mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1224/1557)

Lasagne z serem ricotta i mozzarella II 169

mielonego wolowego 5 łyżek wina czerwonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko 100 gr startego parmezanu 100 gr startego miękiego sera 100 gr sera mozzarella 500 gr sera ricotta 150 gr pieczarek  sól, pieprz I makaron na lasagne Wykonanie: Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso

Smaki Edyty
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 159

Paszteciki to małe przekąski przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku. Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem(...)kapustą Składniki na paszteciki z kapustą. 40 dkg ugotowanej kapusty (odciśniętej z wody) 10 dkg białej cebuli 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 40 dkg ciasta francuskiego 1 łyżka kminku w ziarnach 1 jajko Jak zrobić paszteciki z kapustą. Cebulę obrać, pokroić w bardzo małą kostkę. Włożyć na patelnię wraz

MeCooks
Bigos mięsny 103

ząbki czosnku 250 g kiełbasy zwyczajnej 250 g kiełbasy schabowej 150 g wędzonego boczku 200 g polędwiczki wieprzowej 150 ml bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonego sumaku 1 łyżka kaparów sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Kiełbasy, boczek polędwiczkę kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, często mieszając. Gdy mięso podsmażymy, dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, pod koniec dorzucając czosnek. Bulion łączymy z koncentratem pomidorowym, kaparami i sumakiem. Wlewamy do mięs, dusimy (bez przykrycia, największy płomień

R'n'G Kitchen
Schab chłopski w kapuście – pycha 1208

pieczarek 1 marchew 1 por Olej rzepakowy 4 plastry sera lub starty ser (ok.100 g) Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czerwona słodka papryka mielona, kurkuma mielona, czosnek niedźwiedzi cięty, liść laurowy Zalewa: 4 czubate łyżki koncentratu, 700 ml letniej wody i wyżej wymienione przyprawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Schab podzielić na trzy kawałki. Aby schab był bardziej(...)półtalarki. Pieczarki, marchew i por podsmażyć na oleju rzepakowym (2-3 łyżki). Posypać delikatnie solą, pieprzem i papryką. Podsmażone warzywa rozsypać na kapuście. Przygotować zalewę, doprawić przyprawami. Zalać mięso z warzywami. Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 170 stopni C przez 1 godzinę i 30 minut. Podczas pieczenia od czasu do czasu mieszać łyżką, aby góra się nie przypaliła

Przepisy Babci
Indyjska rozgrzewająca zupa z soczewicą 135

Kuchnia indyjska to ogromne   bogactwo przypraw i aromatów, a także bogactwo potraw wegetariańskich , hindusi z biedniejszych regionów przez wielki musieli radzić sobie bez mięsa , co w pełni im się udawało i to tej pory udaje. Należy pamiętać   też o tym , że w tej kuchni nie należy smażyć na pierwszym lepszym tłuszczu tylko na sklarowanym maśle np. ghee(...)rosołu 1 szklanka mleczka kokosowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 świeża papryczka –pieprz Cayenne 2 łyżki masła ghee 1 liść laurowy 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach Szczypta chili do smaku Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili wsypać curry

Wanilia i Kardamon
PULPETY GRYCZANE 171

bardzo głodny mięsożerca nie zorientuje się, że nie ma w nich ani grama zwierzęcia. Brzmi brutalnie ale wiecie co mam na myśli, sama do nie dawna wcinałam mięso więc czasem sobie pozwolę na takie sarkastyczne nazewnictwo. No ale do rzeczy :-)  Składniki:   100 g kaszy gryczanej  ok. 200-300 g pieczarek 2 jajka małe  1 biała(...)przeciśnięty czosnek oraz poszatkowaną kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajka, bułkę tartą. Wymieszać, w razie konieczności dodać więcej bułki żeby konsystencja była identyczna jak przy kotletach mielonych.  Formować kuleczki mokrymi dłońmi, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.  Podawać z sosem pomidorowym lub ulubionymi dodatkami

pieprzny smaczek
Ceviche z dorsza 131

awokado. Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa w wysokiej temperaturze, które zabija bakterie i pasożyty. Dlatego tak ważne jest, aby ryba do ceviche była naprawdę bardzo świeża i ze sprawdzonego źródła – jak do sushi. Do ryby podanej(...)średnia czerwona cebula • pół papryczki chili, bez nasion • pół czerwonej słodkiej papryki • pół ogórka wężowego • 1 mały pomidor malinowy • garść posiekanej kolendry • 2-3 gałązki grubego szczypioru • świeży grubo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Pokrójcie świeżą rybę, bez ości i skóry, w małe kawałki, maksymalnie centymetr na centymetr, ale może być drobniej. Sparzcie cytryny, limonki i pomarańczę, zetrzyjcie po trochu skórki

