ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku opcjonalnie można dodać chrzan lub jabłko lub startą na wiórki marchewkę opcjonalnie doprawić ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori masala(...)nąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np. mięsa lub chleba). *** Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na oleju (ja preferuję czosnek podsmażony na maśle ghee) Cebule rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać upieczone i pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniewielkiej ilości tłuszczu. Mam też zwyczaj delikatnego przyprawienia sznycla nie tylko solą i pieprzem, ale również odrobiną tymianku i cząbru. Fakt, jestem przywiązany do połączenia tych dwóch przypraw z mięsem z kurczaka w ogólności, ale też wyjątkowo dobrze komponują się z konkretnie tym daniem. Jako dodatek proponuję natomiast gotowane warzywa – w szczególności ziemniaki, brokuł, kalafior czy brukselkę. Dobrym pomysłem jest(...)polędwiczek) 2 duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony olej rzepakowy bułka tarta 1 jajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie
Kulinarna Pokusapieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką(...)dnem na średnim ogniu do momentu, kiedy woda się wchłonie, a soczewica rozpadnie. Jeśli woda odparuje za wcześnie można soczewicę podlewać gorącą wodą. Dobrze ugotowana soczewica nie musi być mielona, ale jeśli ktoś chce mieć gładki pasztet, nie widzę przeszkód żeby ją zmielić :) Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku
Trzeci talerzTak przeglądam sobie bloga i widzę, że ostatnio wrzucałam mało mięsnych potraw. I wiecie co? Wiecie, wiecie. Nie będę za to przepraszać. A co do samego
KardamonovyCukinia- tak naprawdę tylko ona w tym roku najbardziej cieszy oko w przydomowym ogródku. Koperek w ogóle nie chciał rosnąć, pomidory marne, ogórki też kiepskie... Cukinii
Kuchnia w czekoladzieTak przeglądam sobie bloga i widzę, że ostatnio wrzucałam mało mięsnych potraw. I wiecie co? Wiecie, wiecie. Nie będę za to przepraszać. A co do samego
KardamonovyUwielbiam szybkie i pyszne kotlety zwłaszcza do obiadu czy burgerów. Siekańce robi się bardzo szybko a połączenie kurczaka, warzyw i sera to poazja. Polecam
Gotowanie PatkiTagliatelle z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym to pyszny obiad dla całej rodziny, który robi się bardzo szybko – 30
KuchniaWeDwoje.plBardzo sycące i mocno paprykowe, prawdziwe węgierskie leczo. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 70 wędzonej słoniny*, pokrojonej w drobną kostkę 1 cebula, pokrojona
My Culinary ArtU mnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa.Składniki:Ciasto:- 1
Zainspirowana w kuchniSurówka z ogórków kiszonych pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne :) Surówka z ogórków kiszonych jest przepisem szybkim i prostym w wykonaniu. Stanowi doskonały dodatek do drugich dań. Pasuje idealnie do mięs smażonych i duszonych. Surówka z ogórków kiszonych jest ultra-prosta z wykonaniu. Do wykonania będziesz potrzebował jedynie pięciu składników. Jestem ogromnym fanem prostych i praktycznych przepisów, dlatego znalazł się(...)drugiego dania. # Ugotuj Przepis : Drukuj Surówka z ogórków kiszonych Surówka z ogórków kiszonych jest przepisem szybkim i prostym w wykonaniu. Stanowi doskonały dodatek do drugich dań. Pasuje idealnie do mięs smażonych i duszonych. Kategoria Sałatki i surówki Łatwość Łatwy Czas przygotowania 8 min Całkowity czas 8 min Ilość porcji 4 porcje Składniki 330 g ogórka kiszonego 6 sztuk średniej wielkości
ugotuj-przepis.plprzygotować cukier i czym zastąpić ten rafinowany. Możliwości w naturze jest naprawdę bardzo dużo. Jest to między innymi - stewia, melasa, ksylitol itd. A czym zastąpić jajka i mięso? o tym także przeczytacie w książce. Podzielona jest na 9 rozdziałów a każdy z nich omawia inny składnik diety wegańskiej i jego zamienniki. A następne przepisy z ich zastosowaniem(...)bardzo przypominają znane ciastka belvita. Owsiane ciasteczka z cynamonem. Składniki; 2/3 szkl. masła roślinnego 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego Skworcu 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki mielonego cynamonu Skworcu 1/2 łyżeczki soli morskiej Skworcu 2 łyżeczki esencji waniliowej Skworcu 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych Skworcu 2 i 1/2 pełnoziarnistej mąki tortowej
Radość kipiąca uśmiechem.klasyka w naszym domu. Pieczone ziemniaki do obiadu. Tradycyjne, delikatnie przyprawione, ziołowe lub przyrządzone na pikantnie. Pieczone ziemniaki podaję do różnych sałat i mięs, najczęściej pieczonego drobiu lub kotletów z wołowiny. Pieczone ziemniaki piekę także w towarzystwie innych warzyw, aby było bardziej pożywnie i zdrowo. I tak powstają wersje ziemniaków pieczonych z: cukinią, marchewką i bakłażanami, cukinią, cebulą i papryką(...)sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano olej Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia na papierze lub w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam, dobrze mieszam rękoma
Zasmakuj Kuchnijest taka, że potrawa ta na przestrzeni wieków bardzo się zmieniała. Np. do połowy XIX w nie było w bigosie kapusty! Kto by pomyślał? Były w nim oczywiście przeróżne mięsa i jakieś kwaśne dodatki - często jabłka. W moim daniu jabłka są również, więc wszystko (no, może nie wszystko, ale coś) się zgadza ;) Jestem szczęśliwy, że w ogóle udało mi się(...)cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony pieprz 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego olej Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 1 godzinę. Pieczarki pokroić
zadanie-gotowaniepomidorów krojonych (1/2 puszki), 2 łyżki przecieru pomidorowego, szczypta cukru, 2 łyżki groszku (może być mrożony lub konserwowy), oliwki zielone tyle ile lubicie, pieprz czarny grubo mielony, sól do smaku, świeży szczypiorek. Przygotowanie: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)czasie kiedy ciasto będzie rosło przygotowujemy pozostałe składniki. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na cienkie plastry. Patelnie rozgrzewamy i układamy na niej kurczaka, nie dodajemy żadnego tłuszczu, mięso podgrzewamy z dwóch str. tylko tyle, żeby nie było surowe. Oprószamy solą i pieprzem. Każdą kulkę sera mozarella kroimy na 3 plasterki. Do pomidorów dodajemy przecier pomidorowym, szczyptę cukru, soli
Moniki Smakołyki