pomidorów lub 800 g z puszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 3-4 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki muszkatałowej(...)mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie do minimum i gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć na średnim ogniu, mieszając i odwracając, aż mięso zmieni kolor i się przyrumieni. Wlać wino, szybko zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż większość wyparuje
Pełny talerzcały kurczak, oczyszczony, dokładnie umyty i osuszony (około 1,5 kg) sól i pieprz pół łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy cytryny 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju Zawsze twierdziłam, że najprostsze przepisy są najlepsze :) Dzisiaj pyszny, aromatyczny(...)przyprawy dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku i oliwą. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nimi całego kurczaka. Przygotować blaszkę lub naczynie do zapiekania i ułożyć w nim mięso (piersiami do góry). Piec przez 30 minut w temp. 180ºC a następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Formę przykryć folią aluminiową i piec dalej przez 1 godzinę. Następnie zdjąć folię
Świat Domowej KuchniGravlax z koperkiem, to klasyka kuchni skandynawskiej. A ten przepis jest najprostszą recepturą na marynowanego łososia. To przepis bazowy. Gravlax to przystawka, która smakuje wszystkim (jedzącym mięso). Jak przystało na danie ze Skandynawii jest proste i pożywne. Przygotowanie jest nieskomplikowane, ale czas oczekiwania na gotowe danie to 1-3 dni. Gravlax możesz podać na kilka sposobów. Pokrojony w cieniutkie(...)łososia ze skórą (użyłam 50 dkg łososia) duży pęczek koperku sól i cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki soli himalajskiej : 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Łososia oczyścić i usunąć ości. Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii
Codziennik KuchennyPasztet z selera z pomidorami suszonymi – pasztet warzywny, bez mięsa, bardzo tani i prosty do przygotowania, ze składników łatwo dostępnych. Pasztety warzywne cieszą się coraz większą popularnością w naszym menu i coraz częściej goszczą na stołach nie tylko w porze śniadania czy lunchu, ale również na różnego typu uroczystościach rodzinnych czy z okazji świąt. Są świetnie prezentująca się przystawką(...)działy Pasztety-przepisy . PRZEPIS PASZTET Z SELERA Z POMIDORAMI SUSZONYMI Składniki: 1 kg selera korzeniowego 3 cebule 150g masła klarowanego lub zwykłego 2-3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów 2 łyżki suszonych płatków pomidorów 2 łyżeczki oregano chili pieprz 2 ząbki czosnku 2 jajka 3/4 szkl kaszy manny Jak zrobić pasztet z selera z pomidorami suszonymi: Najpierw
Dorota SmakujeDana . Polecam Wam ten sklep w szczególności przed świętami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka około 3 szklanek płatków kukurydzianych – u mnie z e-Dana 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub mleka (u mnie dziś maślanka) 1 jajko 1,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki Przygotowanie: Piersi(...)blenderze lub pokruszyć zostawiając ciut większe kawałki – u mnie dziś ta wersja, ja moje płatki kruszę w dłoniach). Wyciągamy miskę z kurczakiem zanurzonym w masie. Wyjmujemy kawałki mięsa z ciastem i obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 minut (czas
Słodkie okruszkikurczaka lub indyka (ze sprawdzonego źródła) 30 g jarmużu 30 g mixu sałat z rukolą 50 g papryki czerwonej 50 g pomidora sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony ulubione przyprawy np. słodka papryka , ostra papryka , zioła prowansalskie , bazylia , curry, gyros (patrz na skład gotowych mieszanek!) 20 ml oleju MCT (na redukcji z racji ograniczenia tłuszczu LCT na rzecz(...)jakiś czas obracając do momentu aż się zrumieni. Paprykę umyć i pokroić w małe kawałki a następnie dodać do sałaty i jarmużu. Szparagi ugotować według przepisu. Do zieleniny dodać mięso i polać olejem MCT lub innym tłuszczem a następnie przyprawić według gustu. Smacznego! — BTW w 1 porcji z powyższych składników z olejem MCT: 465 g, 468 kcal
