szklanki drobno posiekanej cebuli czerwonej lub białej 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej kolendry opcjonalnie 1 mała ostra papryczka chili lub jalapeno lub mielona papryka lub do smaku opcjonalnie 1 duży pomidor pół łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz do smaku Przepis na guacamole 1. Awokado umyj i natnij wzdłuż(...)ewentualnie dopraw do smaku. 4. Guacamole podawaj z chipsami, tortillą, grzankami, krakersami, bagietką lub chrupkim pieczywem. Pasta guacamole z dojrzałego awokado doskonale pasuje także do grillowanych i pieczonych mięs i krewetek. 5. Jeśli chcesz dodać pomidora to sparz go wrzątkiem i obierz ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne i sok. Miąższ pomidora pokrój w maleńką kosteczkę. Udekoruj
Cztery Fajeryczosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku gulasz : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 2 czubate łyżki słodkiej mielonej papryki 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki ( dla lubiących pikantne , czubata łyżeczka ) sól do smaku 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % Warzywa na placki ścieramy na tarce o grubych(...)dużo bo nie będą chrupiące . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażymy na oleju z obu stor do momentu aż zrobią się chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku . Mięso z udek kroimy w małe kawałeczki . Cebulę siekamy w dowolne kawałki . Mięso z cebulą podsmażamy na patelni , jak już zacznie się rumienić , a cebula zmięknie , wsypujemy oba rodzaje papryki i smażymy mieszając
Ogrodnik w podróżyCzasami są takie dni kiedy nie mamy ochoty stać nad garami, a rodzinka głodna. W takich chwilach takie proste i szybkie przepisy są na wagę złota
karmelowySezon na szparagi powoli dobiega końca. To już ostatnie chwile, aby przygotować smaczne danie ze szparagami w roli głównej. W omlecie za szparagami na bogato są
My Chcemy JeśćPrzepis autorski (mój). Tak przyrządzona marchewka może być idealnym dodatkiem do mięsa, ryby lub lekkim posiłkiem w wersji solo. Dodatkowo wzbogaciłam ją płatkami lnianymi, które zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowym omega-3, błonnika oraz wartościowego dla naszego organizmu - białka. Marchewkę możecie pociąć za pomocą obieraczki lub specjalnej tarki, lecz ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowej mieszanki. Marka(...)zapiekać. 150g spaghetti z marchewki (1/2 opakowania Fit&Easy ) 2 łyżeczki masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu sok z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: płatki lniane do posypania (do nabycia w Zdrowym Markecie 24 ) Opcjonalnie: natka pietruszki Marchewkę przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i 1 łyżeczką masła. Dodać miód, sól
Di gotujeSan Escobar, choć dopiero odkryte, szybko zyskało sympatię turystów z całego świata. To maleńkie państwo, oprócz pięknej architektury i malowniczych krajobrazów, ma ciekawą kuchnię. Jedną z
My Chcemy Jeśćzaskoczy domowników, ale także i gości. Smakują równie dobrze na świeżo, jaki i odgrzewane. 6 dużych ziemniaków 200 g kapusty kiszonej łyżka masła mała cebula łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonego kminku pół szklanki tartego sera sól i pieprz do smaku 6 orzechów włoskich łyżka oleju Ziemniaki powinny być zbliżonej wielkości, aby równo się ugotowały. Obrane i przekrojone na pół(...)piekarnika 200 stopni aż się zrumienią. Wtedy to wierzch każdej połówki dekorujemy resztą sera, a jak się rozpuści można podawać. Aromatyczne, pikantne, proste i bardzo smaczne, jak dla mnie mięso zbyteczne. PS Ostatnio mnie mniej, a to wszystko przez chorobę, ciężko coś robić jak katar, łzy i pot zalewają twarz
Dieta moja pasjaPierwsze receptury na pesto znane były już w średniowieczu. Ten włoski sos ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie komponuje się z pieczywem, pasuje do mięs i ryb, a
My Chcemy JeśćTrwa sezon na kurki. Grzyby kupiłam, bo na susza spowodowała, że nie ma grzybów w w podkarpackich, ale też w polskich lasach... Chciałam poczuć smak jajecznicy
Czerwień i błękitgarstka świeżego lubczyku (patrz uwagi) 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu Instrukcje Do garnka o pojemności 3-4 litrów wlewamy 1,5 litra wody. Wkładamy do niej żeberka i wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać na raczej(...)czosnku kroimy na grube plasterki. Pomidora obieramy ze skórki zgodnie z naszymi poradami i usuwamy łyko. Kroimy wzdłużnie na ósemki. Do wywaru dodajemy pokrojone kapustę, cebulę, czosnek, pomidory i mięso z żeberek. Robimy to w kilku ratach, za każdym razem przesypując składniki solą, pieprzem, tymiankiem, cząbrem i majerankiem oraz mieszając ze sobą. Przyprawione warzywa dusimy powoli w garnku z wywarem
Kulinarna Pokusamarchewki kawałek selera (ok 100g) 1 pietruszka 100g zielonego groszku (może być mrożony) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego Groch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną(...)smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z zupy, mięso obkroić i wrzucić z powrotem do garnka. Grochówkę najlepiej smakuje z ciemnym chlebem. Smacznego
Obiad gotowyPierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy(...)ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Grillujemy na patelni
My Chcemy Jeśćpapryka zielona 1 szt. czosnek 2 ząbki por ok. 8 cm. pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram filety z kurczaka 3 szt. papryka ostra mielona 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku bulion warzywny 300 ml. przecier pomidorowy 1 łyżka pomidory w puszce 1 puszka cukier brązowy 1 szczypta magi/ lubczyk świeży(...)wrzucić papryki i pieczarki. Podsmażyć. Zalać połową bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe, i gotować na średnim ogniu, aż papryka lekko zmięknie. Dodać filety i wymieszać. Kiedy mięso będzie miękkie dodać cukinię. Zalać resztą bulionu i wymieszać. Pomidory przelać do miski i zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać do leczo, dodać przecier i wymieszać. Gotować
Kuchnia Paulettes