mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1212/1557)

Czwartek: Wegetariańskie curry z cieciorki i batata 113

Bardzo proste wegetariańskie curry do błyskawicznego przyrządzenia. Potrawa niesamowicie pachnie i ma wspaniały aromat. Danie idealne na chłodniejsze dni, bo korzenne przyprawy mają super rozgrzewającą moc

Niedzielny kucharz
Chrupiąca choinka z grzybami 178

suszonych warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania z warzyw, grzybów. Wzbogaci smak dania, ale nie przytłumi go. Rodzina Vegeta Natur to ponad 30 produktów, które mają te samą bazę, ale w konkretnych(...)świeżych pieczarek  100 g pora - jasna część 1 łyżeczka oleju roślinnego  1 łyżka masła  2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem   1/3 łyżeczki świeży mielonego pieprzu czarnego  2-3 łyżki posiekanej zieleniny - natka pietruszki i koperek 2 łyżki bułki tartej  do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżeczka mleka choinkę podaje się na stół w całości

Smaczna Pyza
faszerowana papryka, na sposób andaluzyjski 199

Liczyć należy przynajmniej po jednej papryce na osobę. Składniki: 5 czerwonych papryk (można wziąć, dla lepszego efektu 4 czerwone i 1 zieloną) 300g mielonej wołowiny natka pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki liść laurowy 100g wędzonego boczku, albo serrano kawałek twardego sera do tarcia 1 duży, starty pomidor, albo passata 1/2 kubka ryżu (najlepiej(...)Gotować na małym ogniu, aż woda odparuje. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić 1/2 posiekanej w drobną kostkę cebuli. Dodać boczek lub szynkę, pokrojone w drobną kostkę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso i posiekaną natkę, wszystko przesmażyć. Dodać sól, pieprz i wędzoną paprykę, startego pomidora lub passatę. Smażyć 2 – 3 minuty. Przygotować 4 papryki, odcinając im wierzch i czyszcząc środek. Ugotowany

stajnia gołębie od kuchni
Gniazda makaronowe a'la lazania 214

Prezesie. Jak sprawiedliwie, to wszystkim: lekarze, policjanci, strażacy. Dobra koniec polityki. Smacznie było, cześć. Składniki: makaron gniazdka nitki  1 słoik sosu do spaghetti    ORZECH 400 g mielonego karczku 2 łyżki kaszy manny 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej 1 plaska łyżeczka listków świeżego tymianku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanych listków świeżego majeranku 1 ząbek(...)topić dodać mąkę, połączyć i ciągle mieszając drewnianą łopatką dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową pieprz i sól. Zagotować i  odstawić. Mięso przełożyć do miski dodać    kaszę mannę, jajko i wszystkie przyprawy. Wyrabiać masę mięsną przez minimum 5-7 minut. Uformować zgrabne kuleczki i odstawić. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem

Gosia gotuje
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 182

Marzenka, patrzę już w stronę przyszłego tygodnia. I chociaż przecież mniej więcej wiem, którą ścieżką pójdziemy, to jakie przygody nas na niej spotkają pozostaje zagadką;) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml czerwonego wina 300 ml bulionu 2 łyżeczki sosu Worcestershire(...)oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się

zadanie-gotowanie
Boczek/słonina w solonej marynacie i przyprawach 169

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Picante Cooking . Autorka przepisu jest rodowitą Ukrainką, więc zaufałam temu przepisowi. Niektóre rzeczy lekko zmodyfikowałam i zrobiłam

Di gotuje
Kotlety z czerwonej fasoli - wegańskie :) 173

Kolejny debiut w kuchni :D Dzięki któremu jeszcze bardziej uświadamiam innym a nawet sobie, że potrawy bez mięsa, a wykonane wyłącznie z roślin mogą być smaczne! Wiem, że na pewno będę kombinować w przyszłości z tym przepisem, urozmaicać i modyfikować. Jednak jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Kotlety mają miękką strukturę w środku, natomiast z wierzchu są dość mocno przypieczone(...)towarzystwie surówki i kaszy stanowić pełnowartościowy posiłek :) Składniki: 100 g fasoli czerwonej redkinley (Targroch) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju  2 łyżki siemienia lnianego mielonego  przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, ziół prowansalskich, mielonego kminku, soli himalajskiej  (Targroch), 1/3 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka curry, szczypta pieprzu ziołowego i czarnego  Przygotowanie

Zdrowie na języku :P
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 184

miesiąc wcześniej z pewnością dorzuciłabym trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest to by było różnorodnie i warzywnie. Romowie dodawali też mięso gotowane (takie po rosole), leśne grzyby. Można kombinować. Cukinia to idealny dodatek do takich dań bo świetnie przechwytuje inne smaki, ale musi się przegryźć. Czyli przygotowujemy danie tak, by przed podaniem(...)ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ z pestkami odrzucając

