BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 318wizyta w najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami… Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji(...)pudru trzcinowego (lub białego),175 g miękkiego masła,200 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki sody,1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli,2 łyżki masła do posmarowania formy,łyżka oleju.KREM100 g miękkiego masła,400 g serka Mascarpone,½ szkl. różanego cukru pudru*(można
SzczyptaSmaQ
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 223ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki wędzonej papryki 1 małe czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 duże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czerwonego octu(...)pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty z każdej strony (pod koniec smażenia dodaję trochę masła i polewam mięso w trakcie smażenia). Przełóż mięso na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu resztę oliwy, włóż pomidory i dopraw solą
karmelowy
Sałatka HIT imprezy – sałatka a la gyros 188ogórek 2-3 kiszone ogórki (można opcjonalnie zamienić na konserwowe, choć ja wolę kiszone) 0,5 dużej czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy majonez łagodny ketchup 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól do smaku kawałek kapusty pekińskiej sos do hamburgerów – kupny lub domowy (przepis poniżej) szczypiorek olej do podsmażenia Na domowy sos hamburgerowy: 6 łyżek majonezu(...)czas przygotowania reszty składników. Przygotowujemy sałatkę: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, obsypujemy dobrze przyprawą gyros, dodajemy z 2 łyżki oleju i mieszamy. Warto tak przygotowane mięso schłodzić przez 30 minut w lodówce (ale nie jest, to konieczne). Następnie mięso smażymy i wykładamy na dno naczynia, w którym podamy sałatkę. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka
Słodkie okruszki
Seler – przepisy 213Zapraszam na zbiór inspiracji na przepisy z selerem korzeniowym i naciowym. Znajdziecie tu dania dietetyczne z selerem, przepisy na obiad np kotlety z selera, zupę z
Dorota Smakuje
Gulasz z dziczyzny na czerwonym winie 202borowików sól Przygotowanie: Mięso myjemy,kroimy na kawałki,przekładamy do naczynia,dodajemy połowę pokrojonych w kostkę warzyw,rozgniecione w moździerzu zioła ,przyprawy i połowę czosnku również dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy ,zalewamy winem tak ,żeby wszystko było przykryte,przykrywamy i odstawiamy na noc albo nawet na dobę do lodówki ,żeby się zamarynowało.Po tym czasie wyjmujemy mięsko(...)odcedzoną wcześniej marynatę ,doprowadzamy do wrzenia ,przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok 2 godz(aż mięsko będzie miękkie.,na końcu doprawiamy jeszcze solą i pieprzem grubo mielonym Smacznego
Swojskie jedzonko
Curry z kurczaka ze szpinakiem 182pewno ją powtórzę. Curry jest bardzo fajnym daniem ze względu na to, że dodawane składniki można dobierać według swoich upodobań. Danie może składać się z różnych warzyw, mięsa i innych składników, które są zanurzone w pysznym sosie. Potrawa koniecznie musi być z dodatkiem aromatycznych przypraw tworzących znany nam proszek curry. W Indiach kompozycję przypraw tworzy się na bieżąco(...)piersi z kurczaka 500 g małych pieczarek 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 szalotki 5 ząbków czosnku 1 marchew kawałek selera 400 ml mleczka kokosowego 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki) 2 łyżeczki proszku curry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła klarowanego pieprz
Kuchcik gotuje
Chicken Tikka Masala 209Jedno z dań kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę z okazji jego imienin :) Wywołało prawdziwe szaleństwo doznań smakowych. Rewelacja. Składniki na Chicken Tikka Masala (5 - 6
Karola gotuje
Cheesburgery wołowe z grillowanymi warzywami i dwoma serami 190czerwona papryka, 4 plastry sera scamorza (o grubości ok. 2 cm), 4 płaskie łyżki startego parmezanu, 1 mała sałata rzymska mini oraz: płatki chili świeżo mielone, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy, sól, szczypiorek, listki świeżej mięty, sos majonezowy: ziołowy i curry. Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie warzywa: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, obieramy tylko cebule i kroimy. Cukinię kroimy(...)które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Rada: cukinię grillujemy bardzo krótko, ponieważ jest bardzo cienka. Bułki przekrawamy na połowę i krótko podpiekamy z dwóch str. na grillu. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na ruszt dajemy ser scamorza, grillujemy tylko z jednej strony. Składamy cheeseburgery: Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną
Moniki Smakołyki
GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 211konkurs na Najlepszego Burgera. Pan Burmistrz Roman Ptak wraz z kilkuosobowym jury próbowali, komentowali i oceniali burgery przygotowane przez kolejne drużyny. Ale nie nie nie, nie samo mięso tutaj odgrywało główną rolę – liczyła się całościowa prezentacja , pomysł, dodatki i przygotowanie. Ślinka ciekła na sam widok! Mistrzami grillowania okazali się Panowie Policjancie i można powiedzieć , że od niedzieli(...)przyznaję, że kilka zainspirowało mnie do stworzenia swoich słodkości :) ). Wybrane z widowni jury ( osobiście ” bardzo ubolewam” nad tym , że do jury wzięto dzieci. Dokładnie takie samo zdanie mieli znajomi i goście, którzy siedzieli w pobliżu mnie! ) oceniało kilkanaście wypieków. Były drożdżowe … z owocami .. galaretkami … lukrami plastycznymi … kremami … masami … kruszonkami itd. Zwyciężyło Rafaello! Moje
Ostra na Słodko
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 191powstała ze skrzyżowania karpia polskiego (galicyjskiego) z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Charakteryzuje ją dobre wygrzbiecenie (czyli łatwo ją filetować), zwarta forma i oliwkowy kolor. Ma delikatne mięso, a rybi zapach, za którym nie wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny. Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal(...)czerwonego wina wytrawnego 3 gałązki tymianku 1 liść laurowy 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu cayenne 1 goździk 1 marchewka natka pietruszki 50g masła 25 g rodzynek sól i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Filet z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. na patelni rozgrzewamy 20 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną
Smakowity Blog Kulinarny
Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur 315około 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur. Kurczak: Kurczaka pokroiłam na kilka mniejszych filecików o podobnej grubości ok 1 cm. Do małej miseczki wrzuciłam posiekane listki świeżego rozmarynu, mieloną słodką paprykę i wlałam oliwę. Wymieszałam. Każdy filecik kurczaka opruszyłam solą i pieprzem, następnie zanurzyłam w oliwie z rozmarynem i papryką i odłożyłam na talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam pestki(...)smażyłam przez około minutę, wlałam alkohol i chwilę odparowałam. Śliwki przemieszałam i polałam mieszanka octu balsamicznego z syropem klonowym i podgrzewałam chwilę, aby zredukowac płyn. W tym czasie mięso zsunełam na brzeg patelni. Kurczaka wyłożyłam na kaszę bulgur, wyłożyłam na niego śliwki, a obok ułożyłam słupki ogórka opruszonego solą. Było Pysznie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa
Blondynka Gotuje
Fasolka po bretońsku z parówką 365racji tego, że w dzieciństwie nie znosiłam fasolki po bretońsku z kiełbaską, mama robiła mi ją z parówką. Była to jedyna "kiełbaska" jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna(...)moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu
Olikowa kuchnia
Tradycyjny biały barszcz wielkanocny 244kwaśna śmietana 18% * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Przygotowanie : Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy(...)miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody, dodajemy chochlę wywaru i mieszamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, wrzucamy jajka. Doprawiamy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zaciągamy śmietaną. Barszcz biały podajemy gorący, posypany odrobiną świeżego majeranku
Magiczne Życie Marty
Włochy - Pasta alla Norma, czyli sycylijski makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem 145Bakłażan to na Sycylii warzywo (a właściwie owoc) pierwszej potrzeby i bardzo często zastępuje w lokalnej kuchni mięso. Już jakiś czas temu zaprezentowaliśmy przepis na sycylijską caponatę . Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk - pasta alla Norma, która swoją nazwę zawdzięcza muzyce klasycznej, a konkretniej kompozytorowi Vicenzo Belliniemu, który szczególnie upodobał sobie mariaż makaronu z sosem pomidorowym z kawałkami bakłażana(...)używa się sera ricotta salata ( my robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze ) Przygotowanie: 1) Na dobrze rozgrzanej oliwie (2 łyżki) smażymy pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, do miękkości
Roślinożerni urlopowicze
Gnocchi z grzybami, romanesco i suszonymi pomidorami 223mąki pszennej uniwersalnej jajko łyżka zimnego masła sól Sos 5 sporych borowików garść kurek cebula duża garść suszonych pomidorów 3 różyczki romanesco łyżka ziemnego masła sól pieprz grubo mielony 3 łyżki oleju Dodatkowo twardy, dojrzewający ser starty na duże i cienkie plastry Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Borowiki i kurki oczyścić. Kurki pokroić na duże kawałki lub zostawić(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z palnika. Ziemniaki odcedzić. Pozostawić na 5 minut do lepszego odparowania, a potem przepuścić przez praskę lub zmielić w tzw. maszynce do mięsa. Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i masło. Szybko wyrobić na gładką masę. Odrywać kawałki ciasta i rolować na wałki o średnicy do 1,5 cm. Wałki pokroić nożem
Weekendy w domu i ogrodzie