Jedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to
Moja Delicjaczasu do czasu chłodnikiem nie pogardzę. Wczoraj było tak gorąco, że nic innego nie byłabym w stanie zjeśc ze smakiem. My jak zwykle kręcił nosem na brak mięsa, ale zjadł, no zjadł. Łatwo nie ma, wiem. Zastanawiam się jedynie nad dodaniem do chłodnika większej ilości szczawiu. Jeżeli lubicie smak tych liści, dodajcie dodatkowy pęczek. Składniki: 1 pęczek szczawiu(...)dolewamy do tego maślankę. Całość uzupełniamy o pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pokrojone w kostkę ogórki (ja ich nie obierałam), rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Wkładamy do lodówki, podajemy ze startym serem wędzonym. Artykuł Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzede wszystkim po to żeby zobaczyć jak wygląda kurczak, bo te ostrzykane wyglądają jak po liftingu piersi a najlepiej po ich dobrym powiększeniu. Jakie mięso wybierać? Przede wszystkim mięso powinniśmy jeść max 2 -3 razy w tygodniu, sięgnij raz po cielęcinę, wołowinę, czy po chudą wieprzowinę lub indyka - te ptaki nawet hodowlane brojlery, są na tyle wrażliwe(...)puszka tuńczyka ( u mnie w zalewie) - 1 puszka sardynek - 3- 4 łyżki białego sera - 4 jaja - 1-2 łyżki majonezu wedle uznania - 1 łyżka jogurtu greckiego - pieprz świeżo mielony - 4 łyżki kaparów - kiełki rzodkiewki - wedle uznania czerwona cebula WYKONANIE: Jaja ugotuj na twardo. Jaja, tuńczyka, sardynki, jogurt, majonez i ser biały zmiksuj na gładką pastę. Dodaj posiekaną cebulę
SMYKWKUCHNIdodać więcej 8 łyżek ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne) 6-7 łyżek startego parmezanu 250 ml oliwy z oliwek sól i świeżo mielony pieprz Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera, zalać oliwą, dodać czosnek i uprażony słonecznik, posolić, dosmaczyć pieprzem i zblendować. Podczas blendowania dodać parmezan i jeśli zachodzi taka(...)którym gotuje się międzyczasie makaron i pięknie wymieszać na sos. To się zawsze sprawdza. Wloszki używają tego triku od zawsze. Każde gęste pesto ,czy nawet gęsty sos z mięsem rozrabiają wodą z gotującego się makaronu! Pesto gotowe. Teraz tylko ugotuj makaron i ...na zdrowie! Makaron posypany niewielką ilością czarnuszki...nabiera charakteru
Z Kuchni Do Kuchniwodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy (4). Kiedy kapusta zacznie się gotować można dodać słodką paprykę. Przygotowanie grzybów Namoczone grzyby zagotowujemy i odcedzamy (nie wylewamy wywaru(...)talarki cebulę (1.5 szt.) i dodajemy do żeberek wraz z przyprawami sól pieprz i vegeta. Można dodać również kminku (u nas nie lubiany :)). Następnie odcedzamy żeberka (zostawiamy tłuszcz) obieramy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę. Przygotowanie mięsa z łopatki Kroimy mięso na kawałki jak do gulaszu, podsmażamy i przekładamy do garnka. Podczas duszenia dodajemy podsmażoną cebulę (1/2) pokrojoną
Moje Kuchenne Rewelacjejeszcze pyszniej i na bogato dodałam ciecierzycę, szpinak, a wszystko upiekłam w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorków. Składniki (na 3 duże porcje): 3 duże czerwone papryki 400g mielonej wołowiny 100g makaronu orzo lub innego drobnego szklanka odcedzonej ciecierzycy 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego szpinaku – odmrażamy przed gotowaniem 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku po płaskiej(...)gotujemy we wrzącej, dobrze osolonej wodzie przez około 6 minut. Odcedzamy i nie przelewamy wodą. W tym czasie przygotowujemy farsz – na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy mięso – smażymy, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, aż zacznie się przypiekać – około 8 minut na dużym ogniu. Do mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, wyciskamy do tego czosnek, dodajemy zioła
Smaczna Stronalżejsze i mniej kaloryczne - nie zapychają). Zostawię tu również przepis na szybką, prowizoryczną sałatkę, która idealnie się tutaj komponuje. Julia Składniki: (na ok. 20 gołąbków) - 400g mielonej wołowiny - niepełna szklanka ugotowanego ryżu (może być niedogotowany) - 1 główka młodej kapustki (około 400g) - 1 dość duża marchew - 1 cebula -1 nieduży ząbek czosnku -1 jajo - olej(...)łyżki nasion chia - 1 litr passaty pomidorowej - garść posiekanej natki pietruszki - świeżo zmielona sól i pieprz, szczypta cukru trzcinowego ( dla dzieci użyłam kokosowego) - po szczypcie: cynamonu, gałki muszkatołowej mielonej, kuminu (<3), suszonego imbiru i czosnku, cukru trzcinowego ( dla dzieci używam cukru kokosowego) dodatki: razowy kus-kus, tłuczone ziemniaczki, pęczak, kasza gryczana, sorgo -prowizoryczna, szybka sałatka: spora garść
Symfonia SmakówDziś miałam ochotę na coś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam
Mój Smaksłońca, przygotowałam więc pyszną „słoneczną „ zupę, której już sam kolor nastraja pozytywnie. A co dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka(...)miękkości (grzanie góra-dół, 200 stopni). W międzyczasie przygotowałam **puder orzechowy: solidną garść orzechów włoskich zmiksowałam z ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki ziaren kolendry i odrobiną soli. Z gotowego bulionu wyłowiłam mięso i przyprawy (warzywa zostały). Dodałam upieczoną dynię oraz czosnek i całość zmiksowałam na gładziutki krem. Całość jeszcze doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Zaserwowałam z pokruszonym owczym serem urda
Kate's KitchenDziś miałam ochotę na coś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam
Mój SmakDanie, a raczej dodatek do drugiego dania powstał spontanicznie. Kupiłam kalarepy i zdecydowałam się, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne
Czerwień i błękitBardzo rozgrzewające, wyjątkowo pikantne danie. Idealne na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale
Moja Delicjajedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty(...)masło 1,5 szk cukier 2 łyżeczki esencja waniliowa 1 szt budyń waniliowy 1 szt brzoskwinie w puszce cukier puder Przygotowanie: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Masło rozpuścić.Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową wymieszać dodać proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać
Ala piecze i gotujeKibbeh to niezwykle popularny rodzaj dania w krajach Lewantu, czyli na obszarze wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego. Kibbeh zazwyczaj przygotowywany jest z mięsa z dodatkiem bulguru. Dziś jednak przygotowałam wegetariańską wersję tej potrawy. Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety smakuje wyjątkowo. Jest niezwykle smaczny i sycący. Lekko słodki od dyni, kwaskowy od nadzienia z fety oraz nieco chrupiący(...)szczypta płatków chilli 250g bulguru 2 jajka sól olej do smażenia Na nadzienie: 2 duże garście orzechów włoskich 150g fety 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Dynię obrać i oczyścić, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i piec przez
Codzienne Gotowanie