stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :) Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony 150 gram papryka słodka mielona 1.5 łyżka cebula 1 szt olej 2 łyżki + 2 łyżki sól 3/4 łyżeczki kalafior mały 1 szt. brukselka 1 szkl. marchew 2 szt. liście lubczyka(...)cebulą oraz obraną i pokrojoną w grube plastry marchew. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu ( najlepiej na al dente, nie może być rozgotowany ). Przecedzamy i dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem i mieszamy. Kalafior dzielimy na małe różyczki i razem z brukselką gotujemy w parowarze 15 min. Następnie dodajemy do naszego dania. Mieszamy. Siekamy listki magi także dodajemy. Doprawiamy
Kuchnia PaulettesSezon grzybowy był w tym roku udany. Dużo grzybów zostało ususzonych, część prawdziwków zamroziliśmy, a nieco grzybów zjedliśmy na świeżo w postaci zupy i risotto
Czerwień i błękitCały obiad w jednym naczyniu, pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad
Wanilia i KardamonPyszna zupka - sycąca i rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w
Kolorowy PrzepisownikOstatnio było bardzo słodko na blogu, dlatego dla przełamania słodyczy mam dla Was przepis na pyszny obiad. Bitki schabowe duszone w kapuście kiszonej z papryką. Wspaniale
Z miłości do słodkościgruzińskie "pierogi" w formie sakiewki, wypełnionej mięsem i bulionem. Sakiewki są dość duże, wypełnione po brzegi przepysznym mięsnym farszem np. z wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny. Mięso może być w różnych konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej, ale były to bardzo znikome różnice i wynikały z rodzaju użytego mięsa, czy np. pół na pół wieprzowo- wołowe(...)mięsnych chinkali, bo dodajmy, że chinkali mogą mieć też inny farsz, chociaż w Gruzji wszędzie serwowano je z mięsem. Do farszu powinniśmy dodać świeżą natkę kolendry, dużo kolendry, świeże chilli - lub suszone, jeśli nie mamy świeżego, cebula, czosnek, sól, przyprawy do mięsa np. cząber i sól, najlepsza będzie ta gruzińska, ale ja użyłam ziołowej i uwierz mi na słowo, moje
SMYKWKUCHNIGrecy, tradycyjną dla swej kuchni zupę fasolową przygotowują inaczej, niż ma w zwyczaju większość z nas – bez dodatku mięsa czy ziemniaków, za to z dużą ilością pomidorów, cebuli, selera naciowego oraz marchwi, koniecznie polaną aromatyczną oliwą, podawaną z czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Fasola w takim towarzystwie jest znacznie lepiej strawna, a zupa – choć bardzo sycąca – jest zdecydowanie lżejsza(...)świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów w zalewie 3 łyżki oliwy extra virgin nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 3 duże liście laurowe, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, czarny pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki oregano 1 1/2 l wody spora garść czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na plasterki posiekana natka pietruszki Fasolę przełożyć do miski, zalać obficie świeżą
Even Better Foodsię obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać 🙂 Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek do dań z grilla, mięs czy serów. Można dzięki niej wyczarować wiele wyjątkowych dań. Mojej Drugiej Połówce Lutenica najbardziej zasmakowała z chrupiącymi chipsami z tortilli i pomimo, że z poniższego przepisu wychodzi sporo słoiczków, dostałam(...)Limy) 300 g marchewki 4 papryczki chilli bez pestek 3 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżeczki suszonego cząbru 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 100 g oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie domowej Lutenicy: Piekarnik nagrzać do 200°C (termoobieg) . Paprykę i bakłażana upiec zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie tutaj . Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem
Moja Delicjapalonym maśle, ziołach i cytrynowej skórce. Obie warstwy świetnie uzupełniają się wzajemnie różnymi teksturami i smakiem. Pyszne na gorąco i na zimno. Z pewnością będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa. A racji tego, że słowa niekoniecznie łatwo mi się dziś składają, mogę Was tylko zaprosić spróbowania i polecić te słodkie kartofelki wszystkimi podniebieniami, które ich kosztowały :) Są naprawdę warte uwagi(...)łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki zimnego masła 2 kopiaste łyżeczki śmietany 18% 1/3 szklanki brązowego cukru szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Sposób przyrządzenia: 1. Bataty umyj i pokrój w kostkę wielkości kęsa. 2. Ułóż bataty na blasze do pieczenia i piecz 25min w 180*C. 3. Do rondelka włóż masło
Kuchnia w Słońcu Skąpananadziewany makaronem , obiad jednogarnkowy Pyszny, pieczony kurczak, faszerowany makaronem , raz już gościł na moim blogu . Jednak farsz tego poprzedniego był inny . Trudno powiedzieć który smaczniejszy , liczy się raczej tylko mięso i makaron , reszta przypraw i składników stanowi dowolną kombinację lubianych smaków . Pasuje dosłownie wszystko , no może oprócz lodów waniliowych.. chociaż kto wie , jak by się uparł … nie jednak(...)niezbyt duża papryka czerwona , grubościenna 2 łyżki suszonych , tartych warzyw ( swoje lub kupne warzywko suszone , naturalne , bez konserwantów ) 1 pęczek natki pietruszki 2 czubate ,łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 kostki rosołowe drobiowe 1/2 szklanki słodkiej śmietany ( najlepiej kremówki ) kilka plastrów masła sól , pieprz do smaku Makaron gotujemy , tak żeby pozostał lekko twardawy po ostudzeniu . Kurczaka
Ogrodnik w podróżyorganizmu po wysiłku. Koktajle Eco&Fit Slim są wygodnym uzupełnieniem codziennej diety, zwłaszcza, jeśli w pracy lub na uczelni nie mamy czasu na inny posiłek albo ograniczamy spożycie mięsa i ryb. Wystarczy porcję koktajlu zalać mlekiem lub wodą i wypić, aby na długi czas pozbyć się uczucia głodu i otrzymać zastrzyk zdrowej energii. Można je także wykorzystać jako dodatek(...)surowe ziarno kakao odmiana Criollo, naturalne aromaty, naturalny aromat śmietankowy, nierafinowana sól morska, glikozydy stewiolowe - substancja słodząca Wanilia: izolat białka serwatkowego z mleka, inulina Orafti HSI, łuska babki jajowatej, mielona wanilia Bourbon, naturalne aromaty, nierafinowana sól morska, glikozydy stewiolowe - substancja słodząca. Truskawka: izolat białka serwatkowego z mleka, inulina Orafti HSI, łuska babki jajowatej, liofilizowana truskawka w proszku, naturalne aromaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapietruszki lub koperku ALBO Sos II: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz drożdże, mieszamy. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie lepić się do rąk. Pod koniec(...)ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 8-10 minut (do lekkiego zarumienienia). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso
Smaki Na Talerzuobiadu wcale nie muszą być nudne! Tak przygotowany ryż sprawdzi się zarówno do ryb i krewetek, ale będzie też świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody na 1 część ryżu, ale ryż będzie wtedy kleisty. Żeby ryż ugotować na sypko weźcie(...)łyżki oleju ryżowego. Na gorący tłuszcz wrzucamy czosnek, dwukrotnie przeciśnięty przez praskę, smażymy aż straci swój mocny, surowy zapach i lekko się zeszkli. Wsypujemy do czosnku płatki chili i mieloną kurkumę i mieszamy, aż zabarwi się cały olej. Dodajemy ugotowany ryż, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wodę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie
Karo in the KitchenDOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu. Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, keczup lub koncentrat pomidorowy, dodaję naturalne pektyny(...)opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa) 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku (starte na tareczce) 7 goździków utłuczonych w moździerzu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię
Moja Książka Kucharska