raczej z tych łagodnych w smaku, więc z pieprzem i solą nie przesadzać. Proporcje mięsa w stosunku do marchwi, cebuli i ryżu można indywidualnie regulować

Kuchcik gotuje
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 611

U nas w domu często przygotowuje się kurczaka na obiad. Jest to szybki i sprawdzony sposób by zaspokoić nawet największy głód :)  Dzisiaj zapraszam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Soczewica z kurczakiem i pomidorami 223

Soczewica jest doskonałym źródłem białka, a także charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym co powoduje powolne przyswajanie cukrów i ogranicza napady głodu. W połączeniu z chudą piersią

Pyry na Gaz
Skrzydełka kurczaka z pak choi 131

Lubię potrawy z marynowanego mięsa za ich wyraziste smaki i delikatność. Jedno i drugie zawdzięczamy wówczas właśnie odpowiedniej marynacie. Nadaje ona smak, aromat i zazwyczaj też skrusza mięso. Dlatego pojawia się ona w wielu proponowanych przeze mnie przepisach. Najczęściej jestem też bardzo “konkretny” jeśli chodzi o czas marynowania. Choć niekoniecznie obwieszczam takie zalecenie wprost, to jednak nie jest(...)mnie niczym niezwykłym “porzucenie” marynowanego mięsa w lodówce na nawet kilka dni. No, może ewentualnie od czasu do czasu zaglądam tam, aby nieco poprzekładać składniki. Nie inaczej jest również w tym przypadku, ale jeśli pomarynujecie skrzydełka chociaż przez kilkanaście godzin, powinno to w zupełności wystarczyć. Pomijając czas leżakowania w lodówce, jest to w ogólności potrawa nie tylko prosta

Kulinarna Pokusa
Pieczone warzywa z ziołami, a jutro zupa 90

pieczonych warzyw ok 0,5 l bulionu drobiowego ewentualnie woda do regulowania gęstości 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina 3 ząbki czosnku szczypta curry świeżo mielony pieprz sól do smaku Warzywa podgrzej w bulionie i już ciepłe - zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw według swojego uznania solą, pieprzem, szczyptą curry i przeciśniętym czosnkiem. Tak, w ten sposób(...)octu - uspokoi żołądek w kwestii nadprodukcji soku trawiennego. Doskonale reguluje gospodarkę zasadowo-kwasową organizmu - usuwając między innymi znaczne ilości mocznika. Komu się to przyda? Wszystkim, którzy jedzą dużo pieczywa, mięsa, słodyczy... Dla osób z grupy zagrożonej nowotworami układu pokarmowego i dróg moczowych - warto spojrzeć na buraka przez pryzmat zawartości rzadkich pierwiastków takich jak cez i rubid oraz przeciwutleniacza - betainy

Gary Bez dna
Prosta zupa krem z dyni 118

tajska zupa z dyni była to jeszcze bardziej pożywna? To też żaden problem, wystarczy dodać kilka ziemniaków albo ugotowany wcześniej makaron. Ale jeśli  nie możecie żyć bez mięsa to najbardziej odpowiedni będzie kurczak albo wołowina. Wszystkie wersję zupy krem z dyni hokkaido są pyszne. Jak upiec dynię w piekarniku Dynię przed dodaniem do zupy można upiec w piekarniku - zajmuje(...)stołowa czerwonej pasty curry, ale jeśli lubicie łagodniejsze smaki wystarczy 1 łyżeczka od herbaty około 1 litra bulionu warzywnego 1 małą puszka - około 160 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka mielonego kumin  1 łyżeczka mielonego imbiru, ale można zastąpić świeżym sól, pieprz i cukier do smaku opcjonalnie 2-3 ziemniaki opcjonalnie łyżka soku z limonki lub cytryny

Cztery Fajery
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 126

naszym domu. Puszysty, mięciutki, bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdza się na imprezach, piknikach, grillach i na co dzień w domu. Idealny, zdrowy dodatek do lekkich sałatek, świeżych warzyw, zup, mięs jak i solo. Wygodny, nie wymaga krojenia, znika jeszcze ciepły, kromka po kromce, odrywany palcami. Dodatkowo chlebek jest z mąki orkiszowej, która co raz częściej ląduje w moich wypiekach zamiast zwykłej(...)rośliną bardziej odporną na choroby i szkodniki, nie wymaga więc stosowania środków ochrony i jest zbożem mniej zmodyfikowanym niż zwykła pszenica. Poza tym, orkisz, wspomnianą łuskę traci dopiero podczas mielenia, kiedy pszenica już podczas zbiorów, dlatego nierzadko zanieczyszczana jest wspomnianymi, stosowanymi podczas uprawy pestycydami i chemikaliami. Dla niektórych atutem mąki orkiszowej może być również charakterystyczny, lekko orzechowy posmak, który

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania