tuż przed smażeniem lub zaraz po, grillować albo smażyć na maśle lub oleju. Składniki: 2 steki z antrykotu, każdy o wadze ok. 300 g i grubości ok. 2 cm świeżo mielony pierz, sól olej Steki wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze rozgrzać patelnię grillową, posmarować steki olejem i ułożyć na patelni. Aby były średnio wysmażone(...)minuty z każdej strony. Można smażyć krócej lub dłużej, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia.Usmażone steki przełożyć na talerze i posolić. Odczekać 3-4 minuty, aby mięso odpoczęło i pokroić
wyzwania kuchenneNajlepiej, gdy poleży w marynacie przez noc. Gotowe do dalszej obróbki wyłóżcie na blaszkę i posypcie jeszcze obficie sezamem, który po upieczeniu będzie fajnie chrupał. A kiedy mięso wyląduje już w piekarniku, zachwyci was nie tylko smakiem, ale również cudownym zapachem, który będzie unosił się po całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami(...)pomarańcza Marynata: - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz - mielone nasiona kozieradki - goździki Przygotować marynatę : Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, dodać miód
Sajkofanka smakubyło już tylko gorzej. Tortury. W zastraszającym ukropie. I śmierć przez strawienie. PAPRYKOWE ROLADKI SCHABOWE 6 plastrów schabu mała czerwona papryka 6 plastrów żółtego sera sól, pieprz słodka papryka mielona Schab roztłukłam dostatecznie cienko. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem i natarłam słodka papryką.Położyłam po plastrze żółtego sera i po kawałku papryki. Zawinęłam, obwiązałam nitką. Usmażyłam na niewielkiej(...)SOSIE SEROWYM 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego 3 serki topione ( u mnie gouda ) sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam na złoto. Serki topione rozpuściłam w 1/2 szklanki wody. Doprawiłam "maggi", zalałam roladki. Dusiłam około
W kuchni Karmel-itkiJeżeli lubisz makaronowe sałatki, polecam bardzo proste, a zarazem smaczne połączenie pieczarek, pora i jajek. Sałatka jest świetna, z powodzeniem spełni rolę zarówno tej imprezowej jak
Smaki Na TalerzuPyszne, aromatyczne, pełne różnych smaków danie bezmięsne. W mojej opinii pełni smaku nabrało na sam koniec, z warzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe
Smaki Na TalerzuMoże i lepienie pierogów to żmudna robota (zwłaszcza dla dużej rodziny), ale czasem warto poświęcić więcej czasu na zrobienie obiadu. I to jakiego obiadu! W sezonie
Analiza SmakuKaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania
Passions hobbies lifeUwielbiam jednogarnkowe obiady, które praktycznie robią się same, a do tego smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. I taki właśnie jest pomysł na udka z kurczaka
wyzwania kuchenneMarokańska sałatka z marchewki Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników. Składniki dla 4 osób: Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy
Pełny talerzMarokańska sałatka z marchewki Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników. Składniki dla 4 osób: Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy
Pełny talerzMało kalorii, antyoksydanty, witaminy A, C, K, z grupy B, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk i fluor - to wszystko zawiera kalafior. Sezon na
My Chcemy JeśćKolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje
My Chcemy JeśćFrittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i
My Chcemy JeśćJedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to
Moja Delicjaczasu do czasu chłodnikiem nie pogardzę. Wczoraj było tak gorąco, że nic innego nie byłabym w stanie zjeśc ze smakiem. My jak zwykle kręcił nosem na brak mięsa, ale zjadł, no zjadł. Łatwo nie ma, wiem. Zastanawiam się jedynie nad dodaniem do chłodnika większej ilości szczawiu. Jeżeli lubicie smak tych liści, dodajcie dodatkowy pęczek. Składniki: 1 pęczek szczawiu(...)dolewamy do tego maślankę. Całość uzupełniamy o pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pokrojone w kostkę ogórki (ja ich nie obierałam), rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Wkładamy do lodówki, podajemy ze startym serem wędzonym. Artykuł Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy