wśród postnych dań które jeszcze się dojada po suto zastawionej Wigilii, pojawia się na obiad mięso. Zazwyczaj jest to soczysta szynka lub pieczeń, ale w tym roku, oprócz tych mięs, pojawi się na stole kurczak. Ale nie byle jaki – soczyste udka, z chrupiącą skórką, zachęcają zapachem pomarańczy, rozmarynu oraz masą pysznych dodatków. Wszystko pieczone w jednym naczyniu, pozwala zaoszczędzić(...)tego dodajemy suszony tymianek oraz pół łyżeczki siekanego rozmarynu. Mieszamy. Kurczaka skrapiamy z wierzchu odrobiną oleju i rękami, nacieramy go dokładnie mieszanką pomarańczowo-ziołową. Na koniec posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania. Ziemniaki myjemy porządnie, nie obieramy. Przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy
Smaczna StronaJeszcze w XVI wieku pieczarki były przysmakiem, na który stać było tylko najbogatszych. Obecnie pieczarki to najpopularniejsze grzyby na świecie. Oprócz tego, że pieczarki są bardzo
My Chcemy JeśćLeczo to narodowa potrawa Węgrów. Głównym składnikiem jest papryka i pomidory, które odpowiadają za super smak i aromat dania. Leczo może być dodatkiem do dania głównego
My Chcemy Jeśćtotalny hit. Dlatego od jakiegoś czasu chodziło za nami żeby go odtworzyć. Udało się! W kilka minut mamy całą miskę gotowego sosu, który sprawdzi się jako dodatek do mięsa czy sałatki. Tym razem nam posłużył jako dodatek do kurczaka w panierce. Pałki z kurczaka i blue cheese Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} MARYNATA DO KURCZAKA: - 10 pałek z kurczaka - 2 łyżeczki miodu - przyprawy (kebab-gyros, kminek mielony, bazylia, ostra papryka, majeranek, czosnek w proszku – ilość wedle uznania) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki wody Pałki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręcznik. Przyprawy łączymy z miodem, oliwą
Związek na patelniBędąc ostatnio na wycieczce w Dolinie Baryczy, a dokładnie tutaj (polecam baaaardzo!) , jadłam idealnego pstrąga. I pewnie dlatego moja miłość do pstrągów przybrała na sile. Tak
gutfutsuszonymi pomidorami i serem z kaszą pęczak i pomidorkami koktajlowymi na rukoli. Bardzo szybkie i jednocześnie pyszne danie. Coraz mniej dań mięsnych gości na moim stole. Jeśli już wybieram mięso, to najczęściej jest to ryba albo drób. Pierś kurczaka to najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu kawałek kury, chętnie wybierany przez osoby na diecie i sportowców. Łatwo jednak popaść w nudę(...)grubszej strony fileta i zrobić kieszonkę do faszerowania (zrobić w środku jak najwięcej miejsca na farsz, jednocześnie uważając, żeby nie przeciąć fileta na wylot). Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i posiekać. Wymieszać z serem (trochę sera można zostawić na wierzch) i zafaszerować filety. Po wierzchu posypać pozostałym serem i ziarenkami sezamu. Tak przygotowane
Dietologktóry z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się go bardzo szybko i tylko od Was zależy jak będzie ostry. Ja użyłam jednej papryczki chilli i dla mnie już sos był(...)bazylią (może być też zwykły olej lub oliwa z oliwek) 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję
Moja Książka KucharskaSałatki z tuńczykiem sprawdzają się zawsze. Są łatwe i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim bardzo smaczne. Ta sałatka z tuńczykiem to także porządny zastrzyk witamin
My Chcemy JeśćPochodzące z Ameryki Południowej awokado to daleki kuzyn gruszki. Do Europy sprowadzili je hiszpańscy konkwistadorzy w XVII wieku. Mimo że awokado to bardzo kaloryczny owoc, to
My Chcemy JeśćLubie zieloną soczewice więc postanowiłam zrobić coś do obiadu co będzie również dobre na zimno i będzie pasowało jako dodatek zamiast ziemniaków praktycznie do wszystkiego do
Piekielna Kuchnia PatiSzukacie pomysłu na dietetyczne nuggetsy ? Trafiliście idealnie :) Dzisiaj dla Was coś pysznego w wersji "odtłuszczonej". Mianowicie do przygotowania tych chrupiących kąsków z kurczaka nie użyłyśmy tłuszczu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidusimy pod przykryciem do miękkości mięsa — około 1,5-2 godziny. Jeśli będzie Wam odparowywało za dużo płynu i mięso będzie wystawało mocno ponad jego poziom — uzupełniajcie go. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki, puszkę całych pomidorów w zalewie (można je rozdrobnić widelcem lub blenderem, ja po prostu rozgniatam je w ręce) i całość gotujemy już(...)gałązki selera naciowego 1 mała pietruszka 3 ząbki czosnku 1 średnia pomarańcza – starta skórka i wyciśnięty sok 2,5 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej lub ostrej papryki 6 łyżek masła klarowanego lub oleju sól pieprz
Karo in the Kitchenpominąć) 1 kartonik krojonych pomidorów z dodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki(...)dodajemy do garnka do pozostałych warzyw. Wlewamy do nich około 1 litr wody oraz dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze
Poezja smakuEnglish. Z naszych polskich pampuchów zrobiłam ostatnio cudne wege burgery. Podałam je z chrupiącymi kąskami bakłażana, doprawionego orientalnymi przyprawami. I wiecie co? Okazało się, że to świetny zamiennik mięsa! Smakuje prawie jak stripsy z kurczaka! W połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem na bazie jabłek, surówką z czerwonej kapusty i ulubioną sałatą, tworzy naprawdę godne polecenia danie. Koniecznie wypróbujcie :) Składniki(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki ryżowej 1 szkl. wody 1/2 łyżeczki nasion anyżu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól, pieprz Oraz 2 mniejsze bakłażany 2 szkl. panierki panko sałata rzymska olej rzepakowy
Delicious PlacePyszna i bardzo zdrowa zupa z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie z pulpetami z mielonego kurczaka i kaszy gryczanej. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji : 4 Kładzione kluski to fundament babcinych kuchni, niezastąpiony zastępnik makaronu, którego w dawnych czasach nie tak łatwo było kupić, robione na mleku, jako postach wnuków i na rosole, jako dodatek(...)zrób. Smakują pysznie, są miękki i bogate w smak, dzięki dodatkowi kaszy, parmezanu i pietruszki. Naprawdę warto je zrobić. Składniki: Pulpety 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej 200 g mielonego kurczaka 2 łyżki tartego parmezanu 1 tarty ząbek czosnku 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Bulion warzywny 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Pęczek łodyżek natki pietruszki 1 cebula
Niedzielny kucharz