KUCHNIA POLSKA
Klasyczny cheeseburger jak z Maca 161

restauracji, chrupiąca sałata i ogórek oraz oczywiście rozpuszczony ser. Smak przebija wszystko – właśnie odkryłeś przepis na najlepsze cheeseburgery na świecie. Składniki (na 4 cheeseburgery): 400g dobrej jakości mielonej wołowiny, w temperaturze pokojowej 4 bułki hamburgerowe z sezamem 4 liście sałaty, u mnie strzępiastej 2 ogórki konserwowe 4 łyżki keczupu 4 plasterki sera gouda sól i pieprz do smaku(...)solą i pieprzem. Odstawiamy.   Przygotowujemy resztę składników burgerów – bułki przekrawamy, sałatę myjemy, osuszamy i kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na skos w plasterki.   Mięso przekładamy do miski i chwilę wyrabiamy w rękach – to pomoże włóknom mięsa trochę się rozbić. Dzielimy mięso na 4 równe części, tworzymy z niego kulki które lekko spłaszczamy

Smaczna Strona
Grecki sos tzatziki 152

majówkowe menu? No to mam dla Was przepis na wyśmienity sos tzatziki, który świetnie pasuje zarówno do potraw z grilla, jak również innych dań, np. pieczonych w piekarniku mięs czy warzyw, a nawet po prostu do podpieczonej kromki dobrego chleba. Tzatziki to obok choriatiki czy souvlakia klasyka kuchni greckiej. Przygotowując tzatziki bazuję na przepisie Jamie'go Olivera, doprawiając(...)zioła... Macie jakieś ulubione sosy do grilla? Składniki: 400ml gęstego jogurtu greckiego (lub 800ml naturalnego jogurtu) 2 ząbki czosnku 2 gruntowe ogórki mały pęczek koperku gałązka mięty sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy opcjonalnie: sok z cytryny Jogurt naturalny odcedzić: sitko wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą, na gazę wylać jogurt, pozostawić do osączenia na noc. Odcedzoną serwatkę można wykorzystać

Obiad gotowy
WEGETARIAŃSKIE CURRY Z CIECIERZYCY 191

Pożywne, pomimo, że nie ma w nim ani grama mięsa, głębokie w smaku i aromatyczne curry z ciecierzycy. Ciecierzyca , inaczej   cieciorka   lub groch włoski, posiada liczne   właściwości zdrowotne . Ciecierzyca to skarbnica białka. To nie jedyny powód dlatego warto ją jeść. Dodatkowo zapobiega zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. To curry zalicza się do dań(...)czosnku -  2 świeże pomidory lub 1 puszkę pomidorów -  1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) -  200 ml mleka kokosowego (połowa puszki) -  przyprawy: 2 nasiona kardamonu, po łyżeczce mielonego kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry mielonej (może być ziarnista rozdrobniona w młynku do kawy), słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki -  świeża kolendra lub natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Dzień wcześniej

Calzonella.com
Krewetki królewskie tandori 179

względu na bardzo smaczne mięso krewetki są zaliczane do najpopularniejszych owoców morza. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę(...)królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą torebkę z krewetkami wkładam do zimnej wody często ją zmieniając). Szykujemy marynatę (przygotowałam w woreczku strunowym

mojewypiekiinietylko
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 134

Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por  mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków 500 g kiszonej kapusty pieprz ziarnisty pieprz mielony słodka papryka mielona ziele angielskie liść laurowy sól majeranek Przygotowanie: Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się(...)ugotowaniu dodajemy je do garnka z zupą.  Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (jeśli potrzeba), łyżką słodkiej papryki i sporą ilością majeranku. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa oraz mięso będą miękkie. Smacznego

Taste Therapy
Kurczak curry z fasolką szparagową 218

chili, gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie(...)piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masali do drobiu lub 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia 1/2 szklanki ryżu

Kuchcik gotuje
Bigos bezmięsny 231

Bigos bez mięsa jest naprawdę smaczny. Jest ostry, kremowy i idealnie pasuje do tradycyjnego schabowego z ziemniakami, ale wystarczy pododać z pieczywem i będzie samodzielnym daniem. Jeśli nie zjecie go od razu, to zostawcie go na noc. Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Składniki: 800 g kiszonej kapusty, 8 śliwek suszonych(...)marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie   wylewajcie, bo może się przydać

Moniki Smakołyki
Smażone tosty sezamowe z pastą surimi 158

Paluszki surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do

Ostra na Słodko