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pełnoziarnista zapiekanka makaronowa z penne z wołowiną i cukinią w pomidorach. 178

było tak dawno temu, że bałem się, czy wyjdzie...wyszła! I to tyle jej się zrobiło, że chyba nie sposób ją przejeść w dwa dni. Czego użyłem? -500 gram mielonej na moich oczach wołowiny (ligawa) -puszka pomidorów -200 ml śmietanki 30% -2 cebule w piórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane -cukinia pokrojona w kostkę ze skórką(...)solimy i dodajemy pieprzu ziołowego; smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i na wysokim ogniu redukujemy. Przekładamy do naczynia. Na patelnie po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Solimy i doprawiamy spora ilością lubczyku i papryki, dodajemy dwie szczypty czosnku niedźwiedziego oraz trochę pieprzu. Dodajemy cukinię i smażymy na dużym ogniu 4-6 minut. Na dno naczynia żaroodpornego

BaRepas
Tagliatelle z cukinii 131

danie nie świadczy, że zrezygnowaliśmy z makaronu, oj nie.. :D Tagliatelle z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 500g miesa mielonego wieprzowo- wołowego kilka pieczarek 1 cebula przecier z pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, ząbek czosnku do dekoracji parmezan i oliwki Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem(...)się lekko zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać plastry pieczarek a po chwilimięso. Na patelni, drewnianą łyżką podzielić je na mniejsze kawałki. Smażyć przez około 20 minut aż mięso zbrązowieje. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty. Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez kilka minut, mieszając od czasu

MarciochaKucharzy
Miód i kawa sosem barbecue 179

Ten gęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi. Składniki: ½ szklanki drobno posiekanej cebuli ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku 1

naRuszcie
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 266

wierzchu. 3. FARSZ (15 min) Podczas wyrastania ciasta zdążymy zrobić farsz. Pierś z kurczaka drobno siekamy na coś w rodzaju papki, wkładamy do miski i dodajemy pieprz oraz chili mielone lub w płatkach (powinno być dość sporo, aby wyrównać mdły smak awokado), mieszamy i odstawiamy na bok. Następnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy(...)doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem(jeśli macie niedojrzałe, musicie pokroić je drobno nożem lub zblendować). Do miski dodajemy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy do tego drobno posiekaną natkę pietruszki oraz wyciskamy sok z cytryny – mieszamy i próbujemy. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze soli, pieprzu lub chili – farsz musi być

Nerds Kitchen
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie 522

Chicken fillets marinated in yoghurtSkładniki.2 piersi z kurczaka dużeMarynata.15 dag jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina białego1 ząbek czosnku1 cm strączka chilliSalsa owocowa.1 jabłko1 gruszka1/2 cebuli1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu wieloowocowego1 łyżka winalistki melisyWykonanie.Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść(...)marynatą i odstawić przykryte na całą noc.Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem

Kulinarny karnet Christophera
Warzywny gar z ciecierzycą 155

warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej bazylii (w całości) sól morska, świeżo mielony pieprz, czosnek niedźwiedzi (zamiennie z innymi suszonymi ziołami), czubryca zielona Wykonanie: Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Wrzucić na mocno rozgrzany olej (najlepiej wprost(...)minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Ja ugotowałam całe opakowanie, bo zwyczajnie w świecie zawsze ją podjadam. Jeśli wolicie bardziej płynne danie, bądź chcecie je zajadać z pieczywem, czy dodatkiem mięsa dodajcie mniej ciecierzycy – ok. 350 g. Ja dodałam 500 g, bo żadnych dodatków nie przewidywałam. Całość dobrze wymieszać, ew. dodatkowo doprawić i jeszcze poddusić przez ok. 7 minut. Smacznego

gutfut
Smażone kulki warzywne 148

Tradycyjny rosół i tradycyjny problem, czyli co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Najczęściej mamy sałatkę, pierogi i krokiety. No ale ile można, tak tydzień w tydzień, bo przecież rosół musi być co najmniej raz w tygodniu... Dlatego tym razem warzywa wykorzystałam do przygotowania smażonych kotlecików. Kulki warzywne smażone w głębokim oleju być może nie są fit, ale smakują(...)jajko 7)       suszona bazylia 8)       suszone oregano 9)       pieprz czarny mielony 10)    sól 11)    bułka tarta 12)    olej do smażenia Sos czosnkowy: 1)       200 g jogurtu naturalnego

Na kulinarnym poligonie