Ola la LCHFDziś w końcu mięso :) Od dawna kusił mnie kurczak pieczony w ten sposób. W końcu postanowiłam i ja go sobie przygotować. Nie ma przy nim za dużo pracy a efekt jest na prawdę imponujący. Kurczak wychodzi soczysty i dzięki mieszankom przypraw bardzo aromatyczny. Nam starczył na niedzielny obiad, następnego dnia wylądował w naleśnikach z warzywami i jeszcze trochę zostało(...)Składniki: 1 kurczak 1 butelka jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki vegety 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonego chili 3/4 łyżeczki mielonego kuminu Przyprawę do kurczaka, vegetę, słodką paprykę, rozmaryn, pieprz, sól, chili i kumin wsypujemy do miseczki
My simple kitchenupiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie ten przepis, wyszło ciekawie. Lista zakupów, abyście precyzyjnie skompletowali składniki i nie mieli moich dylematów ;) : polędwica wieprzowa, im grubszy kawałek tym lepszy, około 400 g 300 g świeżych kurek, choć im więcej tym...bardziej grzybowo :) duża cebula kilka cienkich plastrów boczku dwie czubate łyżki(...)około 30 minut. Na koniec doprawiam śmietanką, solą, pieprzem i tymiankiem, i mam gotowy sos. Polędwiczkę rozcinam, by powstał dość cienki płat, który łatwo można zrolować. Mój kawałek mięsa był nieduży, długi a wąski, więc było nieco trudniej, ale wszystko da się zrobić. Wam polecam jednak wybrać grubszy kawałek mięsa. Delikatnie solę go i pieprzę z obu stron, układam
Pichceniomanialubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym. Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych gatunków mięsa i ryb. Trzeba jednak bardzo uważać, aby nie przypalić podczas pieczenia, dlatego Małżonce Mej Aleksandrze najbardziej odpowiada do dań z parowaru. Przyprawa doskonale komponuje się też z serem paneer (przepis na paneer(...)skórki z cytryny, suszone liście cytryny, suszona skórka pomarańczy, • papryka ostra lub łagodna w płatkach lub zmielona, chili w proszku, • nasiona - kminek, kumin, koper włoski, kardamon, goździki • przyprawy mielone - cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, • cukier /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasoczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne nadzienie: 500 g karkówki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta majeranku(...)grillowej. Mniej więcej w połowie smażenia zlewamy tłuszcz i odstawiamy na bok. Usmażone kotlety przekładamy na talerz; gdy lekko przestygną, kroimy w cienkie plasterki. 2. Na patelnię ze smażenia mięsa wlewamy odłożony tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy oregano i bazylią, dusimy jeszcze 3-4 minuty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni razem z blaszką
My Culinary Artodpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Składniki: 300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) 3 łyżki oliwy 200 ml białego wina wytrawnego 800 ml bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi selera naciowego pęczek zielonych(...)dodaj po zdjęciu garnka z ognia, będą wówczas al dente. Dopraw solą i pieprzem. Można też dodać łyżkę masła. Risotto podajemy posypane tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki, oprószone świeżo mielonym pieprzem
Smakowity Blog KulinarnyPasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Ta pasta z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich to nie tylko pomysł na smarowidło do chleba
My Chcemy JeśćJestem teraz w Kotlinie Kłodzkiej i wydawałoby się, że tutaj, w górach, powinna być zima. Nic tego. Szaro, buro, ponuro, tylko czasami na krótkie chwile
Codzienna kuchnia niecodziennaMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzNadziewane patisony to alternatywa dla faszerowanej cukinii. W smaku są mniej wodniste niż cukinia, bardziej kremowe i delikatne. Z racji małego gniazda nasiennego nie mieszczą tyle
Kucharzyca