Szał na czerwony ryż wciąż trwa i nie mija Właśnie dotarła do mnie nowa dostawa i musiałam ryż wkomponować do swojego obiadu. A ponieważ ostatnie dwa
gutfutDrobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 2016-04-07 13:12:03 Ilość porcji: 4 Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałą, hiszpańską kiełbaską chorizo. Wspaniałe smaki, które ze sobą współgrają. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje(...)ogniu do momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest dość intensywne w smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej
Wędrówki po kuchnikoktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansaldzkich 2 listki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Do szklanki z oliwą z oliwek dodajemy zioła (w tym świeżą bazylię), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dziś wyjątkowo dodałam łyżeczkę mieszanki suszonych pomidorów(...)duża pierś z kurczaka 250g płatków kukurydzianych 2 jajka curry tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, tak aby nadać im kształt paluszka. Mięso łączymy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, curry, tymiankiem, solą i pieprzem Najlepiej przyprawić kurczaka dzień wcześniej, nabierze wtedy intensywniejszego smaku. Paluszki z kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, później dokładnie obsypujemy
Kuchnia Pani Wiosnycytryny Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry 1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczkę kolendry Oliwa Pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Na początku myjemy i kroimy w 2 cm kostkę cukinię i papryki. Cukinię przyprawiamy(...)chilli, pieprz cayanne lub imbir, my dzisiaj zostajemy przy hot lightowej wersji curry :) Nakładać, szamać i cieszyć się orientalnym smakiem wegańskiego curry, w którym nawet mięsożerca nie odczuje braku mięsa, bo jest takie przepyszne i wyborne. Wiemy, co piszemy, bo sami przetestowaliśmy :) Życzmy smacznego! HOPLA! Maugo&Paszko
Bananowe Poleczubata łyżka mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego); 1 cytryna; 3 g kurkumy; sól; świeżo mielony pieprz do smaku; Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie dodając do wody kurkumę w celu uzyskania żółtego koloru. Zieloną część pora odciąć, natomiast pozostawić część białą i jasnozieloną(...)część porów i zmiksować, dodać z powrotem do garnka (miksowanie porów nie jest konieczne).Podsmażone filety włożyć do porów, przykryć i dusić przez około 1-2 minuty, aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z ryżem szafranowym
In my kitchenZakochałam się… w dyni… Nie wiem gdzie była całe moje życie, ale teraz to już miłość po grób! Zaczęło się od pierwszego spotkania z
UgotujmyTo.plCzasem zastanawiamy się czym zastąpić w naszej diecie mięso. Od razu przychodzi nam do głowy soja- dobra, zdrowa i bogata w białko. Warto poznać również i docenić ciecierzycę. Od dawna już doceniana jest przez wegetarian, ze względu na dużą ilość białka podobnego do tego zwierzęcego. Śmiało można nią zastąpić mięso w codziennej diecie. Jest to roślina strączkowa występująca(...)okres czasu wystarczy aby uzyskać zdrowe kiełki, idealne do sałatek, na kanapek albo po prostu na patelnię. Szefowie znanych restauracji używają pasty z ciecierzycy do wiązania składników w kotletach mielonych zamiast jajek. Nawet jeśli nie jesteśmy wegetarianami warto od czasu do czasu schabowego czy mielonego zastąpić kotletem z ciecierzycy albo gęsty sos, gulaszem z tej ciekawej rośliny. Zobacz
ProstePesto.plcieniutkie plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy steki ciasno bawełnianą grubą nicią, żeby boczek podczas smażenia nie odpadł, a steki zachowały swój kształt . Mięso leciutko smarujemy oliwą i pieprzymy. Na drugiej patelni rozpuszczamy pozostałe dwa plasterki masła. Na gorące masło kładziemy steki i smażymy do czasu osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Swoje steki ze zdjęć(...)malutkie szalotki 200ml wody z ½ kostki bulionowej wołowej lub 200ml bulionu wołowego 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka mąki pszennej sól (użyłam do steków soli LAWENDOWEJ ) świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenbulionu drobiowego 60g masła 1 posiekana cebula 500g ryżu na risotto 150 ml białego wytrawnego wina 16 nitek szafranu (lub 1/2 łyżeczki mielonego szafranu) sól świeżo mielony czarny pieprz 100g parmezanu Bulion zagotować (najlepszy jest oczywiście rosołek z prawdziwej kury) i zostawić na malutkim ogniu, żeby cały czas się grzał, razem z nitkami szafranu. Masło rozpuścić w dużym(...)giczy cielęcej lub kurczaka cacciatore, duszonego z grzybami, pomidorami i winem, na którego przepis umieszczę następnym razem. PS. Taka ilość risotta wystarczyła nam na cztery obiady jako dodatek do mięsa. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoKotlety sojowe jak ryba po grecku to moja propozycja wegetariańskiego dania na wigilię czy na święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, imprezy. Ryba po grecku to bardzo popularne
Dorota SmakujeJak babcię kocham, ten obiad machnęłam w 10 minut. Gdyby makaron gotował się krócej, zrobiłabym pewnie szybciej. Tę potrawę zrobiłam, przy okazji piątkowego spotkania z moim
KardamonovyUwielbiam dania w 5 minut. Makaron ze szpinakiem i pomidorkami, to kolejna moja propozycja dla zapracowanych, zabieganych i nie mających na nic czasu 🙂 Wystarczy usmażyć szpinak
Moja DelicjaPulpety w rybne w sosie śmietanowo-musztardowym to bardzo smaczne połączenie kremowego sosu z lekko ostrą nutą musztardy. Smaczny obiad dla całej rodziny, dobrze smakują podane
Blog kulinarny S9.PLBigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy
cool and minty