surówkę z kapusty i marchewki. Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłek to pyszny dodatek do każdego obiadu. Surówka doskonale pasuje do pieczonych, smażonych i duszonych mięs oraz do dań rybnych. Surówka z kapusty kiszonej jest jeszcze lepsza z dodatkiem posiekanej cebuli i natki pietruszki. Do surówki można także dodać siekany koperek lub chrzan, który podkreśli(...)nasienne - zetrzeć na tarce cebulę obrać, umyć i drobno posiekać Krok 2. Kapustę kiszoną wymieszać z jabłkami, cebulą, marchewką i olejem. Na koniec doprawić surówkę z kapusty cukrem i mielonym pieprzem. Surówkę z kiszonej kapusty można zabarwić sokiem z kiszonych buraków. Surówkę można posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Moja Książka Kucharskadodałam do zupy białej kiełbasy tylko klopsiki wieprzowe, przyprawione tak, aby smakowały jak ta kiełbasa. Takie klopsiki można zrobić również z białej kiełbasy - rozciąć osłonkę kiełbasy i uformować z mięsa klopsiki, dalej postępować jak w przepisie poniżej. Barszcz biały wg mojej receptury nie jest zbyt kwaśny, chociaż warto pamiętać przy gotowaniu tej zupy, że efekt końcowy zależy od tego(...)ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka chrzanu (ze słoiczka) lub więcej jak lubicie 4 łyżki (lub więcej jak lubicie) kwaśnej śmietany do zup (18% tłuszczu) sól, pieprz ziołowy, mielona kolendra, tymianek - dodać do smaku, tyle aby zupa dobrze smakowała Przygotowanie: Zagotować bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą (obraną i przekrojoną na pół). Do gorącego bulionu wlać zakwas
Codziennik KuchennyTomasz Hartman ( Szajnochy 11 Wrocław ),Grzegorz Łapanowski, Łukasz Toczek ( Metamorfoza Gdańsk ), Tomasz Trąbski ( Concordia Poznań ), Tomek Woźniak ( Kitchen Restaurant Warszawa) oraz Robert Harna ( Warszawska Akademia Kulinarna ). W przygotowaniu kolacji mieli również udział blogerzy. Nieskromnie przyznaję się do wydrylowania wiśni potrzebnych do wszystkich dań :). No, nie sama, robiłam to razem z Mirą, gdyż do obsługi drylownicy potrzebne były dwie osoby..... Pierwszym(...)koktajlowe. Role dodatków pełnił tarty oscypek, kwiaty nasturcji oraz, jeszcze niedojrzałe nasiona fasoli wrzawskiej. Pierwszym daniem mięsnym była kompozycja Łukasza Toczka – sarna z wiśniami nadwiślankami, słonecznikiem i olejem rydzowym. Mięso tak jak powinno - różowe w środku, do niego kurki, podprażone na oleju rydzowym pestki słonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne
królestwo garówPrzepis na kaszę gryczaną z boczkiem i warzywami podpatrzyłam na niezastąpionej " Kwestii smaku "i odrobinkę go podpasowałam pod siebie. Nie wiem tylko jak to się
Simply FoodKapusta z pieczarkami , prosta przystawka Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek
Ogrodnik w podróżyNo to dziś zapraszam na bardzo puszyste placuszki ziemniaczane , Ja osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i bardzo często goszczą na moim
Mój Smakmłodej kapusty i pomidora – pyszna, lekka, wiosenna – idealna surówka do grilla i do obiadu. Pasuje zarówno do mięs z grilla, smażonych kotletów i ryb, a także do mięs duszonych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i pomidorów Do wykonania surówki z młodej kapusty i pomidorów najlepiej użyć słodkich, dojrzałych sztuk. Idealnie sprawdzą się tutaj dojrzałe(...)pół łyżeczki soli 2 pomidory malinowe (koniecznie dojrzałe i słodkie) o wadze około 350 g 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego (np. rzepakowego) świeżo mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę z młodej kapusty i pomidorów: Kapustę pozbawić wierzchnich, brzydkich liści. Odkroić 1/3 główki. Odciąć głąb, a liście kapusty drobno
Kulinarne Przebojecebula 4 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml wody około 120 ml gęstego soku z pomidorów sól do smaku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego kuminu opcjonalnie 2 pętka ulubionej kiełbasy słodka śmietanka lub mleczko kokosowe Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i posiekać(...)danie najlepsze jest przygotowane dzień wcześniej, a po każdym odgrzewaniu nabiera więcej smaku. Warto jeść ciecierzycę, bo oprócz niezaprzeczalnych walorów kulinarnych, jest także bardzo wartościowa odżywczo. Może stanowić zamiennik mięsa ze względu na bogactwo łatwo przyswajalnego białka. Jeśli lubisz ciecierzycę lub chcesz się z nią zaprzyjaźnić, to sprawdź także i te przepisy: Zupa z ciecierzycy z dodatkiem świeżego awokado Najprostszy
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto(...)waniliow ej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie rabarbarowe: 150 g cukru 3 łyżki masła 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitysame, z pajdą chleba. Rozsmarowane na toście – z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do angielskiego śniadania – kiełbasek, frytek, wafli i sadzonego jajka. Albo po prostu jako warzywny dodatek do dowolnego mięsa. UWAGA! Z tej ilości składników… wychodzi baaardzo dużo fasolki. Na tyle dużo, że łatwo odłożyć, wystudzić i zamrozić 4 porcje, a kolejne 4 zjeść w ciągu dwóch dni. Jeśli taka(...)łyżek sosu Worcestershire 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 pełne łyżki musztardy Dijon 8 łyżek melasy 6 łyżek brązowego cukru 2,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 pełne łyżeczki wędzonej słodkiej papryki Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchentygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z taką myślą. Może była za mało kwaśna? :) Harira to marokańska zupa tradycyjnie spożywana po zakończeniu ramadanu. Podstawą do jej przyrządzenia jest mięso baranie, ale bywa też wołowina lub drób. Korzystałam z przepisu w interpretacji Karola Okrasy. Uzyskałam bardzo ciekawy smak, tak bardzo różny od znanych nam zup. Zdarza się, że znajomi pytają mnie(...)czerwoną) skórka otarta z 2 limonek sok wyciśnięty z 1 lub 2 limonek (w zależności od preferencji) 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kuminu 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru sól pieprz świeża kolendra oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni przyprawiając solą i kurkumą. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek
zadanie-gotowanieHarira - to rodzaj marokańskiej zupy, niezwykle aromatycznej i sycącej. Od dawna zbierałam się za jej ugotowanie :D Moje wykonanie na pewno nie jest jej dokładnym odzwierciedleniem, ponieważ nie zawiera mięsa i jest w 100% wegetariańska, także dodatek przypraw nie jest tak pokaźny. Wyczytałam, że zupa powinna gotować się długo i powoli, dzięki czemu uzyskuje pełny smak. Jednak ja postanowiłam zrobić(...)łyżeczki) woda - 1 l cebula - 80 g marchewka - 110 g natka pietruszki świeża - 2 łyżki ziele angielskie - 2 ziarenka curry, papryka słodka, chilli - 1 łyżeczka imbir, kminek mielony - 1/2 łyżeczki Większość składników kupisz w Sklepie Dietetycznym Przygotowanie: Do garnka wlej 200 ml wody i dodaj obraną i pokrojoną marchewkę i cebulkę. Następnie wsyp wszystkie przyprawy, posiekaną
Zdrowie na języku :Pwędzona Dodatkowo: - mąka do panierowania - olej kokosowy do smażenia Pesto bazyliowe: - bazylia - trochę zielonej cebulki - 2-3 ząbki czosnku - mała garść orzechów pistacjowych - kilka orzechów włoskich - 2-3 łyżki mielonych migdałów - olej kokosowy - sól Dodatkowo: - rukola - garść posiekanej zielonej cebulki - 1 łyżka soku z cytryny - olej sezamowy - sól Wszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na gładką masę. Rybę(...)przykryciem. Rukolę płuczemy, osuszamy. Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym – delikatnie mieszamy. Dogfish na rukoli z pesto bazyliowym, to propozycja dla wielbicieli ryb, ale i nie tylko. Mięso jest delikatne i soczyste. Dodatek pesto i rukoli jest dla niego „kosmetyką kulinarną”, która podnosi walory smakowe. Kolejnym atutem jest brak ości. Naprawdę, dobrze przygotowany dogfish, to ryba godna polecenia
mojewypiekiinietylkoprzyprawą Tandari Masala Royal Brand. Dusić kilka m inut. Bułki - odciąć wier zch, wydrążyć. Wnętrze posamrowac rozmąconym jajkiem i zapiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Mięso nakładac do miseczek-bułeczek. Podawać na ulubionej surówce. Tandari Masala Smak: cierpki i pikantny Zapach: podobny do curry, aromat Indii Zastosowanie: uniwersalne Nie obyło się oczywiście bez deseru(...)jajko 1 szkl mąki szczypta soli Wymieszać składniki - jeśli jest z a rz adkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać wody. Nadzienie: 1 serek waniliowy , np. Danio 2/3 szkl. mielonych orzechów laskowych N a leśniki smarowa ć serkiem i zwijać w rulonik. Co więcej: sok z 2 pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 1/4 kostki masła Masło rozgrzać na patelni
kolorowotorcikowoDzień dobry :-) Mój mąż i syn mieli ostatnio ochotę na taką wojskową grochówkę. Szukałam, szukałam i znalazłam przepis ( klik ). Grochówka wyszła pyszna, smakowała wszystkim bardzo. Jest na pewno czasochłonna, ale smak nam to wynagrodzi. Jedliśmy kilka razy taką prawdziwą wojskową i ta jest bardzo podobna. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 szklanki łuskanego grochu 2 mięsne kostki(...)wodą w której się moczył, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko gotujemy na małym gazie, aż warzywa i groch będą miękkie. 3. Mięso i warzywa wyjmujemy z zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy. Dodajemy też majeranek. 4. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Po usmażeniu przekładamy
kruche babeczkiKotlet nie musi być z mięsa! Jeśli nie wierzysz, koniecznie sprawdź, na co stać naszego poczciwego buraka, częstego teraz gościa na jesiennych stołach. Kotlety z buraka są genialne, a kotlety z buraka z kaszą owsianą smakują jeszcze lepiej! Kasza owsiana coraz częściej pojawia się w sklepach i supermarketach, ale nie do końca wiemy, co to właściwie za kasza(...)ugotowanej kaszy owsianej 1 natka świeżej pietruszki, posiekana 1 mała cebula, obrana i sparzona 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 5-6 łyżek bułki tartej sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku Jak zrobić? Piekarnik nagrzewam do 170 stopni Celsjusza. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia. Buraka, kaszę i natkę pietruszki umieszczam w misce. Cebulę siekam bardzo
W kuchni Karmel-itkiMaślany kurczak pieczony na ziemniakach Maślany kurczak pieczony na ziemniakach , to pomysł na obiad jednogarnkowy . Każdy , kto jest zabiegany , ceni takie pozycje . Całość jest bardzo prosta
Ogrodnik w podróżyziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. JESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ Aromatyczna, treściwa, pachnąca mieloną kolendrą, sezamem, lekko słodka i po prostu pyszna sałatka jesienna. Sałatka, która sprawdzi się w roli dania głównego na obiad, do pudełeczka do pracy czy szkoły, czy też(...)zimny pot. Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem.... WIĘCEJ KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk! No klasyk bo chyba w każdym polskim domu, kluski ziemniaczane, w różnej
SMYKWKUCHNIKokos znany był już miliony lat temu. Bogaty w witaminy, minerały i tłuszcze przyspieszające przemianę materii stał się przysmakiem mieszkańców Ameryki Południowej, Azji, Indii i Nowej
My Chcemy Jeśćłyżki oleju kokosowego łyżka śmietanki, śmietany lub jogurtu typu greckiego 1-2 łyżki mąki (mąka jest do zasmażki) ja używam gryczanej szczypta: cynamonu, soli himalajskiej, cukru,pieprzu świeżo mielonego ok. 6 całych goździków Wszystkie przyprawy dodajemy wg. własnego smaku, zasmażka też jest wedle uznania, jesli ktoś woli bardziej płynną wersję ten etap pomija. Marchew i groszek wsypujemy(...)gorącej jeszcze potrawy i mieszamy. Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę. Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności. Smacznego
IzaGotujePyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek
karmelowy